Κέρδη και ζηµίες επιχειρεί να µετρήσει το Μέγαρο Μαξίµου από την επεισοδιακή, όπως εξελίχθηκε, επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, η οποία σηµαδεύθηκε αναµφίβολα από την ακύρωση της συνάντησής του µε τον Βρετανό οµόλογό του, Rishi Sunak.

Η ελληνική αποστολή -και εν προκειµένω ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- επέλεξε εξ αρχής την οδό της δηµοσιοποίησης της απόφασης της Downing Street κυριολεκτικά στο παρά 5' της συνάντησης µε τον Έλληνα πρωθυπουργό µέσω επίσηµης δήλωσης, όπου υπενοείτο µε σαφήνεια η πραγµατική αιτία της µη πραγµατοποίησης του τετ α τετ κορυφής και για να προλάβει τυχόν επικοινωνιακή αξιοποίηση του επεισοδίου από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί αξιωµατούχοι, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο της προετοιµασίας της πρωθυπουργικής µετάβασης στην πρωτεύουσα του Ηνωµένου Βασιλείου, ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε υπήρξε συνεννόηση ανάµεσα στις κυβερνήσεις να µη θιγεί είτε δηµοσίως είτε ιδιωτικώς το ζήτηµα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα ίδια πρόσωπα διευκρινίζουν πως ένας µείζων εθνικός στόχος, όπως αυτός της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν θα µπορούσε να αποτελέσει µέρος µιας παρασκηνιακής διαπραγµάτευσης, πολλώ δε µάλλον την ώρα που είναι γνωστό πως Αθήνα και Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την εξεύρεση µιας φόρµουλας, που θα γεφυρώνει τις θέσεις των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα από την Αθήνα επισηµαίνουν µε νόηµα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός γνωρίζει άριστα πώς να προωθεί τα εθνικά συµφέροντα και αντιλαµβάνεται πλήρως τόσο το timing όσο και τις προτεραιότητες µιας διεθνούς συγκυρίας, που κυριαρχείται δυστυχώς από τους πολέµους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και τις επιπτώσεις αυτών στις χώρες της Ευρώπης.

Ο «θόρυβος» που διευκολύνει

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να υπογραµµίζουν το πρωτοφανές για χώρες συµµάχους στο ΝΑΤΟ διπλωµατικό unfair του Βρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο έχουν τη νηφαλιότητα, αλλά και τη βούληση να το θεωρήσουν ένα µεµονωµένο, ατυχές περιστατικό, το οποίο, όπως λέγεται, δεν µπορεί να επισκιάσει τους στενούς δεσµούς ανάµεσα στην Ελλάδα και το Ηνωµένο Βασίλειο. Πέραν τούτου, στην κυβέρνηση, όπως λένε, δεν παρεκκλίνουν του αντικειµενικού στόχου.

Και τονίζουν πως εάν η βρετανική κυβέρνηση επεδίωκε µέσω της αψυχολόγητης απόφασης Σούνακ να µειώσει αισθητά τις πιθανότητες ενός συµβιβασµού, µάλλον επιτυγχάνει το ακριβώς αντίθετο. Σε µία περίοδο που η διεθνής κοινή γνώµη είναι αναφανδόν υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και καταγράφεται µία σηµαντική µεταστροφή υπέρ του ελληνικού αιτήµατος ακόµη και µεταξύ των Βρετανών πολιτών, ο επικοινωνιακός θόρυβος που προκάλεσε η ακύρωση του ραντεβού Σούνακ - Μητσοτάκη διεθνοποιεί έτι περαιτέρω το ζήτηµα, µεγιστοποιώντας την πίεση προς τη βρετανική πλευρά, όπως εκτιµούν στην Αθήνα. Από την Αθήνα επισηµαίνουν πως δεν έχουν καµία διάθεση να δώσουν συνέχεια στο περιστατικό της προηγούµενης ∆ευτέρας.

Αλλωστε, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Ντέιβιντ Κάµερον, σε ουδέτερο έδαφος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, κατόπιν πρωτοβουλίας της βρετανικής πλευράς λίγες ώρες µετά το διπλωµατικό επεισόδιο, επιβεβαιώνει πως το Λονδίνο επιχειρεί µέσω ενός πρώην πρωθυπουργού και καθ’ όλα έµπειρου πολιτικού να αµβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από το διπλωµατικό φάουλ του Σούνακ. Στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει κρίση στις διπλωµατικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πρόοδος

Η «Απογευµατινή» της Κυριακής είναι σε θέση να γνωρίζει πως ένας από τους στρατηγικούς στόχους της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Λονδίνο µήνες πριν ήταν το ραντεβού µε τον ηγέτη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο των Εργατικών και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου επόµενο Βρετανό πρωθυπουργό, sir Keir Starmer (σερ Κιρ Στάρµερ), καθώς οι δηµοσκοπήσεις στο Ηνωµένο Βασίλειο τον προικοδοτούν µε ένα προβάδισµα που αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες µονάδες.

Πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διακυµάνσεις των ελληνοβρετανικών διαβουλεύσεων τα τελευταία τρία χρόνια αφήνουν να εννοηθεί πως η πρόοδος, που έχει καταγραφεί, καθιστά το επόµενο χρονικό διάστηµα ιδιαιτέρως κρίσιµο και ως εκ τούτου η Αθήνα θα χρειαστεί συµµάχους σε κοµβικές θέσεις, προφανώς και στο νούµερο 10 της Downing Street. Εξάλλου, πρόσωπα που συµµετείχαν στο ραντεβού, διάρκειας 45 λεπτών, ανάµεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον sir Keir Starmer, κάνουν λόγο για πολύ θετικό κλίµα, διακρίνοντας µάλιστα καλή χηµεία ανάµεσα στους δύο άνδρες.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως το θέµα των Γλυπτών του Παρθενώνα ετέθη στο εν λόγω ραντεβού, µε τις δύο πλευρές να επισηµαίνουν τις πάγιες θέσεις τους, πλην όµως να επιδεικνύουν εποικοδοµητική διάθεση. Κυβερνητικές πηγές παραπέµπουν, εξάλλου, στην αισιοδοξία που εξέφρασε o πρωθυπουργός και µέσω του BBC, ότι ελπίζει σε θετικές εξελίξεις εντός της κυβερνητικής του θητείας.

Εξοπλισµοί

Πάντως, στην Αθήνα δεν παραγνωρίζουν τη συνολικά φιλοτουρκική στάση της κυβέρνησης Σούνακ, µε τη φηµολογία των τελευταίων εβδοµάδων να φέρει τις δύο κυβερνήσεις στον προθάλαµο σηµαντικών συµφωνιών σε αµυντικό και εµπορικό επίπεδο, την ώρα που η Αγκυρα αναζητά εναγωνίως να αντισταθµίσει το ελληνικό πλεονέκτηµα στους αιθέρες µέσω της απόκτησης µαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter, αίτηµα στο οποίο το Λονδίνο, εν αντιθέσει µε το Βερολίνο, δείχνει θετικό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής