Ήπιο κλίμα αναμένει το Anadolu στη σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συζητηθούν όλες οι πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο το σχετικό δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσουν της 5ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων και να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Σήμερα υπογράφουν κοινή Διακήρυξη Καλής Γειτονίας για “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο - Αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες οι συμφωνίες


Anadolu: Τουρκία και Ελλάδα έχουν βιώσει μια ταραχώδη σχέση όλα αυτά τα χρόνια

«Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνονται επίσης οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», σημειώνει το Anadolu αναφορικά με την ημερήσια διάταξη στις συζητήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το τουρκικό πρακτορείο επιχειρεί μια αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν βιώσει μια ταραχώδη σχέση όλα αυτά τα χρόνια. Μολονότι το 2021 σημειώθηκαν κάποιες βελτιώσεις, αρκετά θέματα παραμένουν άλυτα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».

«Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει διαμαρτυρηθεί για επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές που έχουν αποστρατιωτικοποιηθεί βάσει μακροχρόνιων συνθηκών, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις ματαιώνουν τις καλοπροαίρετες προσπάθειές της για ειρήνη», συμπληρώνει.