Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην Ετήσια Σύνοδο του Club de Madrid, του διεθνούς φόρουμ για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βραζιλία. Η φετινή Σύνοδος φιλοξενήθηκε από τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Kατά την διάρκεια των εργασιών που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Παλάτι Itamaraty, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μauro Vieira, για τις διεθνείς εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης συναντήσεις με την πρώην πρόεδρο της Χιλής και Ύπατη Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, τον πρ. Πρόεδρο του Μεξικού, Felipe Calderon, τον πρώην πρόεδρο του Περού, Jorge Quiroga, τον πρώην πρόεδρο της Σλοβενίας και Πρόεδρο του Club de Madrid, Danilo Turk. 

Διαβάστε επίσης: Παπανδρέου στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία: Να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών

Ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που ξεκινάει σε λίγες μέρες στο Ντουμπάι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας πλήττουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στην ομιλία του:

 «Aντιμετωπίζουμε μια αποσυντιθέμενη παγκόσμια τάξη, και θα πρόσθετα, παγκόσμιους θεσμούς που δεν μπορούν πλέον να υποστηριχθούν από τις υποκείμενες οικονομικές δομές. Ή, πιο ξεκάθαρα, οι υποκείμενες οικονομικές δομές και οι σχέσεις εξουσίας έχουν υπονομεύσει - ηθελημένα ή όχι - το οικοδόμημα των παγκόσμιων και εθνικών θεσμών.Αντιμετωπίζουμε επίσης ένα σοβαρό χάσμα στον κόσμο. Ένας μεγάλος αριθμός χωρών και λαών όχι μόνο δεν πιστεύει στη διεθνή τάξη, αλλά αισθάνεται ότι το σύστημα είναι εξαιρετικά άδικο. Ζητούν περισσότερο σεβασμό, μεγαλύτερο ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ένα παράδοξο. Την ανάγκη για κοινές κοινωνίες: με την συμμετοχή των παγκόσμιων πολιτών, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την καταπολέμηση της ανισότητας και της πείνας, για μία δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Κεντρικό στοιχείο για την υλοποίηση των κοινών κοινωνιών είναι η ενδυνάμωση των θεσμών μας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, έχουμε γίνει μάρτυρες της μετασχηματιστικής δύναμης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Οι διαφανείς, υπεύθυνες και χωρίς αποκλεισμούς δομές διακυβέρνησης αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι κοινές κοινωνίες.

Η δημοκρατική διακυβέρνηση παρέχει επίσης τον μηχανισμό ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, ενισχύοντας τη σταθερότητα των κοινών κοινωνιών. Με την προάσπιση της δημοκρατίας και των συμμετοχικών δικαιωμάτων, τα έθνη μας μπορούν να οικοδομήσουν μία που υπερβαίνει τις διαιρέσεις, προωθεί την κοινωνική συνοχή και θέτει τις βάσεις για μια ανθεκτική και αρμονική συνύπαρξη».