Για «παιχνίδι ροκανίσματος χρόνου και τρομακτική διαδικασία συγκάλυψης που δεν έχει προηγούμενο» κατηγόρησε τη ΝΔ και την κυβέρνηση η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την έρευνα αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», μεταξύ άλλων, για την οπαδική βία και τα μέτρα αντιμετώπισής της, για την ποινική δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε 23 πρόσωπα για τη σύμβαση 717 για τα Τέμπη, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τρομακτική διαδικασία συγκάλυψης

«Σήμερα συμπληρώνονται 4 εβδομάδες από τη μέρα που αποφασίστηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, και δεν έχει καν αποφασιστεί να κληθούν μάρτυρες. Μιλάμε για το παιχνίδι του ροκανίσματος του χρόνου, των καθυστερήσεων και μισά τρομακτική διαδικασία συγκάλυψης από πλευράς ΝΔ και της κυβέρνησης που δεν έχει προηγούμενο. Τα έχουν ξανακάνει αλλά τώρα αισθάνονται ότι μπορούν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί 57 ψυχές που "έφυγαν", τις οικογένειές τους, και δεκάδες ανθρώπους τραυματίες σωματικά και ψυχικά που προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν», είπε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε ακόμα: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει ''άκυρη και ανυπόστατη’’ την εξαίρεση της από την εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη

«Από πλευράς ευρωπαϊκής εισαγγελίας υπάρχει διάθεση να πάει η υπόθεση μέχρι τέλους»

Για τη συγκέντρωση των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε πως «η συγκέντρωση έγινε πρωτίστως, επειδή είμαι και συνήγορος 3 οικογενειών, αλλά πέραν των οικογενειών που εκπροσωπώ αφιλοκερδώς πάντα, είμαι δίπλα σε όλους τους ανθρώπους και στις οικογένειες από την αρχή. Παρακολουθώ την αγωνία τους και την δίκαιη ανησυχία τους γιατί οι ενέργειες της συγκάλυψης έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή μπαζώθηκε ο τόπος του εγκλήματος και αυτό συνετέλεσε στη συγκάλυψη. Από την πρώτη στιγμή έγιναν δηλώσεις αντιφατικές και περίεργες από πλευράς των ιθυνόντων».

Και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι χθες, με την πλάτη στην Βουλή, ήταν συγκέντρωση για δικαιοσύνη και αλήθεια. Υπάρχει ζήτημα και με τη δικαιοσύνη, γιατί η ανάκριση δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα ανέμενε κανείς. Ο τόπος δεν διαφυλάχθηκε με κυβερνητική παρέμβαση. Υπάρχει ζήτημα γιατί ακόμα και τα βαγόνια του τρένου είχαν δοθεί στην υπαίτια εταιρεία να τα διαφυλάσσει. Ο ανακριτής τα πήρε και είπε ότι δεν θα φυλάσσονται από τον ΟΣΕ. Θεωρώ δεδομένο ότι θα παρέλθει το 18μηνο για τους προφυλακισθέντες. Δεν είναι δυνατόν από αυτή την υπόθεση να έχουν προφυλακισθεί μόνο δύο υπάλληλοι».

Για την απόφαση του ευρωπαϊκό δικαστήριο να διώξει 23 άτομα για κακούργημα, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «αυτό σημαίνει ότι οι μηχανισμοί συγκάλυψης που κινούνται εδώ, άλλοι μηχανισμοί αναζήτησης της αλήθειας, αντιστέκονται. Σημαίνει ότι από πλευράς ευρωπαϊκής εισαγγελίας υπάρχει διάθεση να πάει η υπόθεση μέχρι τέλους. Το συμπέρασμα είναι ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η ΝΔ και η κυβέρνηση γιατί γι’ αυτά για τα οποία ασκούνται διώξεις από πλευράς ευρωπαϊκής εισαγγελίας, η πλειοψηφία της Βουλής, αποφάσισε να μην γίνει προανακριτική διερεύνηση, να μην εξεταστεί δηλαδή το ποινικό σκέλος. Πρέπει να βοηθηθεί από πλευράς ανακριτικής διερεύνησης η διαδικασία θεσμικά και όχι με παρεμβάσεις. Το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι ούτε Novartis ούτε υποκλοπές».



«Τα μέτρα για την οπαδική βία είναι προσχηματικά και επικοινωνιακά, δεν λύνουν το πρόβλημα»

Μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε τον 31χρονο αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, για την οπαδική βία και για το γεγονός ότι οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης πήγαν στην εισαγγελία με 200 ονόματα σκληροπυρηνικών χούλιγκανς.

«Όταν έγινε η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή έκανα τέλη Αυγούστου επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, λέγοντας του ότι δεν αρκούν οι επικοινωνιακές κινήσεις, πείτε μας τι έχετε κάνει, τι μέτρα έχετε λάβει, τι ευθύνες έχετε αποδώσει για την έλλειψη ασφάλειας, ποιοι έχουν ελεγχθεί και ποιοι αποταχθεί. Και ήρθε τέλη Σεπτέμβρη ο κ. Οικονόμου και μου απάντησε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Είχα προσθέσει ότι αυτά θα ξαναγίνουν. Τα μέτρα είναι προσχηματικά και επικοινωνιακά, δεν λύνουν το πρόβλημα. Έχουμε μια διάχυτη ανασφάλεια της κοινωνίας στα πάντα. η υπόθεση της ΧΑ διήρκησε χρόνια στην ανάκριση, ακόμα δεν έχει οδηγηθεί σε αμετάκλητη απόφαση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


«Η Πλεύση Ελευθερίας κάνει τη δουλειά όλης της αντιπολίτευσης – Ο Μητσοτάκης έχει ξεσαλώσει»

Για τη Νέα Αριστερά και για την αντιπολίτευση, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε κλείνοντας πως, «το στίγμα μου το έχω καταγράψει διαχρονικά. Θεωρώ ότι από το 2015 υπήρξε διάσταση και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψυχή του, από την αριστερή του αναφορά, και αυτό που προσπαθούν και οι μεν και οι δε, είναι να πουν ότι είναι Αριστεροί. Η Αριστερά δεν είναι λέξη, είναι πράξη. Δεν υπάρχει στη Βουλή ούτε αξιωματική ούτε μείζονα αντιπολίτευση, η Πλεύση Ελευθερίας με τους 6 βουλευτεας μας κάνουμε την δουλειά όλης της αντιπολίτευσης. Πέσανε πάνω μου για να βγω από την εξεταστική επιτροπή, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας ενοχλεί. Αυτό δεν υπάρχει σε άλλο κόμμα κοινοβουλευτικό,. Υπάρχουν θετικές πρωτοβουλίες από άλλα κόμματα, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση. Γι΄αυτό έχει ξεσαλώσει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση».