Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν με ένταση να δουν στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ να γίνεται δεύτερο κόμμα (αφού κιόλας αυτό συνέβη σε εκείνη της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου, στην Opinion Poll) και να φορά και με ψυχολογικούς όρους το «κοστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τάσεις των μετρήσεων που ήδη έχουν γίνει, αλλά και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι συνδέεται με ραγδαία αύξηση των ποσοστών του κόμματος, καθώς το στοιχείο που λειτουργεί καταλυτικά στο να έρθει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο είναι η ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φυλλορροεί, ανοίγει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανοίγει τον βηματισμό του.

ΠΑΣΟΚ: "Όχι σε Σπίρτζηδες και Ραγκούσηδες"

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η πρώτη εκφράζεται κυρίως από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που δεν συζητεί το ενδεχόμενο επιστροφής πρώην βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, θυμίζει ότι η δέσμευση να μη γίνουν δεκτά στελέχη που πήραν «καρέκλες» στον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφραστεί από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν γενίτσαροι και γυρολόγοι στο ΠΑΣΟΚ. Οχι σε Σπίρτζηδες και Ραγκούσηδες», λέει χαρακτηριστικά, απαντώντας στα σχετικά σενάρια, ενώ εξίσου αρνητικός ήταν και με το ενδεχόμενο επιστροφής της Γεωργίας Γεννιά, που υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, και φωτογραφήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας σενάρια περί επιστροφής της. Μάλιστα, η απάντηση που δίνεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ότι η συνάντηση που είχε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν καθαρά φιλική και δεν έχει κάποιον ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο, βέβαια, να αποκλείουν την ένταξή της σε δεύτερο χρόνο, κατά περίπτωση. Η δεύτερη προσέγγιση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που φαίνεται σταδιακά να αποκτά και μορφή «γραμμής».

Σύμφωνα με αυτή, κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. «Δεν είμαστε δογματικοί. Δεν συζητάμε και αποκλείουμε. Λέμε η δική μας ατζέντα, η οποία θεωρούμε ότι είναι η εναλλακτική πρόταση στη Ν.Δ., να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, και συμπληρώνει για το θέμα: «Αυτό που θέλουμε είναι να έρθει πίσω ο κόσμος που στήριζε διαχρονικά, παραδοσιακά, το ΠΑΣΟΚ και έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ». Η οπτική αυτή δεν κλείνει τις πόρτες σε όλα τα στελέχη και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρουν ανοιχτή την πόρτα του ΠΑΣΟΚ περιπτώσεις που δεν είχαν προκαλέσει ακραία πόλωση στο παρελθόν. Η συζήτηση περί επιστροφών, που αγγίζει και τραυματικά σημεία των εντάσεων, των αποχωρήσεων και των συγκρούσεων που είχε το ΠΑΣΟΚ στα δικά του «πέτρινα χρόνια», είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε έντονο κλίμα στα όργανα του κόμματος, όπως επίσης ότι θα εμφανιστούν και ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην «υποδοχή» όσων είχαν προσδεθεί στο «άρμα της Κουμουνδούρου» στο παρελθόν.

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται άτυπα να ανάψει το «πράσινο φως» για να εξεταστεί, υπό όρους, το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών.

Συνεδρίαση με τους γραμματείς των Νομαρχιακών


Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση άνοιξε για τα καλά από το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 19 του μήνα, καθώς μέσα στο διήμερο αυτό θα συνεδριάσουν η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Η ενεργοποίηση των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ θα έχει και έναν χαρακτήρα εκτόνωσης, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που διαμαρτύρονται για τις πολύ αραιές συνεδριάσεις. Για αυτόν το λόγο και για τα ίδια παράπονα, άλλωστε, προηγήθηκε και συνεδρίαση με όλους τους γραμματείς των Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι ο απολογισμός των εκλογικών αναμετρήσεων που έδωσε το κόμμα. Το κλίμα στο εσωτερικό και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του κόμματος θα κρίνουν και τον στόχο του ΠΑΣΟΚ να επικρατήσει δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου.