Για τη µάχη της κυβέρνησης στο µέτωπο της ακρίβειας και τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών µιλά στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο κυ βερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας παράλληλα την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, την περασµένη Πέµπτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιµά πως η ∆ιακήρυξη των Αθηνών αποτελεί µια σηµαντική εξέλιξη, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία δεσµεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, σε «ήρεµα νερά».

Μαρινάκης για επίσκεψη Ερντογάν: Ακόμα ένα βήμα για την εμπέδωση θετικού κλίματος - Πολύ σημαντική η Διακήρυξη των Αθηνών


Πώς αποτιµά η κυβέρνηση την επίσκεψη Ερντογάν; Ανταποκρίθηκε τελικά στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς;

Με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα έγινε ακόµα ένα σηµαντικό βήµα για την εµπέδωση ενός θετικού κλίµατος στις σχέσεις µας µε την Τουρκία. Κατά τη διµερή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός εξέθεσε µε σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και συζητήθηκαν τα επόµενα βήµατα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών µε βάση τους τρεις άξονες που συµφωνήθηκαν στο Βίλνιους: τον πολιτικό διάλογο, τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Ιδιαιτέρα σηµαντική εξέλιξη αποτελεί η ∆ιακήρυξη των Αθηνών. Ενα σηµαντικό κείµενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία δεσµεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, σε «ήρεµα νερά», και στο οποίο δίνεται έµφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιµάκωσης. Στην ίδια κατεύθυνση, µία επιπλέον πρωτοβουλία αποτελεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται, σύµφωνα µε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όλο τον χρόνο, για επτά µέρες, δέκα νησιά µας, ώστε τα ελληνικά νησιά να αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας µεταξύ των δύο λαών.

Διαβάστε ακόμη: Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν - Για πρώτη φορά Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και "ήρεμα νερά"

Είναι η εφαρµογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές το πρώτο βήµα για να εξεταστεί µια πιθανή συνταγµατική παρέµβαση, που θα επιτρέψει την επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές;

Μετά την πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο µόνιµης κατοικίας τους και ήταν ήδη εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στην ιστορική απόφαση της εισαγωγής -πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας µας- της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δηµοψηφίσµατα. Πρόκειται για ένα νοµοσχέδιο βαθιά κοινωνικό, που διευκολύνει ακόµα περισσότερο τους Ελληνες του εξωτερικού να συµµετέχουν στην πιο σηµαντική στιγµή της δηµοκρατίας, 50 χρόνια µετά την αποκατάστασή της.
∆ιευκολύνουµε, παράλληλα, τους συµπολίτες µας µε αναπηρία και τους ηλικιωµένους που δυσκολεύονται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, όσους εργάζονται µακριά από τον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώµατα και τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, να ασκήσουν το δηµοκρατικό τους δι καίωµα χωρίς µετακινήσεις. Από κει και πέρα, ένα βήµα κάθε φορά. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά µόνο τις ευρωεκλογές και τα δηµοψηφίσµατα.

Μαρινάκης για ακρίβεια: Είναι η πιο σημαντική μάχη της κυβέρνησης - Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν


Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ακρίβειας, ωστόσο το φαινόµενο παραµένει. Υπάρχουν άλλα µέτρα στο οπλοστάσιο για την ανάσχεση του φαινοµένου ή ενδεχόµενες παρεµβάσεις για τη ρύθµιση της αγοράς;

Η µάχη κατά της εισαγόµενης ακρίβειας είναι η πιο σηµαντική που δίνει η κυβέρνηση, καθώς είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες. Αντιµετωπίζουµε το φαινόµενο σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι, εφαρµόζοντας το πρόγραµµά µας, να προσπαθούµε συνεχώς να αυξάνουµε το εισόδηµα των πολιτών. Ο δεύτερος άξονας είναι τα στοχευµένα µέτρα τα οποία αποφασίζονται µε βάση τις ανάγκες κάθε περιόδου. Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι εντείνονται, έχοντας ξεπεράσει τους 21.000, ενώ τα πρόστιµα που έχουν επιβληθεί είναι πάνω από 1.600, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ. Πλέον, αυτοί που παρανοµούν έχουν συνέπειες, όπως προβλέπει ο νόµος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν ούτε µαγικό ραβδί, αν υπήρχε θα το είχε ανακαλύψει κάποια χώρα και θα µας το είχε πει.

