Πράγματι η Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς Black Friday, γιατί πάρα πολύς κόσμος θεωρεί ότι θα βρει σε τιμές ευκαιρίας κάποια είδη τα οποία δεν μπορεί να τα αγοράσει σε κανονικές συνθήκες, η άλλη εικόνα ωστόσο είναι,  ότι τις υπόλοιπες ημέρες οι πολίτες βιώνουν την ακρίβεια σε όλους τους τομείς, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Κατρίνης: «Η ακρίβεια είναι σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας»

 

«Η ακρίβεια δεν είναι μόνο στα τρόφιμα ή τα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία αγοράζει κάποιος στο σουπερμάρκετ. Έχουμε ακρίβεια σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας. Τηλεπικοινωνίες πιο ακριβές από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την επίμονη προσπάθεια των εταιρειών να μας πείσουν για το αντίθετο. Λογαριασμοί ρεύματος, είχαμε ήδη μία αύξηση το Νοέμβριο στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και πιθανόν να έχουμε κι άλλες αυξήσεις. Και το λέω αυτό γιατί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο ίδιος, λέει ότι αναθεωρεί τους στόχους της ανάπτυξης λόγω του ότι επίκειται αύξηση της τιμής του πετρελαίου, άρα και στα καύσιμα πιθανότατα θα έχουμε κάποια αύξηση, στα ενοίκια και στο κόστος στέγασης δεν χρειάζεται να το πω».

 

«Εμείς το ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο να γίνουν σοβαροί και αποτελεσματικοί έλεγχοι στην αγορά. Γιατί το λέω αυτό. Τα δύο πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αγορά σχολικών ειδών, τα είδη υγιεινής που ήταν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, υπήρχε ήδη μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώ και ένα χρόνο, η οποία είχε επισημάνει το καθεστώς πολύ υψηλών τιμών και καρτελοποίησης της αγοράς και είχε επιβάλει και πρόστιμα. Και τι λέω εγώ. Πέρασε ένας χρόνος, οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, οι πολίτες συνέχισαν να πληρώνουν πολύ ακριβότερα και έρχεται ένα χρόνο μετά, αφού έχει φτάσει δεν ξέρω πού η τιμή, η κυβέρνηση να διαπιστώσει αυτό που η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη επισημάνει δώδεκα μήνες πριν. Άρα, αν είχαν γίνει τότε που εμείς φωνάζαμε οι έλεγχοι, εμείς δεν λέμε ότι με ένα μαγικό τρόπο η ακρίβεια θα εξαφανιστεί ή όλα θα γίνουν εύκολα και προσιτά προς τους καταναλωτές. Προφανώς η ακρίβεια υπάρχει, παραμένει, θα παραμένει. Όσο όμως δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και όσο αυτοί δεν αποδίδουν, καταλαβαίνετε ότι κάποιοι αποθρασύνονται. Άρα η κυβέρνηση καθυστέρησε. Η κυβέρνηση από τη μία δεν έκανε τους ελέγχους όταν έπρεπε, από την άλλη όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό,δ διατηρεί σε πολύ υψηλό ποσοστό τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.

Διαβάστε περισσότερα: Κατρίνης: Η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 67% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης

 

Κατρίνης για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση επί της ουσίας» 


Ως προς τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που σημειώνεται σε μέρος της αρθρογραφίας ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού αλλάζει και αντιμετωπίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας, ο κ. Κατρίνης σχολίασε τα εξής. «Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και τη στρατηγική μας, την αυτόνομη πορεία μας, με προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα και δίνουν λύση στα προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δική του στρατηγική, η οποία θα κριθεί και στις ευρωεκλογές και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Εμείς με σοβαρότητα, με πολλή δουλειά προσπαθούμε και να κατανοήσουμε τα προβλήματα, κυρίως όμως να δώσουμε λύσεις για να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια επιβραβεύεται. Θέλουμε να επιβραβευτεί με μεγαλύτερα ποσοστά το επόμενο διάστημα. (…) Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν το χώρο του ΠΑΣΟΚ και έκαναν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση για πάρα πολλά χρόνια. Αυτούς θέλουμε να πείσουμε, όπως και τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα απέχουν την πολιτική. Προτάσσουμε νέα πρόσωπα και σοβαρές τεκμηριωμένες λύσεις. Γιατί ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι στις εκλογές στις επόμενες εθνικές να είναι η ρεαλιστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που τη χρειάζεται ο τόπος».