Ανεβαίνουν οι τόνοι στη διάσταση απόψεων που καταγράφεται εντός της ΝΔ για την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, με τον Αντώνη Σαμαρά να επανέρχεται επί του θέματος, παραπέμποντας σε παλαιότερη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ερωτηθεί σχετικά.

Τροπολογία για μετανάστες: Αιχμές από Μπακογιάννη κατά Σαμαρά 

Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής με παρέμβασή της διεμήνυε ότι η τροπολογία για τους μετανάστες λύνει το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια στην επαρχία αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού. «Έχω πολεμήσει όλη μου τη ζωή τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα που στερούνται αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας», είπε η κ. Μπακογιάννη η οποία διόλου τυχαία επανέλαβε ότι η ίδια τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Η αποστροφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών θεωρείται μέρος μιας συνολικής απάντησης στις τελευταίες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ως γνωστόν αντιτίθεται στην προοπτική να νομοθετηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θεωρώντας ότι ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία.

Από το περιβάλλον Σαμαρά, πάντως, είναι εμφανές πως δεν επιθυμούν να περάσει το θέμα της νομιμοποίησης ξένων εργατών στα ψιλά κι αυτό ήταν το νόημα της διαρροής που έγινε με παραπομπή σε παλαιότερη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση», ήταν η απάντηση του κ. Μαρινάκη όταν προ τριών μηνών είχε αναφερθεί στο θέμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί», απάντησαν λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν: «Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής, που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».

Βάζει τάξη σε ένα πραγματικό χάος των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του Αντώνη Σαμαρά ώστε να τον ενημερώσει σχετικά και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πραγματικό χάος των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα, που δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας και ζουν σε ένα γκρίζο και σκοτεινό καθεστώς. «Είναι άδικο, για την κυβέρνηση και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως δήθεν οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Η κυβέρνηση αυτή, στα τέσσερα χρόνια που είναι κυβέρνηση, έχει μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές, έχει κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα όλη η αριστερά πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου και τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον ιθύνοντα νου των pushbacks και των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αλλού», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Έκτακτη ρύθμιση» χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης την τροπολογία για τις άδειες διαμονής, μιλώντας επί του κρατικού Προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής. «Εάν ήταν η βασική επιλογή, θα την κάναμε τακτική. Άρα είναι μία έκτακτη ρύθμιση που προκύπτει από τις συγκεκριμένες ανάγκες», είπε ο υπουργός Επικρατείας τονίζοντας πως έχει εξηγηθεί επαρκώς από τους αρμόδιους υπουργούς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»