«Φάουλ» της βρετανικής πλευράς η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ακόμη, ο Τάσος Χατζηβασιλείου σημείωσε πως η κίνηση της Βρετανίας υποβαθμίζει το βάθος που έχουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, ενώ είπε με έμφαση πως δεν πρέπει να θιγούν οι σχέσεις των δύο χωρών που είναι εξαιρετικές. 

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης - Σούνακ: Πώς έφτασε στο διπλωματικό φάουλ ο Βρετανός πρωθυπουργός - Οι επόμενες κινήσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Επίσης, έκανε λόγο για διπλωματική απρέπεια από την πλευρά της Βρετανίας. 



Aποσπάσματα από τη συνέντευξη του Τάσου Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν συζητείται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ –Μητσοτάκη

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Συζητείται και όχι κολακευτικά για την βρετανική πλευρά. Δηλαδή οι χαρακτηρισμοί για τον πρωθυπουργό είναι ότι έχασε την ψυχραιμία του, ότι φάνηκε λίγος, ότι φάνηκε φοβισμένος δηλαδή προβάλλεται με έναν τρόπο ο οποίος στην ουσία δικαιώνει την ελληνική επιλογή να θέσει για άλλη μια φορά ο έλληνας πρωθυπουργός το θέμα επανένωσης των μαρμάρων.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Είναι μια αντίδραση με χρονοκαθυστέρηση γιατί αυτές τις θέσεις ο πρωθυπουργός τις εχει παρουσιάσει σε δεκάδες ευκαιρίες στο παρελθόν και εντός Βρετανίας. Είναι πιθανό αυτή η διπλωματική απρέπεια να πηγάζει από την δημοσκοπική πίεση που δέχεται το κόμμα του κ. Σούνακ. Ενδεχομένως λοιπόν ο βρετανός πρωθυπουργός αισθάνθηκε ότι στριμώχνεται και προτίμησε να ξεφύγει από μια άβολη συζήτηση αλλά για εμάς ουσιαστική συζήτηση.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η βρετανική πλευρά στην ουσία υποβαθμίζει με την αντίδραση αυτή τις στέρεες και στρατηγικές σχέσεις που έχουν η Ελλάδα με την Μεγάλη Βρετανία, σχέσεις οι οποίες είναι οικοδομημένες επάνω σε κοινές αξίες και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Δεν θα συζητούσαμε εμείς σήμερα αποκλειστικά και μόνο το θέμα της επανένωσης. Έχουμε μια γκάμα θεμάτων και αυτή η επιλογή των Βρετανών υποβαθμίζει ουσιαστικά το στρατηγικό βάθος που έχουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις και εύχομαι και ελπίζω αυτό να σταματήσει εδώ. Δεν πρέπει να θιγούν οι διμερείς σχέσεις μας οι οποίες είναι εξαιρετικές.

Ερωτηθείς αν διατυπώθηκε η πρόταση για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Υπήρξε ένας υπαινιγμός δηλαδή οι Βρετανοί υπαινίχθησαν τη διαθεσιμότητα του αναπληρωτή πρωθυπουργού να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό αντιλαμβάνεστε όμως ότι η ελληνική διπλωματία έστειλε σαφές μήνυμα ότι καλό θα ήταν να μην διατυπωθεί καν μια τέτοιου είδους πρόταση η οποία είναι επίσης απρέπεια.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η επιλογή του κ. Σούνακ να ακυρώσει την τελευταία στιγμή αυτή τη συνάντηση είναι από μόνη της διπλωματική απρέπεια, συνιστά ένα μεγάλο φάουλ από την βρετανική πλευρά.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αυτή η επιλογή των Βρετανών φέρνει στο προσκήνιο με καλύτερους όρους για εμάς την υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεγαλύτερο κομμάτι των αναλυτών τάσσεται υπέρ της συζήτηση για την επανένωση των γλυπτών, αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Τις χαιρετίζω σαν βουλευτής της ΝΔ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει σημασία να ενώσουμε όλοι μαζί δυνάμεις για μια δίκαιη διεκδίκηση. Μην ξεχνάνε ότι τα γλυπτά εκλάπησαν, είναι προϊόν κλοπής.