Ηταν ∆εκέµβριος του 2022 όταν πραγµατοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εντι Ράµα στη ∆ερβιτσάνη. Τον Μάρτιο του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος ∆ένδιας υποδέχθηκαν τον κ. Ράµα και την οικογένειά του στο Ζάππειο, όπου φιλοξενήθηκε έκθεση µε έργα ζωγραφικής, αλλά και γλυπτά που φέρουν την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού.

Εκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και από εκεί που Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονταν ένα βήµα πριν από το συνυποσχετικό για προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης για οριοθέτηση της ΑΟΖ, φτάσαµε στη ρήξη.

Η προφυλάκιση του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη, λόγω έωλων κατηγοριών περί εξαγοράς ψήφων, προκάλεσε ντόµινο εξελίξεων τόσο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και στην ενταξιακή προοπτική της γείτονος, το «κλειδί» της οποίας κρατά η Ελλάδα. Την περασμένη Τετάρτη οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ξανά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα σε Ράμα - Το διπλωματικό παρασκήνιο με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ

Το ξεκαθάρισμα Μητσοτάκη 

Το κλίµα ήταν αµήχανο και το παρασκήνιο πλούσιο. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο για τα ∆υτικά Βαλκάνια, παρουσία του Ε. Ράµα, προειδοποίησε µε βέτο. ∆ιεµήνυσε ότι η Ελλάδα θα µπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., όσο η γειτονική χώρα δεν επιτρέπει στον οµογενή µας να ορκιστεί. Συγκεκριµένα, ξεκαθάρισε ότι το θέµα δεν είναι διµερές, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά ένα ζήτηµα σεβασµού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί το θέµα, υπογραµµίζοντας ότι η χώρα µας υπήρξε και παραµένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των ∆υτικών Βαλκανίων.

Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο ηγέτες είχαν κι ένα σύντοµο τετ α τετ: συνοµίλησαν για λίγα λεπτά στο «πόδι», την ώρα που περπατούσαν προς το σηµείο της οικογενειακής φωτογραφίας της Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε προσωπικά στον κ. Ράµα ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά µόνο αν προηγουµένως η Αλβανία αναθεωρήσει τη στάση της. Αν, δηλαδή, επιτραπεί στον κ. Μπελέρη να ορκιστεί και αν τύχει µιας δίκαιης δίκης.

Αρµόδιες πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι στο µέλλον ο Ε. Ράµα ίσως λογικευθεί. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι όσα θέτει ως προϋπόθεση ο πρωθυπουργός, για να προχωρήσει η διαδικασία από το νέο έτος, δεν µπορούν να µπουν στο ζύγι.

Διαβάστε ακόμα: Στον "αέρα" η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω Μπελέρη - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη


Οι υποστηρικτές του Έντι Ράμα

∆ιπλωµατικοί κύκλοι µε έδρα τη βελγική πρωτεύουσα αποκαλύπτουν στην «Α» της Κυριακής το παρασκήνιο. Ο κ. Ράµα, από τη στιγµή που η Ελλάδα γνωστοποίησε το -έγγραφο- βέτο της, πίστευε ότι δεν τον εµποδίζει το µπλόκο της χώρας µας. Ο λόγος; Είχε «πλάτες».

1) Πόνταρε στη Γερµανία, από την οποία είχε πάρει εγγυήσεις ότι το θέµα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας θα «τρέξει».

2) Ιδιες υποσχέσεις φαίνεται πως είχε δώσει και η Ισπανία. Η τελευταία, την τρέχουσα περίοδο έχει την προεδρία του Συµβουλίου της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου του 2023, που λήγει η «θητεία» της, θα ήθελε να υπάρξει πρόοδος επί του θέµατος.

3) Την τριάδα που σιγοντάρει τον Ε. Ράµα συµπληρώνει η Ιταλία, που αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε συζητήσεις µε την Αλβανία για να «κλειδώσει» µια συµφωνία για το Μεταναστευτικό.

Οι τρεις αυτές χώρες επιθυµούν ταχεία ενταξιακή πρόοδο και χαϊδεύουν τα αυτιά του Ε. Ράµα. Πρώτος και καλύτερος, ο Γερµανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων µε... ειδική πλειοψηφία. Οχι µε οµοφωνία των κρατών-µελών, όπως απαιτείται. Κοινώς, πρότεινε ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ακόµη και µε παράκαµψη του ελληνικού βέτο. «Είναι καιρός να δούµε όλοι τη µεγάλη εικόνα και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-µέλη της Ε.Ε.», δήλωσε ο Ο. Σολτς, αφήνοντας αιχµές για τη χώρα µας.

Οµως, η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της ανοχής της και πλέον το βέτο θεωρείται µονόδροµος. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίµου έχει ενοχληθεί από τις δηλώσεις του Γερµανού καγκελαρίου, µε ανώτερες πηγές να αναφέρουν ότι δυσαρεστήθηκαν µε τα όσα είπε ο κ. Σολτς, ειδικά µε την αποστροφή του περί της «µεγάλης εικόνας», επισηµαίνοντας ότι «η µεγάλη εικόνα είναι ο σεβασµός του ευρωπαϊκού κεκτηµένου και του ∆ιεθνούς ∆ικαίου».


Μονόδροµος το βέτο της Ελλάδας

Υπενθυµίζεται ότι η χώρα µας συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήµα έναρξης των διαπραγµατεύσεων, υπό την αίρεση όµως ότι µέχρι το επόµενο στάδιο της διαδικασίας θα έπρεπε να υπάρξει µια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώµατος της Χειµάρρας.

«Η ελληνική πλευρά δεν παρεµβαίνει στη δίκη. Αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον κ. Μπελέρη η άδεια να ορκιστεί και να µπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώµατα», σηµειώνει ανώτατη διπλωµατική πηγή.

Μονόδροµο χαρακτηρίζει το ελληνικό βέτο και ο ίδιος ο κ. Μπελέρης, µιλώντας στην «Α» της Κυριακής: «Είναι πάρα πολλοί οι Αλβανοί που ελπίζουν ότι η πίεση της Αθήνας θα βοηθήσει την Αλβανία στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. Εγώ αντέχω. ∆εν λυγίζω».

Τα ανοιχτά μέτωπα

Οι δε Ευρωπαίοι έχουν αρκετά ανοιχτά µέτωπα. Τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, για παράδειγµα. ∆ιπλωµατικοί κύκλοι εκ των Βρυξελλών εκτιµούν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ρίξουν αλάτι στην ανοιχτή πληγή της υποψηφιότητας των ∆υτικών Βαλκανίων.

Μολονότι αρκετές χώρες κάνουν τα στραβά µάτια στη συµπεριφορά του Ε. Ράµα, αρµόδιες πηγές λένε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ασκούνται πιέσεις προς τον Αλβανό πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόσφατο Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που ενέκρινε το πακέτο της διεύρυνσης, το κεφάλαιο για την Αλβανία ήταν θετικό, αλλά είχε αστερίσκους και αναφορές στη µειονότητα: «Το Συµβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεµελιωδών δικαιωµάτων, της ελευθερίας των µέσων ενηµέρωσης και της ελευθερίας έκφρασης, καθώς και των δικαιωµάτων των προσώπων που ανήκουν σε µειονότητες».


Ο πεισµατάρης Έντι Ράμα

Ο Ε. Ράµα, πάντως, δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Ανθρωποι του κύκλου του µιλούν για έναν πεισµατάρη πολιτικό. Με το βλέµµα στραµµένο στο παραλιακό «φιλέτο» της Χειµάρρας, που φιλοδοξεί να ελέγχεται από τον δικό του άνθρωπο, Γιώργο Γκόρο, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες ποντάροντας κυρίως στην κούραση από το πολύµηνο διπλωµατικό µπρα ντε φερ.

