«Ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει τις διαχρονικές απόψεις του. Εξάλλου, συνηθίζει να τις υπενθυμίζει μία ή δύο φορές τον χρόνo, χωρίς ωστόσο από κει και πέρα να δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα», ήταν η επωδός του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά την περιβόητη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», όπου ο ίδιος διαφοροποιήθηκε τόσο στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτό της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι ουδέποτε οι θέσεις αυτές προκάλεσαν κάποια σοβαρή εσωκομματική τριβή, δεδομένης της απόλυτης νηνεμίας που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια εντός της «γαλάζιας» παράταξης, και ουδείς βουλευτής υπερθεμάτισε στις σχετικές τοποθετήσεις.

Το μήνυμα του Σαμαρά

Επί της ουσίας, για ακόμα μία φορά ο Μεσσήνιος θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αγγίζοντας το θέμα της ίδιας της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας της κυβέρνησης και της Ν.Δ., αλλά και της προτεραιοποίησης των κοινωνικών και εθνικών αναγκών. Τo πλέον σημαντικό στοιχείο σε αυτή την παρέμβαση, πέραν της στρατηγικής αποστασιοποίησης από την επιλογή να πραγματοποιηθεί κανονικά το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, ήταν η αναφορά στη δυναμική των φορέων στα δεξιά της Ν.Δ., που, όπως είπε, συγκέντρωσαν 14%, χωρίς μάλιστα να έχουν επιδείξει αντίστοιχη σοβαρότητα και πολιτική βαρύτητα. Η προσέγγιση αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς, και δη ουκ ολίγους συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, ως ένα καμπανάκι στην πλευρά του συστήματος Μητσοτάκη για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στο πεδίο μιας πιθανής προοδευτικής αποσυσπείρωσης, σχετικά με ένα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής δεξιάς βάσης του κυβερνώντος κόμματος, η επιλογή για τη θεσμική προώθηση των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς και η εξεύρεση ενός modus operandi με τη γειτονική χώρα στη λογική των αμοιβαίων κινήσεων καλής θέλησης.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, το σημείο της έλλειψης σοβαρού προσανατολισμού από τους φορείς που δραστηριοποιούνται δεξιότερα της Ν.Δ. οδήγησε εύλογα στο συμπέρασμα πως ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ένα σαφές υπονοούμενο, ότι δηλαδή, αν βρισκόταν μια επαρκής ηγεσία που θα μπορούσε να δώσει στίγμα, η συγκεκριμένη δεξαμενή θα μπορούσε να αποκτήσει ενιαία χαρακτηριστικά και ίσως να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. «Πέραν των αξιακών ζητημάτων, καθαρά πολιτικά αν το δει κανείς, η Ν.Δ. δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτού του είδους τις διεργασίες. Ούτως ή άλλως, έχει επικρατήσει στο Κέντρο ξεκάθαρα και στο πλαίσιο αυτό δεν έχει νόημα να μπει σε ένα γήπεδο που εκ προοιμίου δεν είναι δικό της, «μουδιάζοντας» το παραδοσιακό της ακροατήριο.

Αυτό είναι το περίγραμμα των θέσεων που εξέφρασε ο Σαμαράς», λένε, χαρακτηριστικά, στελέχη με ισχυρές αναφορές στον Μεσσήνιο και στο περιβάλλον του. Ηταν εκείνοι που αφενός ενστερνίζονται σταθερά τους προβληματισμούς του, έστω κι αν για λόγους εσωκομματικής πειθαρχίας προτιμούν να μην τους υιοθετούν δημόσια, και αφετέρου φέρονται να ήταν -κάποιοι εξ αυτών τουλάχιστον- ενήμεροι για την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δυναμική παρέμβαση για τα τεκταινόμενα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και σχεδιασμού του νομοθετήματος για τα ομόφυλα ζευγάρια

 Οι συνομιλητές του Σαμαρά

Υπενθυμίζεται πως στον κύκλο των σχεδόν τακτικών συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται μια ομάδα «γαλάζιων» κυβερνητικών (λέγεται, μάλιστα, πως από το 2019 κάποιοι από αυτούς εισήλθαν στην κυβέρνηση κατόπιν συνεννόησης του Αντώνη Σαμαρά με την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη) και κοινοβουλευτικών στελεχών που αναδείχθηκαν την περίοδο του 2012, αλλά και ορισμένοι παλαιότεροι και πρωτοεμφανιζόμενοι στο κλαμπ. Ο λόγος για πρόσωπα όπως ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης, που επί ημερών Σαμαρά μετακόμισαν από τον ΛΑΟΣ στη Ν.Δ., ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο βουλευτής Πιερίας Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης και ο βουλευτής της Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος. Εδώ και περίπου μία διετία, με τον Μεσσήνιο τα λέει κατά καιρούς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό διατηρεί και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε μια πολύχρονη γνωριμία πρωτίστως με κοινωνικό υπόβαθρο και ακολούθως με πολιτικό.

 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά