Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποφασισμένος να προχωρήσει με μια "win-win προσέγγιση" από τις διαφορές και τις εντάσεις που άφησε το προηγούμενο ταξίδι του στην πόλη, σημειώνεται αρχικά στο άρθρο του Guardian και της ανταποκρίτριας του, Helena Smith.

"Ο Ερντογάν ήταν σαν ένας πυγμάχος στο ρινγκ"


Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα το 2017, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως είχε "περάσει στην επίθεση", με εκείνη την "ιστορική περιοδεία" να μετατρέπεται σε ένα "λεκτικό θέατρο πολέμου".

«Μέσα σε μια ώρα από την αποβίβασή του από το αεροπλάνο, ο Τούρκος πρόεδρος:

  • είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάννης που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων,
  • είχε θέσει το ακανθώδες ζήτημα της διαιρεμένης από τον πόλεμο Κύπρου,
  • είχε ξεσπαθώσει για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ επέπληξε τους Έλληνες για την διαχείριση των οθωμανικών μνημείων», σημειώνεται χαρακτηριστικά

"Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει", δήλωσε ένας καλά τοποθετημένος διπλωμάτης. "Ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος".

Από τότε, οι διμερείς σχέσεις μόνο επιδεινώθηκαν, με τους δύο αντιπάλους που ανήκουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ να φτάνουν σχεδόν σε πόλεμο για τους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους, την Αθήνα να κατηγορεί τον γείτονά της ότι "καθιστά ως όπλο" τη μετανάστευση και την Άγκυρα να αμφισβητεί την κυριότητα των παραμεθόριων ελληνικών νησιών, αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο

"Ο Ερντογάν θα αφήσει στην άκρη την πυγμαχία, θα κάνει επίθεση γοητείας"


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Πέμπτης -που αναμένεται να διαρκέσει μόλις έξι ώρες- ο φημισμένος απρόβλεπτος ηγέτης θα αφήσει στην άκρη την πυγμαχία, σημειώνει η Helena Smith. «Ό,τι του λείπει σε χρόνο, λέει ο Ερντογάν, θα το αναπληρώσει σε φιλία, με μια επίθεση γοητείας που αποσκοπεί όχι μόνο στο χτίσιμο γεφυρών αλλά και στο να στείλει ένα συντονισμένο μήνυμα ειρήνης σε μια εποχή που ο πόλεμος στη Γάζα προκαλεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο», συνεχίζει η αναφορά του Guardian.

"Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win", δήλωσε στους δημοσιογράφους πάνω στο προεδρικό αεροπλάνο καθώς επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Cop28.
"Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής".

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο διπλωματικό αποτύπωμα της σημερινής επίσκεψης: «Προβλέπεται να υπογραφούν τουλάχιστον οκτώ συμφωνίες συνεργασίας, που κυμαίνονται από την αύξηση του διμερούς εμπορίου έως τη συμφωνία για τη μετανάστευση, με την οποία οι αξιωματούχοι της ακτοφυλακής των δύο χωρών θα δημιουργήσουν γραμμές άμεσης επικοινωνίας», σημειώνεται.

«Η δραματική μείωση της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική της βελτίωσης των σχέσεων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι, μέχρι την αναχώρησή του από την Αθήνα, ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν υπογράψει μια "δήλωση φιλικών σχέσεων και συνεργασίας καλής γειτονίας ... για να επισημοποιήσουν αυτή την αμοιβαία πρόθεση"», σημειώνεται στο άρθρο του βρετανικού μέσου.

"Κλειδί οι καλύτεροι δεσμοί με την Ελλάδα για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ"


Οι αναλυτές, συνεχίζει ο Guardian, πιστεύουν ότι οι καλύτεροι δεσμοί με την Ελλάδα θα είναι επίσης το κλειδί για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους δυτικούς συμμάχους. «Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι μακροχρόνιες ασταθείς διαφορές θα παρακαμφθούν την Πέμπτη, με τις αντιπροσωπείες να είναι πιθανό να επικεντρωθούν στη "χαμηλή πολιτική" που μπορεί εύκολα να αποδώσει καρπούς», αναφέρεται καταληκτικά στο άρθρο του Guardian.