Στις τρέχουσες εξελίξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουρνούς, δήλωσε στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ότι "O ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ένα διπλό σοκ, μια στρατηγικού τύπου ήττα στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, που την οποία ακολούθησε η ιστορική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία μας, στην ηγεσία του κόμματος μας. Έγραψα ένα άρθρο στην Αυγή τον Ιούλιο, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, όπου περίπου εκτίμησα ότι μετά από αυτά τα γεγονότα ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μια αναπόδραστη διάσπαση.

Θα το πούμε ανοικτά, εννοώντας βέβαια το κομμάτι που ονομάζεται ομπρέλα και αυτούς που ήδη αποχώρησαν. Από τον Ιούλιο λοιπόν, προτού εμφανιστεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη, που χρησιμοποιείται σήμερα από κάποιους ως δικαιολογία και χρησιμοποιήθηκε για την ομπρέλα, ήταν σαφές ότι από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν μια προσωπικότητα και ένα σημείο από κοινού δέσμευσης, δέσμευσης όλων των πλευρών του κόμματος, κάποιοι αισθάνθηκαν πλέον τελείως αποδεσμευμένοι. Και ποιοι ήταν αυτοί, Αυτοί που ήδη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα σας μιλήσω απολύτως ειλικρινά. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει χώρος σύνθεσης με αυτή τη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.-Προοδευτική Συμμαχία. Ναι, υπήρξαν εντάσεις, ναι. Αντιλαμβάνομαι πλήρως και το ψυχολογικό κομμάτι. Ας μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά, όπως καταλαβαίνει ο κόσμος και όπως μιλάμε και μεταξύ μας. Γιατί με πολλά στελέχη από αυτή την πτέρυγα του κόμματός μας, μας συνδέει και πολύχρονη φιλία. Εγώ αντιλαμβάνομαι πλήρως το ανθρώπινο στοιχείο. Η Έφη Αχτσιόγλου ήταν το απόλυτο φαβορί να εκλεγεί πρόεδρος και ξαφνικά ήρθαν τα πάνω κάτω. Αυτό το κομμάτι, το ανθρώπινο, το ψυχολογικό, το αντιλαμβάνομαι πλήρως να φέρει αυτό μια αναστάτωση. Από κει και πέρα όμως δεν πρέπει να αφήνουμε αυτό το κομμάτι που λέω, είναι κομμάτι της ζωής και της πρακτικής μας. Δεν πρέπει να το αφήνουμε να μπαίνει πάνω από την πολιτική αναγκαιότητα, την πολιτική προτεραιότητα".

Η αντιπαράθεση

Συνεχίζοντας ο κ. Μπουρνούς ανέφερε ότι: «Είναι γεγονός ότι από όλες τις πλευρές του κόμματος, καμίας εξαιρουμένης, μέσα σε αυτό το περιβάλλον της εσωκομματικής κρίσης, έχουν ειπωθεί πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου να έχουν ειπωθεί από όλες τις πλευρές Δεν βγάζω, επειδή εγώ στήριξα στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα δημόσια, με πολιτικό σκεπτικό. Δεν βγάζω αυτή την πλευρά του κόμματος απ’ έξω, αλλά αυτά αυτά δεν βοηθάνε. Τον Παύλο Πολάκη και τη Σία Αναγνωστοπούλου τους συνδέει πολύ καλή σχέση. Θα έπρεπε από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, εφόσον θεώρησε ότι αδικήθηκε από τις δηλώσεις Αναγνωστοπούλου, να μιλήσουν κατ’ ιδίαν και απευθείας, όπως μιλάνε τόσα χρόνια. Και όχι να βρεθούν στο σημείο να μιλήσουν εκ των υστέρων, μετά από μια δήλωση ατυχή του Παύλου. Μια απάντηση ατυχή κατά τη γνώμη μου.

Εγώ από τη Σία Αναγνωστοπούλου κρατάω και μία αποστροφή του λόγου της σε μία, πριν από λίγες μέρες, συνέντευξη που έδωσε στο Κόντρα Τσάνελ,, όπου είπε ότι δεν σας κρύβω ότι για έναν άνθρωπο όπως εγώ, που έχω συμβάλει στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύσκολη η αποχώρηση και είναι ένα ζήτημα το οποίο το σκέφτομαι με μεγάλη δυσκολία και κρατάω αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που σας έλεγα πιο πριν, που είναι η μεγάλη εικόνα και είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, μιας και είναι μια μέρα που από ότι φαίνεται θα έχουμε εξελίξεις προς τη μία, την άλλη κατεύθυνση».

Οι προηγούμενες διασπάσεις

Yπενθυμίζοντας ανάλογες στιγμές από το παρελθόν, σχολίασε πως: «Το πρώτο που ήθελα να πω, μιας και είναι μια μέρα που παίζονται πολλά πράγματα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο καθένας και καθεμία από εμάς που υπηρετούμε αυτό το χώρο από θέσεις αυξημένης ευθύνης είτε στο Κοινοβούλιο είτε στα κορυφαία όργανα του κόμματος και κρινόμαστε από την ιστορία και από τον κόσμο της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Με τη στάση του ο καθένας και η καθεμιά κρινόμαστε και θα κριθούμε. Από εκεί και πέρα, θέλω να πω και κάτι άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 είχε διάσπαση. Τότε είχε αποχωρήσει ο Φώτης Κουβέλης και έφτιαξε τη Δημοκρατική Αριστερά. Πέντε χρόνια αργότερα βρέθηκε στην εξουσία.

Τον πολύ κρίσιμο Αύγουστο του 2016, χάσαμε 38 βουλευτές από την κοινοβουλευτική μας ομάδα και σε ένα μήνα ξανά κερδίσαμε τις εκλογές και αυτοί που διέσπασαν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην πολιτική αφάνεια σήμερα.

Υπάρχει μια κοινή υπόθεση σε αυτή την παράταξη και σε αυτό το κόμμα και είναι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεσματικά. Μετά την κρίση μας λοιπόν, μετά την κρίση μας που ήταν φυσιολογική, μετά από όσα ήρθαν και συνέβησαν έως ένα βαθμό, αυτό που περιμένει ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος είναι μια παράταξη με κοινωνική χρησιμότητα και πολιτική αποτελεσματικότητα. Αυτό θέλουμε να χτίσουμε από εδώ και πέρα. Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο και γνωρίζουμε τι απόφαση έχει λάβει ο καθένας με το ιστορικό της βάρος.

Εγώ θεωρώ ότι όλοι και όλες, όπως σας είπα, είμαστε υπόλογοι απέναντι στο δημοκρατικό κόσμο της αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Αυτός θα κρίνει».

Το ζήτημα της παράδοσης βουλευτικών εδρών

Ως προς το αν οι αποχωρήσαντες οφείλουν να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα, ο κ. Μπουρνούς δήλωσε: «Είναι μια συζήτηση ιδιαίτερα φορτισμένη, αυτή που έχει συμβεί σε όλα τα κόμματα ανά περιόδους και με διαφορετικές αφορμές. Δική μου άποψη είναι Ναι. Και δεν είναι άποψη μόνο γι’ αυτούς που επιλέγουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια άποψη που έχουμε καθολικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι όταν πάρεις την απόφαση να εγκαταλείψεις έναν πολιτικό χώρο, πρέπει να παραδώσεις και την έδρα σου, είτε είναι στο Εθνικό είτε είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφέρομαι και στον κύριο Κούλογλου και στον κύριο Κόκκαλη, διότι αυτές οι έδρες έχουν παρθεί μέσα από τη συμμετοχή σου σε ένα συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο μιας συγκεκριμένης παράταξης με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα».

Τέλος, σχολιάζοντας το επιχείρημα των αποχωρούντων ότι η εκλογή τους είχε γίνει με ένα πολιτικό πλαίσιο που τώρα έχει αλλάξει, δήλωσε: «Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Η ιδεολογία περιγράφεται στο καταστατικό μας πλαίσιο, στο πρόγραμμά μας και στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Και αυτήν τηρούμε και συνεχίζουμε μέχρι κεραίας».