“Η ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε μορφής δραστηριότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους, γεγονός το οποίο οφείλει να μας κινητοποιήσει ουσιαστικά πέραν της διαρκούς προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, στη καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και την καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμών μέσα από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και στοχευμένες δράσεις”, αναφέρει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης στο μύνημά του για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Αναλυτικά το μήνυμα του Ιωάννη Κεφαλογιάννη με αφορμή την χθεσινή ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)»:

«Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί τιμητικά ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, που στη χώρα μας το ποσοστό τους ανέρχεται στο 10% επί του γενικού πληθυσμού. Η καθημερινότητα καταδεικνύει ότι με την άοκνη υποστήριξη των οικείων τους βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο μία άνιση μάχη, σε ένα περιβάλλον που προβάλλει διαρκώς εμπόδια, αφενός για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αφετέρου για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται αναμφίβολα στην ποιότητα ζωής της ευαίσθητης αυτής ομάδας και στην απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Η ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε μορφής δραστηριότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους, γεγονός το οποίο οφείλει να μας κινητοποιήσει ουσιαστικά πέραν της διαρκούς προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, στη καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και την καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμών μέσα από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και στοχευμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει επιλέξει την κατά προτεραιότητα υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και έχει ορίσει ως σημείο αναφοράς τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΘΑ.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, πέραν των παρεμβάσεων για την εξασφάλιση ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης, οργανώνονται και υλοποιούνται με την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού των Ένοπλων Δυνάμεων συνδυαστικές δράσεις, σε επίπεδο επιμορφώσεως και εκπαιδεύσεων για την επίτευξη κουλτούρας σεβασμού και απάλειψης κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και διευκολύνσεων παροχής συναφών υπηρεσιών υποστήριξης (καθήκοντα συνοδού, αναγνώστη και διερμηνέα νοηματικής). Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε εξέλιξη απαραίτητα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στις κτηριακές δομές αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ (εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μουσειακοί χώροι, στρατολογικές υπηρεσίες, κτλ.), ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ανάπτυξη εποικοδομητικών συνεργασιών με συναφείς συλλόγους και συναρμόδιους κοινωνικούς φορείς.

Η διαρκής επιδίωξη καθολικής και ισότιμης ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, αποτελεί αναμφίβολα θεσμική υποχρέωση της δημοκρατικής μας κοινωνίας και μετουσιώνεται εμπράκτως μέσω και των Ενόπλων Δυνάμεων, ως αδήριτου πυλώνα κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας».