Πριν από τα Χριστούγεννα αναµένεται να έχουν καταλήξει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στις λεπτοµέρειες σχετικά µε τη διεξαγωγή των προσεχών ευρωεκλογών, προκειµένου από τον Ιανουάριο και µετά να προχωρήσουν οι αντίστοιχες θεσµικές παρεµβάσεις. Το µόνο σίγουρο αυτή τη στιγµή είναι ότι η σταυροδοσία θα εξακολουθήσει να αποτελεί το διαβατήριο για µια έδρα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και πλέον µένει να διασαφηνιστεί αν θα προχωρήσει το πλάνο µε την κατάτµηση της ελληνικής επικράτειας σε περιφέρειες. Υπενθυµίζεται ότι µέχρι πρότινος είχε ακουστεί έντονα το σενάριο συγκρότησης επτά εκλογικών περιφερειών, στα πρότυπα των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων, ωστόσο στο διάστηµα που µεσολάβησε φαίνεται να κερδίζει πόντους και η προοπτική των πέντε µεγαλύτερων περιφερειών. Βεβαίως, οι σχετικές σκέψεις και εισηγήσεις κάθε άλλο παρά απορρίπτουν συλλήβδην το ενδεχόµενο παραµονής στο υπάρχον status quo, αν τελικώς διαπιστωθεί πως µε τον τρόπο αυτό ευνοούνται περισσότερο τόσο ο σχεδιασµός του Μεγάρου Μαξίµου για τη διατήρηση των «γαλάζιων» εκλογικών δυνάµεων και της εικόνας υπεροχής του κυβερνώντος κόµµατος (δεδοµένης της διαχρονικής χαλαρότητας της ψήφου, αλλά και του χαρακτήρα αποδοκιµασίας ορισµένων κυβερνητικών επιλογών) όσο και η διαφύλαξη των γενικότερων ισορροπιών, ακόµα και των εσωτερικών.

Ευρωεκλογές: Τα ονόματα που «παίζουν» για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο

Σε επίπεδο προσώπων, πολλά θα κριθούν από το εκλογικό σύστηµα που θα επικρατήσει σε κάθε περίπτωση. Ως γνωστόν, ιδιαιτέρως έντονα «παίζουν» στο κυβερνητικό ρεπορτάζ τα ονόµατα του διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου, ∆ηµήτρη Τσιόδρα (ο οποίος εµφανίζεται και ως ο µόνος «κλειδωµένος» από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίµου), ο δηµοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, οι Ολυµπιονίκες Πύρρος ∆ήµας και Βούλα Πατουλίδου, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο πρώην υφυπουργός Αµυνας και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδης Στεφανής, η πρώην βουλευτής της Α’ Πειραιά Νόνη ∆ούνια, ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρµπος, καθώς και ο διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας. Στην ίδια λίστα συµπεριλαµβάνεται ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο Παραολυµπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ενώ ορισµένοι βάζουν στην εξίσωση τον βουλευτή Σερρών και µόνιµο συνοδοιπόρο του πρωθυπουργού στα ταξίδια του στο εξωτερικό Τάσο Χατζηβασιλείου. Τέλος, µεγάλο γρίφο συνιστά το κοµµάτι των πιθανών υποψηφιοτήτων προσώπων προερχόµενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή η Εύη Χριστοφιλοπούλου (που διατηρεί άριστες σχέσεις µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή της κοινής τους παρουσίας στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης επί διακυβέρνησης Σαµαρά - Βενιζέλου), τα οποία θα µπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω το διαρκές άνοιγµα στην Κεντροαριστερά. Από την παλαιά φρουρά βέβαιη θεωρείται η εκ νέου συµµετοχή τόσο του Βαγγέλη Μεϊµαράκη, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, όσο και των Αννα Ασηµακοπούλου και Στέλιου Κυµπουρόπουλου.

Οι επιλογές Κασσελάκη και Ανδρουλάκη 

Στο µεταξύ, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ετοιµάζονται για τις ευρωεκλογές στην Κουµουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, δεδοµένου ότι εκεί θα καταγραφούν οι πραγµατικοί συσχετισµοί στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και πιθανότατα ο υπό διαµόρφωση «αριστερός δρόµος» του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα διεκδικήσουν να µοιραστούν ένα άθροισµα µεγαλύτερο του 30% που συγκέντρωσαν τα δύο κόµµατα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ακόµη, όµως, δεν µπορούν να κάνουν τους τελικούς σχεδιασµούς τους, µε φόντο το θολό τοπίο για την κατανοµή ή µη σε περιφέρειες της επικράτειας. Για τον Στέφανο Κασσελάκη οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα θελήσει να έχει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, στο οποίο δεν θα µετέχουν πολλοί από τους εν ενεργεία ευρωβουλές. Το πιθανότερο είναι πως από τους έξι που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου δύο στο ψηφοδέλτιο, η Ελενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης. Οι κύριοι Παπαδηµούλης και Κούλογλου δεν θα είναι, ο κ. Κόκκαλης είναι πιθανό να είναι υποψήφιος µε δικό του «πράσινο κόµµα», ενώ δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για το πολιτικό µέλλον του Αλέξη Γεωργούλη. Ενα όνοµα που ακούγεται ευρέως είναι αυτό της Ρένας ∆ούρου, η οποία συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ηγηθεί της ευρωοµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στα ονόµατα, επίσης, που ακούγονται είναι και αυτά του Αντώνη Λιάκου, του Κώστα Ζαχαριάδη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της ∆ιάνας Βουτυράκου, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει σίγουρα κλειδώσει η υποψηφιότητα του γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος είναι ο στενότερος συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και από τα πιο δηµοφιλή στελέχη του κόµµατος. Στο τραπέζι υπάρχουν τα ονόµατα της Ελένης Χρονοπούλου, του Βασίλη Σκουντή, καθώς και ακόµα δύο πολύ γνωστών δηµοσιογράφων (σ.σ.: ενός παρουσιαστή τηλεοπτικής εκποµπής και ενός του αθλητικού ρεπορτάζ), του εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωστή Κατσανέβα, του πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, της Μαρίας Αρναουτάκη (σ.σ.: κόρης του νυν περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη).

«Αγκάθι» αποτελεί η περίπτωση του εν ενεργεία ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος µοιάζει να είναι «ξένο σώµα».
Αν, όπως όλα δείχνουν, κάνει κόµµα ο κ. Τσακαλώτος, θα επιδιώξει να είναι στο ψηφοδέλτιο τα περισσότερα από τα στελέχη που τον ακολουθούν, όπως ο Γιώργος Σταθάκης κ.ά.

Σε αυτή την περίπτωση το ερώτηµα αφορά δύο νυν ευρωβουλευτές, τον ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη και τον Στέλιο Κούλογλου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11