Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε με αφορμή την μικρή διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στην χθεσινή δημοσκόπηση της Alco, ότι από το φθινόπωρο και μετά, τα ποσοστά εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ φθίνουν απο δημοσκόπηση και δημοσκόπηση, ενώ του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται. Τόνισε ότι η απόστασή τους είναι μικρή και επισήμανε ότι υπάρχει απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΟΚ και επίσης από ΣΥΡΙΖΑ σε ΚΚΕ, αναφέροντας ότι αν συνεχιστεί αυτό ευθύγραμμα, είναι πιθανόν μετά από 1-2 μήνες να υπάρξει αλλαγή στην 2η θέση.

Αναφορικά με το ερώτημα της δημοσκόπησης πώς θα έβλεπαν οι πολίτες μία σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι για να υπάρχει καθαρή αποτύπωση θα έπρεπε να περιλαμβάνονταi οι όροι συνεργασίας και πάνω σε ποια βάση θα μιλούσαμε. ''Υπάρχει μία σειρά από ερωτήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί το ενδιαφέρον έχει να κάνει όσο κυρίως με το τι λέει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ''. 

Ανέφερε ότι για τα δημοσκοπικά δεδομένα της Ελλάδας, τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι ρεκόρ και αν συνυπολογιστούν και οι αναποφάσιστοι, αν αυτή τη στιγμή είχαμε εκλογές θα πλησίαζαν το 10%.

Το σχόλιο του Κώστα Παναγόπουλου για την δημοσκόπηση

Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το κορυφαίο από αυτά που αποτύπωσε η δημοσκόπηση είναι η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων. 7 στους 10 συμμετέχοντες μας είπαν ότι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση των βασικών αγαθών λόγω της ακρίβειας. Περίπου τόσοι μας είπαν ότι ανησυχούν ότι το χειμώνα θα χρειαστεί να περιορίσουν και τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης στα σπίτια τους λόγω των αυξημένων τιμών. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ μιλάμε για κινήσεις που γίνονται από ανάγκη και όταν κατι γίνεται από ανάγκη και όχι από επιλογή, όταν δηλαδή δεν καταναλώνω αυτό που θέλω και όσο το θέλω, αυτό πέρα από τα προβλήματα στην καθημερινότητα διατροφικές συνήθειες, θέρμανση συνιστά και υποβάθμιση του τρόπου της ζωής του. Αυτό θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική αρνητική επίπτωση της ακρίβειας στην καθημερινότητά μας, η υποβάθμιση του τρόπου της ζωής μας, και φαίνεται να είναι και ένα ιδιαιτέρως οξύ κοινωνικό πρόβλημα που σε ένα βαθμό μετατρέπεται και σε πολιτικό. Για παράδειγμα πλέον ελάχιστοι είναι αυτοί, γύρω στο 20%, πο πιστεύουν τις δηλώσεις τις κυβερνητικές ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν. Ίσως γιατί τις ακούνε πάρα πολλά χρόνια τώρα και δεν έχουν αποκλιμακωθεί.

ΔΗΜ: Δεν μεταφράζεται αυτό στην πρόθεση ψήφου

K. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μεταφράζεται με κανένα τρόπο σε σχέση με την ένταση που φαίνεται να έχει το πρόβλημα αλλά όπως πολλές φορές έχουμε πει η ώρα της εκλογικής επιλογής είναι μια ώρα όπου κανείς συγκρίνει και επιλέγει μεταξύ υπαρχουσών λύσεων. Άρα μπορεί να είμαι θυμωμένος αλλά τελικώς να επιλέξω αυτό που θεωρώ το λιγότερο κακό ή το συγκριτικά καλύτερο χωρίς να σημαίνει ότι είναι και αυτό που θα ήθελα. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η όποια δυσαρέσκεια υπάρχει, και υπάρχει στη σημερινή παρουσίαση του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης θα δούμε για παράδειγμα μεταξύ άλλων δείκτη ικανοποίησης για την κυβέρνηση. Δεν θα αποκαλύψω τους αριθμούς αλλά δεν διαπρέπει η κυβερνηση σε αυτούς τους τέσσερις μήνες κατά την εκτίμηση των πολιτών παρόλα αυτά η εκλογική επιρροή είναι αυτή που είχαμε αυτή που είδαμε χθες, για το κυβερνών κόμμα είναι πολύ κοντά στα μεγέθη που αποτυπώθηκαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε αλλαγή θέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Από το Φθινόπωρο και μετά που άρχισαν πάλι οι μετρήσεις και μετά και την αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ φθίνουν από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση ενώ τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται, όχι πολύ αλλά αυξάνονται. Ήδη η απόσταση μεταξύ των δύο είναι μικρή. Υπάρχει απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων που τον Ιούνιο επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και προς το ΚΚΕ και αυτό οδηγεί στην άνοδο των ποσοστών και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Συνεπώς ναι αν η τάση αυτή συνεχιστεί ευθύγραμμα ναι, είναι πιθανό μετά από ένα δύο μήνες να δούμε αλλαγή.

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα για το ΚΚΕ: Για τα δημοσκοπικά δεδομένα της πατρίδας μας τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι ποσοστά ρεκόρ και μάλιστα αν κανείς επιχειρήσει να μελετήσει και τους αναποφάσιστους θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι αυτή τη στιγμή αν είχαμε εκλογές τα ποσοστά που θα έπαιρνε στην κάλπη το ΚΚΕ θα πλησίαζαν το 10.