Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 18:30, πρoήδρευσε σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή γραμματέα της πολιτικής επιτροπής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε και παρουσίασε τη Μαρία Συρεγγέλα και απευθύνθηκε προσωπικά σε εκείνη: «Αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά ένα πολιτικό ορόσημο μόνο για σένα. Στεκόμαστε στο πλευρό σου για να γράψεις τις νέες γραμμές στο νέο κεφάλαιο του κόμματος». «Έλα, Συρεγγέλα, λοιπόν, το σύνθημα, αλλά μην έρθεις με φόρα», αστειεύτηκε.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επούλωση των πληγών και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Στην πρώτη τετραετία επικεντρωθήκαμε στην επούλωση των πληγών που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις», τονίζοντας ότι πρέπει «να εντοπίσουμε και να ξεριζώσουμε τις αιτίες αυτών των πληγών». 

«Στόχος μας, η καθημερινότητα του πολίτη να βελτιώνεται παντού. Ακριβώς γι' αυτό το έργο μας γίνεται δυσκολότερο, όμως έχουμε την πολιτική βούληση και το κομματικό σθένος να δώσουμε αυτόν τον αγώνα», σχολίασε έπειτα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 41% δεν αποτελεί λευκή επιταγή

«Πρόκειται πράγματι για την επιβράβευση μιας συνεπούς πολιτικής. Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι το 41% δεν επιτρέπει αλαζονεία, δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Θα πω, όμως, ότι το κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές και έτσι ο πολιτικός λόγος μας πρέπει να είναι σαφής και μετρημένος», είπε για την κατάσταση μετά τις εθνικές εκλογές και την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας προς την κοινωνία. 

«Η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφει από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μειώνει την ανεργία και το δημόσιο χρέος της. Μπορούμε να ενισχύσουμε με 350 εκατομμύρια ευρώ την κοινωνία, ένα ανάχωμα απέναντι στην εξαγόμενη ακρίβεια». Τον Δεκέμβριο -όπως είπε- καταβάλλονται το επίδομα θέρμανσης και διπλάσιο ποσό για market pass στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν από πλημμύρες, καθώς και η καταβολή ενίσχυσης από 100 έως 200 ευρώ σε όσους συνταξιούχους αδικεί η προσωπική διαφορά. Το πρόβλημα ειδικά στα τρόφιμα επιμένει. Η χώρα δεν θα γίνει Μπανανία, έτσι οι έλεγχοι απλώνονται καθημερινά», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η κυβέρνηση, από τους πρώτους κιόλας μήνες, προώθησε 20 νομοσχέδια, με κοινό στόχο τις μεταρρυθμίσεις. Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο με την εφαρμογή δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων», είπε για τα έργα τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης στη δεύτερη θητεία της. 

«Δρομολογούμε τομές στην υγεία. Με προσωπικό και εξοπλισμό το ΕΚΑΒ, υπογράφηκαν ήδη οι συμβάσεις ανακαίνισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε εννέα νοσοκομεία, κάνουμε πράξη 6.500 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ», απαρίθμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τους δημόσιους φορείς εξασφαλίζει κάλυψη θέσεων από τους καλύτερους. 

«Ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός, με παθογένεια. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχουμε εισηγηθεί επανατοποθετούμε νέες βάσεις για την Πολιτική Προστασία. Θα υπογράψουμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα μεγαλώνει τον ρόλο της. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας απαντά σε μια σειρά από προκλήσεις», τόνισε, για να απαντήσει στα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Ο πολίτης είναι στην πρώτη γραμμή φροντίδας της κυβέρνησης», υπογράμμισε. 

Έπειτα, μίλησε για την Άμυνα και την πρόοδο της Ελλάδας στο εξοπλιστικό κομμάτι: «Συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε καινούργια Rafale και αναβαθμισμένα F-16. Και πριν από δύο μήνες έγινε η πρώτη καθέλκυση της φρεγάτας Belharra που θα μπει στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025».  Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας. «Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε το κόστος για τις μεταρρυθμίσεις. Η πατρίδα μας δυναμώνει γεωπολιτικά, με τα νέα αεροπλάνα και τις φρεγάτες και στα σύνορά μας χτίζεται μεθοδικά ο αποτρεπτικός φράχτης, περιορίζοντας τις μεταναστευτικές ροές. Πείσαμε την Ε.Ε. ότι δεν νοείται ενιαία πολιτική μετανάστευσης χωρίς φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτή η πολιτική ασφάλειας είναι η άλλη όψη της δυνατής φωνής της χώρας στο εξωτερικό», εκφράστηκε με σιγουριά. 



Προλογίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι ενεργή η συμμετοχή μας στις προσπάθειες να μην εξαπλωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή στην ευρύτερη περιοχή». 

