Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απόφαση του προεδρείου της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και κατ’επέκταση του Στέφανου Κασσελάκη, να μην επιτρέψει να γίνει ψηφοφορία για το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές φέρνει ακόμα πιο κοντά την διάσπαση. Ουσιαστικά η μεγάλη είδηση από τη συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας -τα τρία πρόσωπα που ζήτησαν από το προεδρείο να γίνει ψηφοφορία- φαίνεται πως καταλήγουν σε κοινό βηματισμό.

Βηματισμός που με μαθητική ακρίβεια οδηγεί στην πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό πως οι ομάδες που εκπροσωπούν τα τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν συντεταγμένα από τη συνεδρίαση μόλις άκουσαν την οριστική απόφαση του προεδρεύοντος Παναγιώτη Ρήγα να μην επιτρέψει να γίνει ψηφοφορία. Τι και αν έκαναν μομφή στο προεδρείο, δεν μπορέσαν να πετύχουν το στόχος τους, παρότι, όπως λένε, από τα χειροκροτήματα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής φάνηκε να έχουν πλειοψηφία. Για αυτό και υποστηρίζουν πως παραπάνω από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ήτοι πάνω από 150 άτομα, τους ακολούθησαν στην αποχώρηση, κάτι που δεν συμμερίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για 85 αποχωρήσαντες.

Το μεγάλο ερώτημα για τις τρεις ομάδες (Αχτσιόγλου, Ομπρέλα και Τεμπονέρα)

Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η κοινή έξοδος από τη συνεδρίαση σημαίνει και συνεννόηση για την συνολική αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις που έχει η πλευρά της κυρίας Αχτσιόγλου με στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακοπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Αριστείδης Μπαλτάς κ.α. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το κλίμα  πλέον είναι διαφορετικό από αυτό της Πέμπτης, όταν είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη των «6+6» σημειώνουν πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ωρών και πολύ περισσότερο το κλίμα της συνεδρίασης προκαλεί δυναμική εξόδου, καθιστώντας  αποτρεπτική την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για λίγους μήνες. Αυτή την ώρα, πάντως, συνεδριάζει η «Ομπρέλα», η οποία ούτως ή άλλως, έχει αποφασίσει την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα κάνει η ομάδα Αχτσιόγλου

Στην περίπτωση που αποχωρήσει και η κυρία Αχτσιόγλου, τότε είναι πιθανό από κοινού να πιάσουν τον μαγικό αριθμό των δέκα βουλευτών που απαιτούνται για να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Παραλλήλως, τόσο η Ομπρέλα όσο και η τάση της Έφης Αχτσιόγλου, δεν δείχνουν διάθεση να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Κυριακής, παρότι κάποιοι λένε πως θα είχε ενδιαφέρον αν γινόταν ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης για το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Η αίσθηση που επικρατεί σε όλες τις πλευρές της μειοψηφίας είναι πως πλέον στερεύουν τα περιθώρια ακόμα και της τυπικής συνεννόησης με τον κ. Κασσελάκη και της ομάδας που τον περιστοιχίζει.