«Βλέπουμε μία αλλαγή στάσης από μέρος των συμβολαιογράφων από χθες. Υπάρχει ένα κομμάτι με φωνές λογικής, που θεωρώ ότι μπορεί να επικρατήσουν. Θεωρούμε ότι οι συμβολαιογράφοι πρέπει να είναι μέρος της λύσης και της απλοποίησης της διαδικασίας. Να μπορεί ο πολίτης να μη στήνεται στην ουρά και να ταλαιπωρείται», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκηςστα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος το 2023 και σε λίγο 2024, τα συμβόλαια τα οποία καταχωρούνται στο Κτηματολόγιο και γενικά στο ελληνικό κράτος να είναι στο χαρτί. Εμείς τα θέλουμε σε ψηφιακή μορφή, αναγνώσιμη, για να μπορούν να γίνονται αυτόματα κάποιες διαδικασίες», συμπλήρωσε ο κ. Κυρανάκης.

Σχετικά με το τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση, ο υφυπουργός σημείωσε: «Αντί για πολύμηνες καθυστερήσεις στις μεταγραφές ακινήτων, θα μπορούν να γίνονται σε μία ημέρα».

«Εμείς ζητάμε πράγματα (σ.σ.: από τους συμβολαιογράφους) στα οποία μας είπε χθες ο κ. Ρούσκας (σ.σ. πρόεδρος Ένωσης Συμβολαιογράφων) ότι συμφωνεί. Περιμένουμε να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν για να πάρουν πίσω την αποχή. Δεν υπάρχει λόγος να προχωράμε τεχνολογικά ολόκληρη η κοινωνία και να επιμένουν κάποιοι στο έγχαρτο», συμπλήρωσε ο κ. Κυρανάκης.

«Δεν υπάρχει πολιτικό χρώμα σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα εξυπηρετήσει και θα διευκολύνει τον πολίτη», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης απάντησε: «Ο κ. Χατζηδάκης έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει, αναφέροντας τα στοιχεία ότι πάνω από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ, ότι κάτι έχει πάει στραβά».

«Αυτές οι σημειακές βελτιώσεις που ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός, θεωρώ ότι θα δώσουν κάποια σημεία συμφωνίας με τους επαγγελματίες. Ούτως ή άλλως ο δικηγορικός σύλλογος, σε κάποια παραδείγματα τα οποία έφερε, πιθανότατα να έχει δίκιο. Στην ουσία, το να μπει ένα τεκμήριο το οποίο να μην επιτρέπει τη φοροδιαφυγή, δεν είναι λάθος. Κάπου πρέπει να συμφωνήσουμε», κατέληξε ο κ. Κυρανάκης.