Το κατάλληλο timing, αλλά και πολιτικό ζωτικό χώρο, ώστε να «τρέξει» τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις που έχει εξαγγείλει προεκλογικά και αποτελούν δοµικά στοιχεία του πολυδύναµου εκσυγχρονισµού, αναζητεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να συγκλίνει η χώρα µε τα ευρωπαϊκά standards.

Την ίδια ώρα, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση προς τιµήν του Κώστα Σηµίτη αποτελεί ισχυρό σήµα της επιδίωξής του να καταστήσει εαυτόν προνοµιακό εκφραστή του µεταρρυθµιστικού Κέντρου, εκµεταλλευόµενος και τις εσωτερικές διαιρέσεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Η διατήρηση των θετικών ρυθµών ανάπτυξης αποτελεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη απόλυτη προτεραιότητα και συνάµα πολύτιµο εργαλείο µε σηµαντική εσωτερική, αλλά και διεθνή διάσταση.

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις καλές επιδόσεις της οικονοµίας 

Υψηλόβαθµοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι παρατηρούν ότι οι καλές επιδόσεις της Οικονοµίας έχουν πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες: Στο εσωτερικό διευκολύνουν την πολιτική συνεχούς τόνωσης του διαθέσιµου εισοδήµατος, µείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά και αποκλιµάκωσης της ανεργίας, όπως κατέδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ στο εξωτερικό αναβαθµίζουν τον ρόλο της χώρας, κάτι που αποτυπώνεται στην ευµενή αντιµετώπισή της από σηµαντικές δυνάµεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γερµανία και η Μ. Βρετανία, αλλά και από θεσµικούς «παίκτες», όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας ανυψώνει το διεθνές οικονοµικό προφίλ της χώρας και προϊδεάζει ότι το επικείµενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, στα τέλη του µήνα, πιθανώς να υποκρύπτει πολύ θετικές ειδήσεις στο σκέλος των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κυβερνητικές κινήσεις και αποφάσεις στη μάχη κατά της ακρίβειας και της ανεργίας

Κορυφαίος δείκτης η καθημερινότητα των πολιτών

Στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν κατανοήσει, µε πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η καθηµερινότητα αποτελεί κορυφαίο δείκτη αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου.

Αρµόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιµένουν πως η υπεραπόδοση της οικονοµίας και τον Νοέµβριο θα δηµιουργήσει τον επιπρόσθετο δηµοσιονοµικό χώρο, ώστε να δοθεί και φέτος πριν από το τέλος του έτους η επιταγή ακρίβειας, ύψους 150 έως 200 ευρώ, σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες.

Από κοντά και η εµπρόθεσµη απορρόφηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης, που θεωρείται πως θα αυξάνει την εµβέλεια των προγραµµατισµένων κοινωνικών δράσεων.

Διαβάστε ακόμα: Επιταγή ακρίβειας: Οι 6 ενισχύσεις που θα δοθούν μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων - Πότε ανακοινώνονται

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις

Οι µεταρρυθµίσεις στο ΕΣΥ αποτελούν εκπεφρασµένη προτεραιότητα της δεύτερης 4ετίας της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές επισηµαίνουν πως ήδη δροµολογούνται η αναµόρφωση του νοσοκοµειακού χάρτη της χώρας, η αλλαγή στις διοικήσεις των νοσοκοµείων έως τις αρχές του νέου έτους, η εν εξελίξει αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, καθώς και η αναβάθµιση της πρωτοβάθµιας περίθαλψης και µέσω της επέκτασης του θεσµού του προσωπικού ιατρού, ούτως ώστε να αποσυµφορηθούν τα νοσοκοµεία.

Οµοίως, η ταχύτερη απονοµή της δικαιοσύνης αποτελεί σοβαρό «στοίχηµα» της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Κρίσιµη ως προς τούτο είναι η αναµόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας µέσω και του σχεδίου ενοποίησης Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων, αλλά και η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων.

Μείζον θέµα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο τοµέας της Ασφάλειας και η εµπέδωση της αίσθησης της νοµιµότητας. Στο Μαξίµου αναγνωρίζουν πως στο συγκεκριµένο πεδίο υπάρχει σηµαντικό περιθώριο βελτίωσης, καθώς µικρά ή µεγαλύτερα κρούσµατα βίας το τελευταίο χρονικό διάστηµα δηµιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχουν εστίες ανοµίας, που δεν αντιµετωπίζονται επαρκώς. Επ’ αυτού, µάλιστα, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων 24ώρων αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι η επερχόµενη επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί το δίχως άλλο κρας τεστ.

Στον αντίποδα, παρεµβάσεις, όπως τα πρόστιµα που επεβλήθησαν σε πολυεθνικές για αθέµιτη κερδοφορία, κατόπιν εντατικών ελέγχων που θα συνεχιστούν, εκτιµάται ότι εµπεδώνουν το αίσθηµα της νοµιµότητας. Εξάλλου, η κυβέρνηση κινείται ζωηρά και στο πεδίο της αναδιάρθρωσης και εν τέλει ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας, µε την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της Θεσσαλίας να αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής