Αποδόμηση του success story και της θριαμβολογίας Μητσοτάκη για έναν προϋπολογισμό που δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική πραγματικότητα και η θετική πρόταση της Νέας Αριστεράς ήταν τα κύρια στοιχεία των παρεμβάσεων της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην έναρξη της συζήτησης. 

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού αποτελεί για την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς την ευκαιρία να “συστηθεί” και να αναδείξει τις θέσεις της. Ήδη από την πρώτη μέρα, τόσο  η γενική εισηγήτρια της Κ.Ο.  Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο βουλευτής  Δημήτρης Τζανακόπουλος μέσα από τις ομιλίες τους άσκησαν συγκεκριμένη και στοιχειοθετημένη κριτική επί του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Ενός προϋπολογισμού που εγκλωβίζει την πλειονότητα των πολιτών σε συνθήκες φτωχοποίησης ενώ δεν έχει την αίσθηση του επείγοντος, δεν απαντά δηλαδή στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία. Κυρίως όμως παρουσίασαν την θετική πρόταση της Νέας Αριστεράς για έναν δίκαιο προϋπολογισμό προτεραιοτήτων για τους πολλούς θέτοντας στο επίκεντρο πολιτικές και παρεμβάσεις για τη μείωση των ανισοτήτων, τη αντιμετώπιση της  στεγαστικής κρίσης, ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας,  την δίκαιη φορολόγηση, την πράσινη μετάβαση, την έμφυλη ισότητα.

Οι παρεμβάσεις της Νέας Αριστεράς ανέδειξαν επτά σημεία που καταδεικνύουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  η οποία επιβεβαιώνεται στον προϋπολογισμό, επιτείνει την φτωχοποίηση και ανακυκλώνει αποτυχημένες πολιτικές που συντηρούν την Ελλάδα σε πορεία απόκλισης από την Ευρώπη. Ακόμα και αυτή την Ευρώπη που διανύει περίοδο χαμηλής παραγωγικότητας και μισθών ενώ κινείται ξανά στην συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας, μετά την παρένθεση της επεκτατικής πολιτικής και της αμοιβαιοποίησης του χρέους ως απάντηση στις συνέπειες των κρίσεων.

Νέα Αριστερά: Τα επτά σημεία αποδόμησης του προϋπολογισμού

Φορολογία: Εκρηκτική αύξηση εσόδων (14.8 δισ.) , τα μισά (7 δισ.)  από τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση επιβάλλει οριζόντιο φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ μειώνει φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην συσσώρευση κεφαλαίου αφήνοντας ανέγγιχτα τα υπερκέρδη

Δαπάνες: Κανένα μέτρο στήριξης στα νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, κατάργηση των επιδοτήσεων. Υγεία και Παιδεία παραμένουν στο ίδιο χαμηλό και ανεπαρκές επίπεδο, τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ

Μισθοί: 8% μείωση στον πραγματικό μισθό 2021-2023. Δεύτερος χαμηλότερος πραγματικός μέσος μισθός στον ΟΟΣΑ. Αποδιάρθρωση συστήματος κλαδικών ΣΣΕ, εγκλωβισμός της κοινωνίας σε χαμηλούς μισθούς, χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, κοινωνία μηδενικών προσδοκιών.

Κέρδη: Νέο ρεκόρ φέτος, Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες. Τα 7 δισ. αφορούν μόλις 45 εταιρείες. Πρωταθλήτριες οι τράπεζες, με τις 4 συστημικές να καταγράφουν κερδοφορία άνω των 4 δισ.,  τρίτη μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ευρώπη

Επενδύσεις: Το 90% είναι Real Estate, κατασκευές, αγοραπωλησίες υπαρχουσών αξιών και ακινήτων, κόκκινα δάνεια από funds, ιδιωτικοποιήσεις. Κατεξοχήν μη παραγωγικές επενδύσεις, καμία ωφέλεια για το παραγωγικό μοντέλο, ανακύκλωση του μοντέλου που οδήγησε στην κρίση του 2010.

Στέγαση:  Το μεγαλύτερο πρόβλημα για δυο γενιές, το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, 1 στους 3 πληρώνει πάνω από το μισό του μισθού για έξοδα στέγασης. Καμία σχετική μέριμνα στον προϋπολογισμό.

Ιδιωτικό χρέος: Συνεχίζεται η τεράστια αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα στα Funds. Ενώ η πλειονότητα των νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα παραμένουν απροστάτευτα, η ΝΔ μεταφέρει το πρόβλημα αντί να το λύνει. Διευκόλυνση μεταφοράς δανείων  στα Funds, χωρίς κανέναν κοινωνικό όρο,  που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν Η ρευστοποιηση των περιουσιών και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι πλέον κανόνας.

Η πρόταση της Νέας Αριστερά για έναν προϋπολογισμό προτεραιοτήτων για τους πολλούς

1. Προστασία από την ακρίβεια: με μόνιμους μηχανισμούς αναπροσαρμογής των ορίων του φορολογικού συστήματος αλλά και των επιδομάτων. Διότι δεν είναι δυνατόν με τέτοια πληθωριστική κρίση το επίπεδο των επιδομάτων να είναι το ίδιο με πριν 3 χρόνια και τα όρια του αφορολόγητου να παραμένουν τα ίδια σε ονομαστικούς όρους.

2. Μείωση των ανισοτήτων: με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών, των φαρμακευτικών στους πολίτες και βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, με μείωση των δεύτερων. Με στοχευμένη αύξηση πόρων σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία και με ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά τα δημόσια αγαθά που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη.

3. Πράσινος Προϋπολογισμός: με συγκεκριμένες πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, την επένδυση σε δομές ανθεκτικότητας και τον περιορισμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, μετασχηματίζοντας σταδιακά μεν, σαφώς δε, το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.

4. Προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα: με συγκεκριμένες πολιτικές και κατεύθυνση κονδυλίων ώστε να μειώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στα εισοδήματα, στην εκπαίδευση.