Οι ίδιες φωνές εκτιµούν ότι πιέσεις θα εξακολουθήσει να ασκεί και στην «ανεξάρτητη» αλβανική ∆ικαιοσύνη. Ο,τι έκανε έως τώρα δηλαδή. Στις 8 ∆εκεµβρίου ο κ. Ράµα προχωρούσε σε ανθελληνικές δηλώσεις στο A2CNN και έπειτα από τρεις ηµέρες το ειδικό δικαστήριο απέρριπτε το αίτηµα του κ. Μπελέρη να ορκιστεί.

Ανώτατη διπλωµατική πηγή µιλά για «καθαρά διοικητική απόφαση, πίσω από την οποία ήταν ο Ε. Ράµα, ο οποίος δεν θέλει έναν Ελληνα µειονοτικό δήµαρχο».


«Ας αποφύγουµε τη... ζωολογία»

Οσο εκκεντρικά είναι τα έργα τέχνης που δηµιουργεί και οι γραβάτες που φορά, τόσο εκκεντρικές είναι και οι οµιλίες του κ. Ράµα. Το απέδειξε την Πέµπτη. Μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, αναφέρθηκε στον κ. Μητσοτάκη και στις παρασκηνιακές τους συζητήσεις. Η ορολογία που χρησιµοποίησε προκάλεσε αίσθηση.

«Οσο περισσότερο µετατρέπουµε τις διαφωνίες σε λόγους τσακωµού τόσο πλησιάζουµε στη ζωολογία. Με τον κ. Μητσοτάκη δεν έχουµε τίποτα προσωπικό, αντίθετα η κουβέντα µας ήταν φιλική», δήλωσε. Στη συνέχεια επιχείρησε να παραδώσει µαθήµατα... κοµψότητας.

«Οσο πιο κοµψός είναι ο τρόπος αντιµετώπισης των διαφορών, µεταξύ ανθρώπων που έχουν πολλά κοινά, τόσο πιο µακριά είµαστε από τη ζωολογία». Αυτό που άφησε να διαρρεύσει ο κ. Ράµα στους πολιτικούς και δηµοσιογραφικούς κύκλους της χώρας του είναι ότι η σχέση του µε τον Ελληνα πρωθυπουργό παραµένει φιλική. Λέει, επίσης, ότι είναι µια σχέση σεβασµού, την οποία ο ίδιος ξέρει πώς να χειριστεί.


Γ. Γκόρος, ο «εκλεκτός», που του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα

Οσο οι αλβανικές Αρχές δεν επιτρέπουν στον εκλεγµένο δήµαρχο Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη, να ορκιστεί, χρέη δηµάρχου εξακολουθεί να εκτελεί ο Γιώργος Γκόρος του Σοσιαλιστικού Κόµµατος του Εντι Ράµα. Ελάχιστοι, όµως, ξέρουν ποιος είναι ο κύριος που παριστάνει τον δήµαρχο κι ακόµα λιγότεροι θυµούνται το βεβαρηµένο του παρελθόν. 

Ηταν 2017, όταν επί Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τον Γ. Γκόρο. Η απόφαση του τότε δηµάρχου Χειµάρρας για την κατεδάφιση της Εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου όπως και 18 σπιτιών στην περιοχή, οδήγησε την Ελλάδα στη λήψη της συγκεκριµένης απόφασης. Το 2014 του χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Μάλιστα, το 2015 ο κ. Γκόρος έλαβε και ελληνική αστυνοµική ταυτότητα η οποία είχε εκδοθεί από την Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Ιωαννίνων.

Οµως, ο ίδιος δήλωνε δηµοσίως ότι δεν είναι Ελληνας. Ούτε ο Ε. Ράµα τον αποκαλούσε Ελληνα µέχρι πρότινος. Αυτό άλλαξε λίγο πριν από τις δηµοτικές εκλογές του Μαΐου. Ο Ε. Ράµα παρουσίαζε τον Γ. Γκόρο ως µέλος της ελληνικής µειονότητας, προκειµένου να προσελκύσει ψήφους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής