«O Αλέξης Τσίπρας είναι εγγυητής αυτή τη στιγμή της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και το αποδεικνύει με τη στάση του», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 17/11 το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Αφενός ανοίγοντας τις διαδικασίες τις δημοκρατικές της διαδοχής, κρατώντας μια στάση ουδέτερη, ακριβώς για να μην επηρεάσει τις διαδικασίες και τώρα με τις επαφές του και τα μηνύματα που στέλνει εκφράζει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Ότι σε έναν κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο πόσο σημασία έχει ένας ενωμένος και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», εξήγησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Παρότι περάσαμε μια δύσκολη Κεντρική Επιτροπή, σημασία έχει αυτή τη στιγμή η ενότητα, η οποία είναι πολιτική ενότητα και βασίζεται στην ελευθερία της άποψης, στις διαφορετικές θέσεις, στη διάθεση της σύνθεσης και πάνω απ' όλα βέβαια στις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Και πιστεύω ότι τελικά αυτό θα επικρατήσει», πρόσθεσε.


Ξενογιαννακοπούλου: Λυπάμαι γι' αυτούς που επέλεξαν να φύγουν και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις

«Λυπάμαι πραγματικά γι' αυτούς που επέλεξαν να φύγουν και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις. Νομίζω ότι ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορές, δεν είναι ανυπέρβλητες. Μέσα από πολιτικό διάλογο, σε ένα Συνέδριο που θα οδηγηθούμε, θα μπορέσουμε να βρούμε αυτή τη νέα σύνθεση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη εμείς», σημείωσε.

«Το κοινωνικό αίτημα που υπάρχει σήμερα στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο είναι η ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανεξάρτητος, δυνατός, να μπορεί να εκφράσει και να ασκήσει μια αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση και φυσικά να δώσει και μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική στον κατακερματισμό που υπάρχει», συμπλήρωσε.


"Δεν είναι ενδεικτική η αποτύπωση της δημοσκόπησης της Opinion Poll"

Όταν έγινε αναφορά στη μεταβολή που διαφαίνεται στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογιαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24, καθώς για πρώτη φορά από το 2012 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να ξεπερνά σε ποσοστό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όντας πλέον δεύτερο κόμμα, τη χαρακτήρισε αποτύπωση της στιγμής και όχι ενδεικτική εξηγώντας:

«Δεν είναι ενδεικτική αυτή η αποτύπωση. Όταν επί δύο μήνες παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα της εσωστρέφειας, της έντασης, των αντεγκλήσεων, της αμφισβήτησης από στελέχη που αποχώρησαν, της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας και του αποτελέσματος όσον αφορά τον πρόεδρο, όλα αυτά, προφανώς για έναν κόσμο προοδευτικό και αριστερό, δημιουργούν και προβληματισμό και δημιουργούν και μια στενοχώρια. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι ενδεικτικό, είναι αποτύπωση αυτής της δύσκολης περιόδου που περνάμε».

Eκτίμησε πως «μέσα από τη διαδικασία της σύνθεσης, της πολιτικοποίησης και της υπέρβασης αυτών που φαίνεται ότι δημιουργούν τις εσωτερικές εντάσεις, θα μπορέσει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει τον ρόλο που ο ίδιος ο λαός του έδωσε ως αξιωματική αντιπολίτευση και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης».

Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ για το μαξιλάρι των 37 δισ. ανέφερε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης χθες αναγνώρισε την ανάγκη αυτού του μαξιλαριού, εξέφρασε μια προσέγγιση όσον αφορά το ύψος, αλλά σε κάθε περίπτωση κανείς δεν αμφισβητεί τη μεγάλη προσφορά της» και επισήμανε πως μίλησε πάρα πολύ για την ενότητα και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θέλει να διαμορφώσει και ένα πολιτικό κέντρο όπου να συμμετέχουν ισότιμα όλοι κι εκεί να δημιουργήσουμε τη νέα σύνθεση. «Εγώ το θεωρώ πάρα πολύ θετικό αυτό», τόνισε.


Για την πορεία του Πολυτεχνείου

Όσον αφορά στην επέτειο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όταν της επισημάνθηκε πως η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πορεία προτίθεται να μην κατέβει μαζί με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και κατά πόσο το κόμμα θα κατέβει σε διαφορετικά μπλοκ, απάντησε: «Για την πορεία του Πολυτεχνείου είναι σαφές ότι υπάρχει προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα γίνει στα Χαυτεία, τέσσερις η ώρα το απόγευμα. Προφανώς θα κατέβουμε ενωμένοι και όλοι μαζί».

Για το κατά πόσο θα είναι μαζί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ στη μνήμη όλων των διωχθέντων και βασανισθέντων».

Όταν της επισημάνθηκε πως είθισται να είναι ο πρόεδρος στην πορεία του Πολυτεχνείου, όπως παλαιότερα ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως «είναι πολύ πιθανό να είναι».