Εµείς θα συνεχίσουµε σε αυτή την κατεύθυνση µε στόχο να µειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας για τους πολίτες και να υλοποιούµε όσο το δυνατόν πιο µόνιµες παρεµβάσεις, οι οποίες θα παραµείνουν και όταν η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί.

Μαρινάκης για επιδόματα: Η οικονομική μας πολιτική δεν στηρίζεται εκεί, αλλά όποτε παρουσιάζεται ανάγκη, είμαστε δίπλα στους πολίτες


Συνδυάζεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας µε τη χορήγηση επιδοµάτων;

Η οικονοµική µας πολιτική δεν στηρίζεται στα επιδόµατα, αλλά στην ανάπτυξη της οικονοµίας. Μια πολιτική µε µόνιµα µέτρα που αυξάνουν σταθερά τους µισθούς και τις συντάξεις, µια πολιτική κατάργησης ή µείωσης άνω των 50 φορολογικών συντελεστών τα τελευταία 4 χρόνια και µια πολιτική που αυξάνει σταθερά το διαθέσιµο εισόδηµα των πολιτών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Μια πολιτική που συνεχίζει να µειώνει φόρους, όπως ανακοινώθηκε την περασµένη εβδοµάδα µε τη µονιµοποίηση του µειωµένου ΦΠΑ στις µεταφορές, που αποτε λεί ένα βαθιά κοινωνικό µέτρο. Οµως, όποτε παρουσιάζεται η ανάγκη, στεκόµαστε δίπλα στους πολίτες. Πώς θα µπορούσαµε να αντιµετωπίσουµε τις συνέπειες της πανδηµίας χωρίς τα 40 δισ., για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις; Πώς θα µπορούσαµε να αντι µετωπίσουµε την ακρίβεια στο ρεύµα χωρίς τα πάνω από 14 δισ. που δόθη καν για τη στήριξη των καταναλωτών;

Και αµφισβητεί κανείς πως το «Market pass», το «Καλάθι του νοικοκυριού», η πρωτοβουλία «Μόνιµη µείωση τιµής» συµβάλλουν στον µετριασµό των συ νεπειών της πληθωριστικής κρίσης;

Προφανώς, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας είναι το επιστέγασµα αυτής της πολιτικής που µας επιτρέπει να στηρίζουµε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς να χρεώνουµε τις επόµενες γενιές, ενώ παράλληλα µειώνουµε το δηµόσιο χρέος.

Μαρινάκης για χρωματιστά τιμολόγια: Κάποιοι πάνε να κάνουν το απλό περίπλοκο για να μπερδέψουν - Το πράσινο τιμολόγιο δίνει δύναμη στον καταναλωτή


Υπάρχει ανησυχία στους πολίτες για ενδεχόµενη αύξηση στις τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος από την 1η Ιανουαρίου, ενώ δηµιουργείται σύγχυση µε τα νέα χρωµατιστά τιµολόγια, που θα µπορούσε να ευνοήσει παραπλανητικές πολιτικές από τους παρόχους. Πώς θα προστατευθούν οι πολίτες από τέτοιες πρακτικές;

Φοβάµαι ότι κάποιοι πήγαν να κάνουν το απλό περίπλοκο, µε σκοπό να µπερδέψουν τους καταναλωτές. Μέχρι τώρα είχαµε 30 διαφορετικά είδη τιµολογίων και έρχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα ήδη υπάρχοντα 30 τιµολόγια τα βάζει µέσα σε τρεις κατηγορίες: το µπλε µε σταθερό τιµολόγιο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, µε κυµαινόµενες τιµές. Επιπλέον, εισάγεται το πράσινο τιµολόγιο, στο οποίο κατατάσσονται όλοι οι καταναλωτές αν δεν επιλέξουν κάποιο άλλο και το οποίο έχει κυρίως δύο οφέλη: έχει χαµηλότερο πάγιο και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές µήνα µήνα, αν το επιθυµούν, µε έναν πολύ εύκολο τρόπο, να συγκρίνουν τις τιµές και να αλλάζουν πάροχο. ∆ίνει δύναµη στον καταναλωτή, γιατί αυξάνει τον ανταγωνισµό και θεωρούµε ότι θα οδηγήσει σε µείωση τιµών.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 10 Δεκεμβρίου