Αισιόδοξος για την δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που αποτελέσει και ένα νέο ξεκίνημα, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ και στον Κώστα Λασκαράτο, για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι μια διμερής επίσκεψη σε επίπεδο μόνο προσώπων, αφορά ένα ευρύ θεματολόγιο που έχει ένα σκοπό: να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα.

Όπως είπε: «Ξέρετε, εμείς εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές ερμηνεύουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Συνεχώς εστιάζουμε στο πρόσωπο του κυρίου Ερντογάν. Αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το πώς σκέπτεται το βαθύ κράτος της Τουρκίας, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υπαγορεύει τη δική του θέληση με βάση τις πάγιες θέσεις του και στην ηγεσία. Ο κ. Ερντογάν είναι ένας πολιτικός ηγέτης, ο οποίος χτες ήταν, σήμερα είναι και αύριο μπορεί να μην είναι. Έρχεται λοιπόν και απαντώ στο ερώτημα σας. Βεβαίως έκανε πολύ θερμές και θετικές δηλώσεις και όλοι λένε “μα τι γίνεται;”.

»Μέχρι πρόσφατα λέγανε ότι “θα έρθουμε βράδυ, θα σας επιτεθούμε”. Αμφισβητήθηκε η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και όχι μονάχα δεν έγινε συζήτηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά σε κάποια στιγμή παραλίγο να φτάσουμε και στον πόλεμο το 2020, μην τα ξεχνάμε αυτά. Ωστόσο, μια πρώτη παρατήρηση, το ότι έρχεται έχοντας στείλει τα μηνύματά του όπως ήρθαν αυτά με τις καλές προθέσεις, αυτό πρέπει να βρει ανταπόκριση και θα βρει ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά. Βέβαια, οι συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών πάντοτε διαδραμάτιζαν ένα σημαντικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από παλιά. Θυμηθείτε τις σχέσεις του Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ή αργότερα του Ετσεβίτ με τον Καραμανλή, του Οζάλ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Λειτουργεί ως αμορτισέρ σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων η όποια αντιπαλότητα. Από την άλλη μεριά όμως, όπως είπα πρωτύτερα, πρέπει να ξέρουμε τι φέρνει, τι προτείνει και σε ποιο επίπεδο θα συζητήσουμε και αυτό το τελευταίο διότι το θεματικό πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν δεν είναι, όπως πολλοί πιστεύουν: έρχεται να διαπραγματευθεί. Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Σας θυμίζω ότι το 2012 η ελληνική κυβέρνηση πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, υπουργός Εξωτερικών εγώ και υπογράψαμε και 25 συμφωνίες. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Τουρκίας ήρθε εδώ αργότερα και έγινε μια άλλη συνάντηση. Άρα είναι συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Αν έρθει η ώρα μιας διαπραγμάτευσης για κάποια θέματα ξέρουμε ποιες είναι οι καθαρές γραμμές» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κι εξήγησε ότι « το λέω αυτό για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι μια διμερής επίσκεψη σε επίπεδο μόνο προσώπων. Είναι ένα ευρύ θεματολόγιο που έχει ένα σκοπό: να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα.

Αβραμόπουλος για Όλαφ Σολτς

Σε άλλο σημείο σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία παρουσία του Όλαφ Σολτς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε «Αυτό δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μου να γίνει εδώ. Μην ξεχνάμε ότι η συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας έγινε κάτω από τη σκιά των όσων γίνονται στη Μέση Ανατολή. Είχαν λεχθεί και ακουστεί πολλά. Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε τέτοιες σκηνές στην Ελλάδα και όπως είπα πρωτύτερα, είναι μια καλή στιγμή μήπως και βάλουμε σε νέα τροχιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας από δικής μας πλευράς και έχει γίνει δια στόματος πρωθυπουργού μέχρι πού μπορούμε να πάμε τις όποιες συζητήσεις μας. Εκείνο που έχει σημασία σε αυτή τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, γιατί αυτό είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, είναι να βρεθεί ένας τόπος, ένα πεδίο συνεργασιών. Ακούσατε λοιπόν ότι έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο για τα θέματα της μετανάστευσης, για τον τουρισμό έχουνε γίνει πολλά βήματα στο παρελθόν, για το πώς μπορούν να ανοίξουν περισσότερο οι οικονομικές σχέσεις. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δίπλα μας μια αγορά 90 εκατομμυρίων».

Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό

Τόνισε μεταξύ άλλων «Το μεταναστευτικό είναι πεδίον δόξης λαμπρό για να μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο χώρες. Διότι και η Ελλάδα και η Τουρκία αυτή τη στιγμή δέχονται μεγάλη πίεση. Εμείς βλέπουμε μόνο τη δική μας πλευρά. Σκεφτείτε ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι 5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και αν κλιμακωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή θα πάνε άλλα δέκα εκατομμύρια. Αυτοί όλοι λοιπόν θέλουν να πάνε πού; Όχι στην Τουρκία. Θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει μια ενιαία πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού. Φτάνουμε λοιπόν σε ένα σημείο η παλιά δήλωση Ευρώπης -Τουρκίας να έχει ένα κομμάτι της που είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Συνεπώς, αν με ειλικρίνεια οι δύο χώρες δουν το πρόβλημα αυτό πάντοτε στα πλαίσια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά από την άλλη μεριά, με μια ξεκάθαρη θέση για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την υπόθεση, τότε θα βγει και κάποιο συμπέρασμα που θα είναι επωφελές και για την Τουρκία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Στην ερώτηση του Κώστα Λασκαράτου για το αν υπάρχουν θέματα τα οποία στην ολιγόωρη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δε θα συζητηθούν ή αν θα μπουν όλα στο τραπέζι για να αποτυπωθούν και οι διαχρονικές διαφωνίες ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε «σε ένα τέτοιο περιβάλλον με δέκα υπουργούς από τη μια μεριά και δέκα υπουργούς από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διαπραγμάτευση για κάποια θέματα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει, μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία σε ό, τι αφορά τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Εδώ λέμε ότι οδηγός μας είναι το διεθνές δίκαιο. Άκουσα με ικανοποίηση, απομένει στο να το δούμε, ότι το ίδιο λέει και η άλλη πλευρά. Δε θα μπούμε όμως σε άλλες λεπτομέρειες. Και τούτο γιατί; διότι δεν ξέρουμε όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε τι θα μπει στο τραπέζι. Διότι τον τελευταίο καιρό ζήσαμε δύσκολες στιγμές. Για πρώτη φορά μετά, θα λέγαμε το 1975, αμφισβητήθηκε ευθέως η εθνική μας κυριαρχία. Πολλές φορές έχω πει, εξηγώντας ότι άλλο εθνική κυριαρχία και άλλο κυριαρχικά δικαιώματα. Η ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι κυριαρχικά δικαιώματα. Εκεί σου λέει το διεθνές δίκαιο, ναι, έχεις δικαιώματα, αλλά συζήτησε τα με τους απέναντι. Το άλλο όμως είναι αδιαμφισβήτητο σε ότι αφορά την ελληνικότητα των νησιών. Και όμως ήρθε και αυτό στην επιφάνεια και μας προβλημάτισε χωρίς να μας ανησυχήσει γιατί η Ελλάδα πρέπει να το ξέρει ότι είναι πολύ ισχυρή για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις».

Αβραμόπουλος για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βόσπορο

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο ο καλεσμένος της ΕΡΤ είπε «Θα σας δώσω τη δική μου ερμηνεία περισσότερο από την εμπειρία μου και λιγότερο από το τι διημείφθη στην κλειστή αυτή συνάντηση. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν αδίκησε τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος στη συνέχεια, μετά από αυτή τη συνάντηση πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έκανε μια πραγματικά εντυπωσιακή παρουσία, όλοι το συζητήσαμε και όλοι το χειροκροτήσαμε. Κάποιοι λοιπόν ψιθύρισαν προφανώς στο αυτί του κυρίου Ερντογάν ότι ξέρεις “εκεί ο κύριος Μητσοτάκης αθέτησε αυτά που συζητήσατε”. Γιατί έγινε αυτή η συνάντηση λοιπόν στο Βόσπορο κύριε Λασκαράτο, θα σας πω γιατί έγινε. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας οι δύο χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ να μπορέσουν να συνεννοηθούν ώστε να διαχειριστούν από κοινού τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Καλό αυτό και για μας και για την Τουρκία και για το ΝΑΤΟ. Ξέφυγε, ξέφυγε λοιπόν και λέω ότι αδικήθηκε ο Μητσοτάκης».

Επιπλέον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε σε άλλο σημείο «[…] Όταν αρχίζουν και μιλάνε οι παράγοντες της οικονομίας, οι παράγοντες του τουρισμού, τα θέματα σαν κι αυτά που είπαμε πρωτύτερα, τότε αρχίζουν να έρχονται πιο κοντά οι δύο λαοί. Και τότε, από τη βάση της κοινωνίας έρχονται μηνύματα στην κορυφή για το τι πρέπει να κάνουν οι ηγεσίες. Εκείνο που θέλω να πω είναι βαθιά πολιτικό. Όσο λιγοστεύουν οι εθνικιστικές κορώνες- άλλο πατριωτισμός κι άλλο εθνικισμός, στον πατριωτισμό αγαπάς την πατρίδα σου, στον εθνικισμό πρέπει να μισείς την πατρίδα του άλλου- κυρίως από την γειτονική Τουρκία, τόσο θα βελτιώνεται το κλίμα. Εκείνο που βλέπω είναι ότι έρχεται με καλές προθέσεις. Θα βρει ανταπόκριση είμαι βέβαιος στην Ελλάδα, διότι έχει ξεκινήσει και από εμάς μια προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι θα ηρεμήσει το Αιγαίο και θα μπορέσουμε να δούμε μπροστά πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πάντοτε με τις κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τις εθνικές μας θέσεις».