Ενας πρώτος μεγάλος κύκλος διεθνών επαφών, συναντήσεων και διαβουλεύσεων -τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο- έκλεισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που συμπίπτει ουσιαστικά με το πρώτο εξάμηνο της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργού.

Αμέσως μετά την επανεκλογή του, τον Ιούνιο, εξάλλου, βρέθηκε με μια βαλίτσα στο χέρι: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος του μήνα, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις αρχές του επομένου και πρώτη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, που σηματοδότησε την εξομάλυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι, για την επίλυση των λεγόμενων «μεγάλων ζητημάτων», κάτι που αφορά και το εσωτερικό και το εξωτερικό, οι βάσεις πρέπει να μπουν στην αρχή της τετραετίας, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος στη συνέχεια για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, ενώ ζητούμενο είναι και η πολιτική αξιοποίηση της νωπής λαϊκής εντολής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι επιτυχίες Μητσοτάκη στο εξωτερικό δίνουν χρόνο και περιθώριο χειρισμών για την αντιμετώπιση των εντός συνόρων προβλημάτων


Τα μεγάλα θέματα στην εξωτερική πολιτική που προσπαθεί να επιλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποια είναι τα μεγάλα αυτά θέματα στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας; Τα τρέχοντα, όπως σημαντικά κονδύλια που διεκδικεί η Ελλάδα από την Ε.Ε., και μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Τα μεσοπρόθεσμα, με κύριο τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Και τα δυσεπίλυτα εδώ και δεκαετίες, είτε γίνεται λόγος για προσφυγή στη Χάγη με την Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είτε για την επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Η έντονη κινητικότητα Μητσοτάκη

Το πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, της δεύτερης πλέον τετραετίας χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα από τον πρωθυπουργό εκτός συνόρων.

Πέρα από τις δύο προαναφερθείσες Συνόδους, ξεκίνησε τον Ιούλιο με επίσκεψη στη Λετονία και συνάντηση με τον ομόλογό του και ακολούθησαν η Λευκωσία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σύνοδος Κορυφής EU-MED9 στη Βαλέτα της Μάλτας, η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και Ατυπη Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα της Ισπανίας, η τριμερής Συνάντηση Βουλγαρίας - Ελλάδας - Ρουμανίας στη Βάρνα, η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα, το Λονδίνο και η επεισοδιακή ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ, το Ντουμπάι για την COP28, η Χάγη για τη συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε και, βέβαια, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα.

Πέρα από τον Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στο διάστημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σειρά ξένων ηγετών, όπως τον πρόεδρο της Μάλτας, Τζορτζ Βέλα, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, και τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ-σου.

Το δεύτερο εξάμηνο της νέας τετραετίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να είναι εξίσου πλούσιο σε διεθνή δραστηριοποίηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Καναδάς και η Νότια Κορέα είναι δύο χώρες με ακμάζουσες οικονομίες και σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, που θα είναι προς όφελος της Ελλάδας να συμπεριλάβουν τη χώρα μας στο «ραντάρ» τους - και αυτό θα επιδιώξει με τις επισκέψεις που προγραμματίζει στο Οντάριο και στη Σεούλ.

Η αξιοποίηση της επιστροφής της χώρας στη λεγόμενη «κανονικότητα» με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι κάτι που θέλει να επικοινωνήσει διεθνώς και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στις 15 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διοργανώσει με την J.P. Morgan επενδυτικό roadshow.


Τα σενάρια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κορυφαίες πολιτικές θέσεις στην Ε.Ε.

Η έντονη διεθνής κινητικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την πολιτική κυριαρχία στο εσωτερικό της χώρας και το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνει οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ. και είναι από τους παλαιότερους αρχηγούς κυβερνώντος κόμματος στην Ε.Ε. έχουν οδηγήσει ορισμένους σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να κάνουν άλλες σκέψεις.

Να «ζυγίζουν», δηλαδή, την πιθανότητα το προσεχές καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές, να πέσει το όνομα του κ. Μητσοτάκη στο τραπέζι των συζητήσεων για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσφατα, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -και πρώην στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη-, Θανάσης Μπακόλας, επανέλαβε ότι οι ηγέτες «θα κάνουν το σωστό» και θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Τα ταξίδια του πρωθυπουργού

1. Βρυξέλλες 29-30.06 Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.
2. Ρίγα 10.07 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λετονίας
3. Βίλνιους 11-12.07 Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
4. Λευκωσία 04.09 Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ
5. Νέα Υόρκη 18-20.09 78η Σύνοδος Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
6. Βαλέτα 29.09 Σύνοδος Κορυφής EU-MED9
7. Γρανάδα 05-06.10 Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και Ατυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
8. Βάρνα 09.10 Τριμερής Συνάντηση Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας
9. Τίρανα 16.10 Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου
10. Βρυξέλλες 26-27.10 Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.
11. Αθήνα 10.11 Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου
12. Λονδίνο 26-28.11 Επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο
13. Αθήνα 07.12 Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας
14. Βρυξέλλες 13-15.12 Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και Σύνοδος Κορυφής

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»