Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου το βράδυ της Δευτέρας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα» έδειξε ότι πλέον ο χρόνος παραμονής των στελεχών της «Ομπρέλας» στον ΣΥΡΙΖΑ μετράει αντίστροφα.

Για την ακρίβεια, όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό, καθώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της εσωκομματικής  αντιπολίτευσης από το κόμμα έχει τη σημασία της.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «επίκεντρο» το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του κόμματος

Όλοι καταλήγουν ότι δεν υπάρχει άλλο πεδίο συνεννόησης, κανείς ωστόσο δεν θέλει να πάρει την ευθύνη να εκδιώξει από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος εντάσσεται στη διεύρυνση του κόμματος.

Το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων των πλευρών, αφού από τη μία οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη θέλουν να τελειώνουν με τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που επιτίθενται εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τα στελέχη της «Ομπρέλας» θέλουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: ''Mαύρο" Σαββατοκύριακο ετοιμάζουν στον Κασσελάκη οι ''Ομπρελίτες'' - Θα ανακοινώσουν τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα

Η άποψη αυτή δεν βρίσκει, πάντως, σύμφωνους όλους μέσα στην «Ομπρέλα». Προφανώς, η πλειονότητα επιθυμεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας ότι θα δημιουργήσει έναν νέο φορέα με το όνομα Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά (ΑΡΑ), από την άλλη ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που έχουν τη λογική ότι «έξω από το μαντρί δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα».

Διάχυτη ήταν άλλωστε η αγωνία που εξέφρασε στην εκδήλωση της Δευτέρας η Σία Αναγωστοπούλου, η οποία διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να μείνουν μέσα στο κόμμα παλεύοντας για τις απόψεις τους. Ο φόβος όσων εχουν αυτή την άποψη είναι μήπως τελικά και αυτό το νέο εγχείρημα καταλήξει όπως η ΝΑΡ του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγές πάντως αναφέρουν ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν αποφασίσει να πάνε και να δώσουν τη μάχη τους και με τη λήξη της Κ.Ε. την Κυριακή το μεσημέρι να ανακοινώσουν τη δημιουργία του νέου φορέα. Λένε μάλιστα ότι έχει βρεθεί μέχρι και ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί το «διάγγελμα» της ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα.

Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μία φάση στην οποία υπάρχει μία ''επώδυνη εγκυμοσύνη'', ξεφεύγει από τα όρια της φυσιολογικής αντιπαλότητας, γίνεται πιο έντονη η διαφοροποίηση». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα».

Επισήμανε, μάλιστα, στη συνέχεια: «Ο πρόεδρος έδωσε σε όλους ευκαιρίες, είπε εξαρχής ότι είναι ενωτικός, έκανε προσκλήσεις». «Τα περιθώρια τελειώνουν, ωστόσο η δουλειά που έχει να γίνει είναι μεγάλη και χρειάζονται όλοι», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης. Αναφορικά με το ζήτημα των διαγραφών σχολίασε: «Ο πρόεδρος δεν έκανε πρόχειρη ενέργεια με τις διαγραφές, υπήρχαν λόγοι. Για να διορθωθεί η κατάσταση, πρέπει να κάνουν και εκείνοι κάτι». Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο νέος πρόεδρος ή δεν είναι κάποιος από τους υποψήφιους προέδρους. Η επόμενη μέρα απαιτεί ένα νέο κόμμα και μια πολιτική κατεύθυνση στην κοινωνία».

Για τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχολίασε ότι «θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος “ωραία, ας κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιον ώστε να είμαστε περήφανοι”, θα ήταν μια απλή και γρήγορη απάντηση, εξάλλου αυτό χρειάζεται να κάνουμε. Η κοινωνία έξω περιμένει απαντήσεις και έχει ανάγκη ένα αριστερό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα. Πρέπει το συντομότερο να δώσουμε μια απάντηση στην κοινωνία για το πώς η χώρα μπορεί να ζει καλύτερα και πώς μπορεί να είναι πιο δυνατή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, ερωτηθείς για το αν πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές, απάντησε ότι «οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν. Δεν έγινε κάτι για να αλλάξει αυτό. Ένα κόμμα που θέλει να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία πρέπει να εφαρμόζει τις διαδικασίες του».