Τα τέσσερα σημεία των θέσεων της Ελλάδας, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης



*Ναι, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Πρώτη προτεραιότητα η απελευθέρωση των ομήρων. 
*Το Ισραήλ οφείλει ως δημοκρατία να αντιδρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, κυρίως του ανθρωπιστικού δικαίου. 
*Έντονη η ανησυχία μας για τις κλιμακούμενες πράξεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Πρέπει οι άμαχοι να προστατευτούν και να τους δοθούν φάρμακα και τρόφιμα. 
*Οριστική λύση σε αυτήν την ταραγμένη ζώνη θα μπορέσει να τη δώσει μια μεγάλη πολιτική υπέρβαση, η ίδρυση δύο κρατών με αμοιβαία αναγνώριση.

Τι σχολίασε για τη φοροδιαφυγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τους τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως το επόμενο βήμα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 10 παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, είπε και προσέθεσε ότι δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, ούτε ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του. Επίσης η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, είπε και τόνισε ότι η παρέμβαση με το εν λόγω νομοσχέδιο θα είναι τολμηρή, «από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε, ενδεχομένως να υπάρχουν κενά που θα ληφθούν, αλλά η κεντρική στόχευση δεν θα αλλάξει».

Τι είπε για την αντιπολίτευση


«Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Πέπε Γκρίλο, παίζουν μαξιλαροπόλεμο. Κρύβουν ωστόσο πως αυτό το μαξιλάρι επινοήθηκε για να κοιμίσει την κοινή γνώμη, το μαξιλάρι ήταν το ενέχυρο των δανειστών για την τεράστια πολιτική αναξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα», είπε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μηδενιστικό λόγο στο ΠΑΣΟΚ, όπου περιμένουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμου φρούτου. Η πολιτική την οποία μιμούνται, όμως, είναι ένα σάπιο φρούτο. Εμείς δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την καταπακτή της ιστορίας με αυτές τις προσλαμβάνουσες», τόνισε.



«Μπροστά μας έχουμε την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, πολιτική αναμέτρηση. Ο προεκλογικός αγώνας μας θα έχει και έναν παραταξιακό χαρακτήρα. Το στοίχημα θα είναι σύνθετο, ο τόπος πρέπει να στηρίξει στην τροχιά που βρίσκεται και να εκλέξει στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και στα δύο, μία είναι η απάντηση, η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν», είπε για τις ευρωεκλογές. 

«Αν κάποιος ξέρει να δίνει καλύτερα τις μάχες των Βρυξελλών, αυτή είναι η δική μας παράταξη, είναι η Νέα Δημοκρατία», τόνισε και συνέχισε: «Αυτή η παράταξη πάλεψε πολύ για να μπορέσουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και αναλάβαμε δυσανάλογο πολιτικό κόστος και κάναμε υπέρβαση όταν στηρίξαμε το τρίτο μνημόνιο. Σήμερα είμαστε Ευρώπη και το στοίχημα αύριο είναι να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα πεδία, με κατεύθυνση την ιδρυτική μας διακήρυξη». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη, στο οποίο αναφέρεται ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι συνώνυμα, λέγοντας ότι «αυτά τα έγραφε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν η Ελλάδα γίνει το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Έχουμε λοιπόν όσα απαιτεί ο σχεδιασμός μας και την εμπειρία μισού αιώνα κομματικής εμπειρίας και δράσης. Είμαι υπερήφανος που ηγούμαι του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος στην Ευρώπη», είπε και προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα και standing ovation, για το οποίο σχολίασε: «Δεν θέλω να υιοθετήσουμε συνήθειες άλλων κομμάτων με όρθιο και παρατεταμένο χειροκρότημα. Αυτό το οφείλουμε στα μέλη της παράταξής μας. Χωρίς την κοινωνία δεν θα υπήρχε η παράταξή μας, χωρίς την παράταξη ούτε εγώ θα ήμουν πρωθυπουργός ούτε εσείς θα ήσαστε στις θέσεις σας».  «Τα μέλη μας με τον αγώνα τους έστειλαν το χθες στο ψέμα και έκαναν ξανά τη χώρα μας μια χώρα κανονική», συνέχισε. 

«Οι νέες προκλήσεις είναι πολλές, αλλά ευτυχώς είναι σημαντική η εμπειρία μας, τα τελευταία χρόνια, με επικεφαλής τον Παύλο Μαρινάκη και μια ομάδα συνεργατών του, οργώσαμε όλη την Ελλάδα», έκανε έναν μίνι απολογισμό. Έπειτα, μίλησε και για τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας, «η πολιτική μας επιτροπή ανανεώθηκε κατά 75% και ο μέσος όρος ηλικίας μειώθηκε κατά 10 έτη. Χρησιμοποιώ με έμφαση τη λέξη "μαζί". Αν παραμείνουμε ενωμένοι, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα ζήτησε ένα θερμό χειροκρότημα για τον Παύλο Μαρινάκη, «μια προσωπική μου επιλογή». Έπειτα, ζήτησε να εκλεγεί γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής η Μαρία Συρεγγέλα. «Προσωπικά είμαι χαρούμενος που τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας στα 50 χρόνια της αναλαμβάνει μια γυναίκα για πρώτη φορά»

Έπειτα συμπλήρωσε: «Στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας σας δηλώνω πιο αποφασισμένος από ποτέ να πετύχουμε τον στόχο να κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη».