Tην πάγια ελληνική θέση ότι η μεινότητα της Δυτ. Θράκης είναι μουσουλμανική, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στα περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα, λέγοντας τα εξής: «Η "τουρκική μειονότητα" στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι διατύπωσε τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε: «Για εμένα προσωπικά η Δυτ. Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Διασφαλίζουμε πάντα στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, χρέος μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Να διαβεβαιώσω όλους τους μουσουλμάνους ότι προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Δείτε εδώ: Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ - Ερντογάν: Είμαστε αδέρφια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν λύνεται

Tαυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, υπογραμμίζοντας ότι «το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».