Με απόφαση της Βίκυς Τζοχατζοπούλου, μια από τις επιθυμίες του Άκη Τζοχατζόπουλου υλοποιήθηκε. Ένας απολογισμός ζωής, πολιτικής καριέρας, ιστορικής διαδρομής και προσωπικού στίγματος αποτυπώνεται στην τελευταία διαθήκη του κορυφαίου πολιτικού άνδρα, που μας απασχόλησε τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά στην τρίτη και τελευταία διαθήκη του αναφέρει την τελευταία του επιθυμία, να δημιουργηθεί «Ίδρυμα Άκη Τζοχατζόπουλου», με πρόεδρο τη σύζυγό του Βίκυ Τζοχατζοπούλου και αντιπρόεδρο τον ανήλικο γιο του Άκη Τζοχατζόπουλο και με έδρα το ιστορικό νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εκεί όπου θα εκτίθεται το αρχείο του: επιστολές, αντικείμενα, έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του όλο το διάστημα που υπήρξε βουλευτής και υπουργός.

«Ίδρυμα Άκη Τζοχατζόπουλου»: Τι θα περιλαμβάνει το αρχείο που θα εκτίθεται 

Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά στη διαθήκη του: «Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι δεσμευμένα από το ελληνικό Δημόσιο και έχω μόνο χρέη. Τα μόνα περιουσιακά στοιχεία τα οποία στερούνται οικονομικής αξίας και έχω είναι στο αρχείο μου. Είναι παρακαταθήκη, η κληρονομιά μου, το έργο μου, ο αγώνας μου, η ιστορική και πολιτική διαδρομή μου. Ζητώ να δημιουργηθεί σχετικό ίδρυμα με την επωνυμία “Ίδρυμα Άκη Τσοχατζόπουλου”, το οποίο θα περιλαμβάνει το αρχείο μου, αποφάσεις, επιστολές, κειμήλια, αντικείμενα που είχα στην κατοχή μου και σχετίζονται με την πολιτική μου δράση, συλλογές, προσωπικά αντικείμενα που είχα στην κατοχή μου.

Όλα αυτά είναι κληρονομιά μου. Διορίζω πρόεδρο στο ίδρυμα αυτό τη σύζυγό μου Βασιλική Τσοχατζοπούλου και αντιπρόεδρο το γιο μου Απόστολο Τσαχατζόπουλο, ο οποίος με την ενηλικίωσή του θα αναλάβει και την προεδρία. Αμφότεροι δικαιούνται να ζητήσουν (απ’ όσους το κατέχουν νόμιμα ή παράνομα) να τους παραδοθεί, ώστε να αξιοποιηθεί και να τελέσει υλικό του ιδρύματος». Όπως φαίνεται, σύμφωνα και με τα λόγια της κυρίας Τζοχατζοπούλου, «Αποστολή εξετελέσθη».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Ontime''