Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θέσεις μάχης σήμερα, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Στέφανο Κασσελάκη και τη διαμάχη γύρω από το εσωτερικό δημοψήφισμα, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και της «προεδρικής» πτέρυγας.

Μετά τις αποχωρήσεις των Βούτση και Σκουρλέτη, το ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, ενώ ο Κασσελάκης φαίνεται να παίζει το χαρτί του δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη για τις διαγραφές των στελεχών που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζει τη θέση της με αιτηματική ψηφοφορία, ενώ η ατμόσφαιρα στην Κεντρική Επιτροπή είναι έντονα επιφορτισμένη. Ο Κασσελάκης ανακοινώνει την απόφασή του για δημοψήφισμα, εκτόξευσε αντιδράσεις, ενώ οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του διερευνούν τις επιπτώσεις.

syriza-epitropi-02-20231111
syriza-epitropi-03-20231111
syriza-epitropi-04-20231111
syriza-epitropi-05-20231111
syriza-epitropi-06-20231111
syriza-epitropi-07-20231111
syriza-epitropi-08-20231111
syriza-epitropi-09-20231111
syriza-epitropi-10-20231111

Τα σενάρια είναι ανοιχτά για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις πολυσυζητημένες αποχωρήσεις του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη, ιστορικά στελέχη και σε κορυφαίες θέσεις επί κυβέρνησης Τσίπρα. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει και το τελευταίο του χαρτί στη σκιά των διαγραφών, που πυροδότησαν εμφύλιο στο κόμμα, όπου η ολική ρήξη είναι πλέον προ των πυλών. Μέχρι και στο παρά πέντε της σημερινής συνεδρίασης, όλοι συσκέπτονταν με όλους μέσα σε ένα κλίμα έντονης καχυποψίας.

Ενδεικτικό το κείμενο που κατέθεσε η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, ζητώντας ψηφοφορία για το εσωτερικό δημοψήφισμα του Στέφανου Κασσελάκη, εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον του, ενώ χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί αυτή την ώρα στα «πηγαδάκια» της Κεντρικής Επιτροπής είναι και η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προσερχόμενος: «ούτε στα μνημόνια δεν ήταν έτσι!».

Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή (10.11.23) με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο κ. Κασσελάκης θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα, προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση. Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», ανέφερε στο μήνυμα που κλιμάκωσε το ήδη τεταμένο κλίμα.

Η απόφαση του κ. Κασσελάκη αιφνιδίασε και προκάλεσε αντιδράσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ συνεδρίαζαν διαφορετικές τάσεις του κόμματος, οι «προεδρικοί», η Ομπρέλα και η «6+6» για να εξετάσουν τα δεδομένα και να προσδιορίσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή.