Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού στην ελληνική κυβέρνηση, με εκτιμώμενο κόστος 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Τι περιλαμβάνει η έγκριση για πιθανή πώληση

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση, ενημερώνοντας επίσημα το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση. Σύμφωνα λοιπόν με την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (Letter Of Acceptance), η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk.

Ο σχετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση προσωπικού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευαστική εταιρεία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.


«Η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον σημερινό γερασμένο στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας»


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον σημερινό γερασμένο στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων».

Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να διαθέτει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της χώρας και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη. «Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, αναφέρεται ότι η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Ο κύριος ανάδοχος για τη συμφωνία θα είναι η "Sikorsky", μια εταιρεία που ανήκει στη "Lockheed Martin" και έχει έδρα στο Στάνφορντ του Κονέκτικατ.