Η αισιοδοξία είναι δεύτερη φύση και της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και δική μου, είπε αρχικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης καλεσμένος στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ.

«Αισθανόμαστε, δικαιωμένοι, στο θέμα των λογαριασμών της ΔΕΗ και στο θέμα των προστίμων. Δικαιωνόμαστε και αυτό ενισχύει την ενότητά μας γιατί πήρα τον λογαριασμό της ΔΕΗ του σπιτιού μου στη Θεσσαλονίκη, ήταν μέσος όρος 110- 120 ευρώ. Ήρθε 480. (…) Φανταστείτε τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν και εσείς ακούσετε από ειδικούς, από τεχνοκράτες και όχι κατ ανάγκη από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχει πολιτική βούληση».

Γιαννούλης για πρόστιμα υπουργείου Ανάπτυξης: Πολύ μικρό ποσό τα 637.000 ευρώ, εξοργιστικά τα προνόμια που δίνονται στις εταιρίες


Για τα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε δύο εισπρακτικές που επέβαλε το υπ. Ανάπτυξης, είπε ότι «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας και εμένα και εμού προσωπικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια να λέμε ότι αυτός ο μεσαίωνας που ζουν οι δανειολήπτες, όχι με οχλήσεις, αλλά με απειλές, με τρομοκρατία, με παρελκυστική πολιτική, ήταν κάτι που δεν θεραπεύονταν και τώρα δεν θεραπεύεται. Είναι πολύ μικρό το 637.000 ευρώ πρόστιμο σε εταιρείες που μόλις προχθές η κυβέρνηση με το νόμο για τα κόκκινα δάνεια τους δίνει εξοργιστικά προνόμια».

Διαβάστε ακόμη: Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα ύψους €670.000 σε δύο εισπρακτικές εταιρείες


Για το θέμα της ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων:« Ξέρετε ποια συζήτηση μου δίνει προοπτική και ελπίδα να μπορώ απέναντι στους ανθρώπους αλλά και στους συναδέλφους μου να έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Ωραία υπόθεση εργασίας ότι έγιναν και πολλά λάθη. Τι είναι αυτό που σταματά ή ανακόπτει, αναχαιτίζει μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των κερδών των ενεργειακών εταιρειών; Να δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο. Οι νόμοι αλλάζουν με νόμους, τα δεδομένα αλλάζουν με νομοθετικές παρεμβάσεις. Είναι όλα πολιτικές αποφάσεις. Πείτε μου ποιο από αυτά που περιγράφηκαν για την Ισπανία και την Πορτογαλία μας εμποδίζει να το υιοθετήσουμε; (…) Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας στη Βουλή να τους προτείνουμε μια σειρά μέτρα που θα απομειώνει τα υπερβολικά κέρδη που είναι στα όρια της πρόκλησης, της αισχροκέρδειας στις ενεργειακές εταιρείες και στα διυλιστήρια.

Στη συνέχεια και σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πρόταση να βγει η χώρα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κ. Γιαννούλης εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με την επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της χάθηκε με απόφαση της ΝΔ και εξήγησε: «Για να αντέξει, για να μπορέσει να ικανοποιήσει τη βουλιμία και τη λαιμαργία των διοικητικών στελεχών της, που έβλεπαν ακόμα μέχρι και τώρα τη ΔΕΗ σαν μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς να έχουν επαρκή τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Η ΔΕΗ τώρα ζει το μεγάλο της δράμα. Όταν υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία να μην μπορεί να παίξει παρεμβατικό ρόλο, να ικανοποιεί μια ολιγομελή κάστα ανθρώπων και η ζωή να προχωράει. Ναι, οι προτάσεις είναι πολλές και είναι η ουσία της πολιτικής συζήτησης».

Γιαννούλης: "Με εκφράζει η δήλωση Τσίπρα για τους 11"


«Αυτό που με εκφράζει είναι μια χθεσινή δήλωση που έκανε Αλέξης Τσίπρας ότι όπως και να έχει, η διάσπαση, η πολυδιάσπαση της Αριστεράς λειτουργεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, της Δεξιάς» είπε αναφορικά με τη νέα ΚΟ των «11» βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση αποχώρησης τουλάχιστον 37 στελεχών και μελών του κόμματος στη Λάρισα

«Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τα κόμματα της Αριστεράς, του ευρύτερου χώρου που προσδιορίζεται ως Αριστερά, μπορούν και έχουν συνεργαστεί και πολύ πρόσφατα με κατάθεση προτάσεων. Τώρα επιμένω να υπερασπίζομαι τη δήλωση Τσίπρα, γιατί εκεί βρίσκεται και ο πυρήνας της προοπτικής. Υπάρχει ένα ορόσημο, οι ευρωεκλογές, που μας απασχολεί πολύ όλους αλλά, ξέρετε, είναι πολύ διαφορετικό από τις εθνικές εκλογές, εκεί που οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί, οι συγκρούσεις, οι συνθέσεις έχουν άλλη προοπτική. Εκεί επιλέγεις κυβέρνηση και εκεί είναι η πραγματική δημοσκόπηση, εκεί μετριέσαι πολιτικά».


Γιαννούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ό,τι και να είχε κάνει ο Τσίπρας, θα είχε παρεξηγηθεί


Όσο για το αν η παρέμβαση Τσίπρα ήρθε πολύ αργά, ξεκαθάρισε:

«Δεν θέλω να αγιοποιήσω τον Τσίπρα, αλλά δεν είμαστε παιδάκια στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού και αναγεννητς της προσπάθειας, μετά από τη δόξα του ‘58 με την ΕΔΑ, να καταφέρει η Αριστερά να κυβερνήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αλλά θέλω και σαν δημοσιογράφος και ως πολιτικός να προσπαθώ να μπαίνω και στη θέση του συνομιλητή μου νοητά ή πρακτικά. Στον χρόνο που εσείς ορίζετε την καθυστέρηση παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, ό, τι και να είχε κάνει θα είχε παρεξηγηθεί. Ο χρόνος που έγινε και ο τρόπος που έγινε ήταν μια προσπάθεια βιώσιμη. Δεν αποφεύχθηκε τελικά η διάσπαση, αλλά να σας θυμίσω ότι την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης, εγώ επέλεξα τον όρο “χαρμολύπη” γι αυτό που συμβαίνει, γιατί αρχίζει και απομειώνεται πλέον το ζήτημα της εσωστρέφειας, Πήραν τον δρόμο τους οι 11 σύντροφοι και πρώην συνάδελφοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Διατυπώνεται και λάθος καμιά φορά στον πρώην ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει “πριν ΣΥΡΙΖΑ” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Υπάρχει και είναι ο κεντρικός πολιτικός χώρος».

«Εγώ πάντως σίγουρα προσωπικά δεν θα ανοίξω μέτωπο με κανέναν, παρά μόνο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και τα προβλήματα και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουν και όλοι όσοι δεσμεύτηκαν ότι απέναντί μας είναι η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Χρήστος Γιαννούλης.