Η στροφή της Τουρκίας προς το φιλικότερο, έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως η Τουρκία έχει δείξει μια άλλη συμπεριφορά, ενώ εκτίμησε ότι o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να κάνει συζήτηση σε βάθος.

Σημείωσε πως η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει υποτροπή.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης: Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το φορολογικό - Δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον βασικό μισθό


Η συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κος Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε: «Πρέπει να σημειώσουμε τη στροφή της Τουρκίας προς το φιλικότερο, τουλάχιστον σε επίπεδο διάθεσης και κλίματος, που έχει να κάνει και με την αποτελεσματική εξωτερική πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείς αν θα τεθούν τα μεγάλα και δύσκολα θέματα σε αυτή την επίσκεψη, απάντησε: «Προφανώς θα γίνει συζήτηση για το βασικό που είναι η διαφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Προσωπικά δεν ειμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει εύκολη πρόοδος, η απόσταση που μας χωρίζει είναι πολύ μεγάλη όμως είναι πρόοδος το γεγονός ότι κρατάμε την ένταση χαμηλά, εμπεδώνουμε ένα κλίμα και ότι μπορούμε σε κάποια ζητήματα χαμηλότερης πολιτικής να προχωρήσουμε μπροστά».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία και πρόοδος στο μεταναστευτικό ζήτημα, απάντησε: «Το «ειλικρινής» είναι μεγάλη κουβέντα και δεν θα τη χρησιμοποιούσα εύκολα. Θα έλεγα ωστόσο ότι έχουμε μια στροφή της Τουρκίας και πολύ καλύτερη συνεννόηση σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Γερλικαγια, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό και αυτό είναι θετικό σε σχέση με τον προκάτοχό του τον κ. Σοϊλου ο οποίος είχε γίνει τηλεοπτικός «αστήρ» στην Ελλάδα με τις προκλητικότατες δηλώσεις του όπως και ο κ.Ακάρ. το γεγονός ότι τώρα δεν ασχολούμαστε είναι κάτι το θετικό. Δεν νομίζω ότι θα ήταν εφικτό να έρθει ο Σοϊλού να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε όπως κάνει τώρα ο Γερλίκαγια».

«Πάντοτε πρέπει να είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση. Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει υποτροπή. Το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ επιβαρυμένο και εμείς οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα από εκεί και πέρα η πραγματικότητα είναι ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και αυτό επιδιώκουμε. Η Τουρκία έχει και αυτή να ωφεληθεί από αυτή τη συνεργασία και το κατανοεί», πρόσθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης.