Στο ποσό ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έφθασαν πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας.

Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική χρονιά αύξησης των εν λόγω δαπανών για τις χώρες της ΕΕ, την ώρα που μερικές από τις χώρες αυτές υποστηρίζουν πως πρέπει οι δαπάνες για την άμυνα να αυξηθούν λόγω της ρωσικής απειλής και του πολέμου στην Ουκρανία.


6 χώρες από τις 27 αύξησαν πάνω από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022

Έξι χώρες από τις 27 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022 και μάλιστα ακόμη και περισσότερο από 30% όπως στην περίπτωση της Σουηδίας, την ώρα μάλιστα που περιμένει να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό τους απέδωσαν 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους στον αμυντικό τομέα, πολύ μακριά βέβαια από τον στόχο του 2% που έχει καθορίσει από το ΝΑΤΟ. Είκοσι δύο χώρες της είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Περίπου 58 δισεκ. ευρώ αφιερώθηκαν στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ανέφερε επίσης ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ανέτοιμη και ανεπαρκής η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση 

Παρά αυτούς τους αυξημένους αριθμούς, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είναι ανέτοιμη αλλά και ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει πλέον ανέφικτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο απαιτητική εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας. Ωστόσο η Ένωση παρουσιάζει «σημαντικές ελλείψεις» και σε όρους αμυντικής ικανότητας «συνεχίζουμε να υπολειπόμαστε» σε σχέση με άλλες χώρες σ' αυτό τον τομέα, παραδέχθηκε ο Μπορέλ.

Η Ρωσία από την μεριά της έχει προβλέψει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 67% το 2024, γύρω στο 30% του ΑΕΠ της. Παρόλα αυτά σύμφωνα με ευρωπαίους παρατηρητές και αμυντικούς αναλυτές, οι δαπάνες που είναι αφιερωμένες στην έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη όσον αφορά την άμυνα ήταν μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.