Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, επισημαίνοντας ότι υιοθετούμε τις περισσότερες προτάσεις των πανεπιστημίων για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων – Τι είπε για την χρηματοδότηση και τους προϋπολογισμούς

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Σε ό,τι αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών, όταν κηρύσσονται άγονες, και προστίθεται νέα διάταξη η οποία ορίζει ότι η ψήφος του πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών.

Επίσης, ανακοίνωσε την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και την κατάργηση τμημάτων. Δηλαδή κάθε πανεπιστήμιο που θα ιδρύει ή θα καταργεί κάποιο τμήμα στην περίπτωση που η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης συμφωνεί θα προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής του. Στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, ο υπουργός είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνονται ψηφιακά όλες οι διαδικασίες στα πανεπιστήμια ενώ προωθείται αυτονομία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

O κ. Πιερρακάκης ανέφερε: «Η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τα πρυτανικά σχήματα των πανεπιστημίων μας. Εξάλλου, ο διάλογός μας είναι διαρκής, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον νόμο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των ΑΕΙ». Σε άλλο σημείο ο υπουργός υπογράμμισε ότι «με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων, αλλά και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που καθιερώνουμε, εξασφαλίζουμε την οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας και της ανάπτυξης των ΑΕΙ». Για να συμπληρώσει ότι «με τον νέο νόμο, εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στα πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να πετύχουμε άμεσα την απογραφειοκρατικοποίηση και την αποδέσμευση των ιδρυμάτων από αγκυλώσεις και περιττά διοικητικά βάρη. Ενισχύουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα».