O βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σταμάτης, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τίνι Κοξ, στην 9η Διεθνή Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Γυναίκες Ρομά.

Πρόκειται για θεσμό εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας, είναι μια σπουδαία πλατφόρμα, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Γιώργος Σταμάτης, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης κι ο ίδιος, που επιλέχθηκε προσωπικά από τον κ. Κοξ. Ο κ.Σταμάτης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών Ρομά τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη, κατά τα πρότυπα και τις στρατηγικές προτεραιότητες που προωθούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οφείλουν να επικεντρωθούν σε βιώσιμες και ουσιαστικές πολιτικές και μέτρα χωρίς αποκλεισμούς, με έμφαση στη διάσταση του φύλου.

Σταμάτης: Είναι σημαντικό οι γυναίκες Ρομά να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες


Στην ομιλία του ο βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Γ. Σταμάτης επισήμανε με έμφαση ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία, με γνώμονα τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι σημαντικό οι γυναίκες Ρομά να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν επιλογές εκτός των περιορισμένων ρόλων των φύλων και ότι μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες για την αυτόνομη ανάπτυξή τους ως ενεργών πολιτών των χωρών τους».

«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες αποτελούν τον πυρήνα των οικογενειών των Ρομά και η ευημερία τους επηρεάζει τις κοινότητες των Ρομά στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά και Ταξιδιώτες (Travellers) υπόκεινται τόσο στον αντιτσιγγανισμό όσο και στον σεξισμό και έτσι βιώνουν διακρίσεις και ανισότητες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Για το σκοπό αυτό, η ενίσχυση της ενδυνάμωσής τους είναι απαραίτητη προκειμένου να καταρριφθούν τα στερεότυπα, να προωθηθούν οι ίσες ευκαιρίες και τελικά να ενισχυθεί μια κοινότητα που θα είναι πιο περιεκτική και κατανοητή» είπε στην ομιλία του ο βουλευτής και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ.Γ. Σταμάτης αναφέρθηκε στις γυναίκες που βιώνουν τη θηριωδία του πολέμου, που κρατούνται όμηροι, που φοβούνται για τη ζωή των παιδιών τους και των αγαπημένων τους προσώπων. «Διεθνείς πλατφόρμες όπως αυτή εδώ θα πρέπει να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και εθνικότητας και να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη να λάβει δραστικά μέτρα».
Η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τις γυναίκες Ρομά πραγματοποιήθηκε 30 Νοεμβρίου και 1Δεκεμβρίου στα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.