Κοινή ήταν η γραμμή που ακολούθησαν σήμερα η Κουμουνδούρου και ο εκδότης-δημοσιογράφος της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, στις παρεμβάσεις τους για το σημερινό κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, την «πρωτιά» πήρε ο Κώστας Βαξεβάνης, καθώς η παρέμβασή του για τους αποχωρήσαντες προηγήθηκε από αυτήν της απάντησης της Κουμουνδούρου. Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εντοπίσει πολλά κοινά στοιχεία συγκριτικά με την τοποθέτηση του κ. Βαξεβάνη.

Δείτε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου - Ανεξαρτητοποιήθηκαν 9 βουλευτές

Ειδικότερα και οι δύο παρεμβάσεις κάνουν λόγο για πρωτοφανή διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς που γίνεται χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. «Ζούμε ίσως την πρώτη μεταπολιτευτική διάσπαση αριστερού κόμματος, η οποία δεν πατάει σε πολιτική διαφωνία, αλλά προσπαθεί να την εφεύρει εκ των υστέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος θίγει και θέμα περί ηθικής. «Είναι η πρώτη φορά που στελέχη αριστερού κόμματος αποχωρούν χωρίς να ανακοινώσουν πολιτική ή άλλη διαφωνία στα κομματικά όργανα. Η ανακοίνωση της αποχώρησης έγινε ουσιαστικά στον πρόεδρο της Βουλής», προσθέτει.

«Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία», επισημαίνει με τη σειρά της Κουμουνδούρου.

Κουμουνδούρου και Βαξεβάνης συγκλίνουν στο ότι η μοναδική διαφωνία των «ανταρτών» είναι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καθώς φαίνεται, η μόνη "διαφωνία" όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023 είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε μόλις δύο μήνες από την εκλογή του. Ήτανε μια δημοκρατική εκλογή που έπρεπε να σεβαστούν όλοι και αν ήθελαν στη συνέχεια, να την περάσουν από τα σαράντα κύματα της κομματικής κριτικής και δοκιμασίας. Δεν συνέβη έτσι. Από την πρώτη στιγμή ο νεοεκλεγείς Στέφανος Κασσελάκης απαξιώθηκε, λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε», αναφέρει ο Κώστας Βαξεβάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επιβεβαίωσε τη στήριξή του στον εκδότη του «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, με την παρουσία του στο πάρτι που έκανε την Τρίτη η εφημερίδα για τα επτά χρόνια κυκλοφορίας της.

Δείτε εδώ: Ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε στο πάρτι για τα 7 χρόνια "Documento" - Συνάντησε Βαξεβάνη και Μαντζουράνη