Στην ιστορία των εκλογών της µεταπολίτευσης, η µοναδική φορά που ένα κόµµα είχε βάλει συγκεκριµένο αριθµητικό στόχο ήταν το ΚΚΕ, στις εθνικές εκλογές του 1981. Ο Περισσός είχε τότε διακηρυγµένο στόχο να πετύχει ποσοστό 17%, προκειµένου να µπει στη δεύτερη κατανοµή και να γίνει αναγκαία η παρουσία του, προκειµένου να κάνει από κοινού µε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση της αλλαγής. Ακριβώς 42 χρόνια µετά, τον ίδιο στόχο, αλλά κατά τι µεγαλύτερο, βάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριµένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου να φτάσει το 18%.

Και αυτό γιατί θέλει, έστω και κατ’ ελάχιστο, να περάσει το ποσοστό που είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Τότε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο 17,83% και στους 930.013 ψηφοφόρους.

Φιλόδοξος στόχος τις ευρωεκλογές για την εδραίωση Κασσελάκη

Με τα σηµερινά δεδοµένα, ο στόχος µοιάζει αρκετά φιλόδοξος, ωστόσο είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να µην αµφισβητηθεί το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών ο κ. Κασσελάκης. Οι επιτελείς της Κουµουνδούρου γνωρίζουν ότι το πρώτο µέτρο σύγκρισης για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα ποσοστά που είχε λάβει ο Αλ. Τσίπρας. Παραδέχονται πως αν καταφέρουν να ανεβάσουν το ποσοστό του κόµµατος, έστω και µερικά δεκαδικά, θα είναι πιο εύκολο να εδραιωθεί στην ηγεσία ο κ. Κασσελάκης και να έχει µπροστά του άλλα τρία χρόνια, προκειµένου να οργανώσει χωρίς προσκόµµατα τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, που, εκτός απροόπτου, θα γίνουν το 2027.

Διαβάστε ακόμα: Με ανεβασμένο πολύ ψηλά τον πήχη στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ - Σκέψεις για ψηφοδέλτιο με Τσίπρα και Κασσελάκη

Εκτιµήσεις

Οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη καταλήγουν σε αυτή την εκτίµηση για πολλαπλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου για τη στάση που θα κρατήσει η κ. Αχτσιόγλου και η φιλόδοξη οµάδα της. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η ηττηµένη των εσωκοµµατικών εκλογών µοιάζει πολύ διστακτική στο ενδεχόµενο να ακολουθήσει τα στελέχη της Οµπρέλας (Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας κ.ά.) στην περίπτωση που αποφασίσουν να αποχωρήσουν τις προσεχείς εβδοµάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της φαίνεται να έχουν καταλήξει στην απόφαση να δώσουν λίγο χρόνο στον κ. Κασσελάκη.

Η διαδικασία αυτή περνάει µέσα από δύο σηµαντικές διαδικασίες. Η πρώτη είναι το -προγραµµατισµένο για τον Φεβρουάριο- συνέδριο του κόµµατος, εκεί όπου θα δώσουν τη µάχη των συσχετισµών και της µέγιστης δυνατής κοµµατικής επιρροής. Η δεύτερη είναι οι ευρωεκλογές, εκεί όπου θα βγουν τα πλέον ασφαλή συµπεράσµατα για το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Κασσελάκη. Βεβαίως, στο δεύτερο και σηµαντικότερο ορόσηµο, το ερώτηµα είναι αν τα στελέχη της µειοψηφίας θα επιλέξουν να µπουν στα ψηφοδέλτια και να εκλέξουν τους δικούς τους ευρωβουλευτές ή αν θα κάνουν «λευκή απεργία», περιµένοντας το αρνητικό αποτέλεσµα για να θέσουν θέµα ηγεσίας.

∆ύσκολη εξίσωση

Τα προαναφερθέντα είναι προφανώς σε γνώση της ηγεσίας, γι’ αυτό και ο κ. Κασσελάκης πρόσφατα διαµήνυσε, παραβιάζοντας βεβαίως το καταστατικό, πως όποιος/α δεν αναλαµβάνει θέσεις ευθύνης που ανατίθενται από τον πρόεδρο του κόµµατος θα κόβεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του κ. Κασσελάκη έχει µπροστά της τον µεγάλο σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής και του ζητήµατος που ο ίδιος ο πρόεδρος έχει θέσει αναφορικά µε τις διαγραφές τεσσάρων κορυφαίων στελεχών. Η εξίσωση είναι πολύπλοκη, δεδοµένου ότι δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι πλειοψηφίες που απαιτούνται για να διαγραφούν οι κύριοι Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας και Τζουµάκας.

Παρότι στις δηµόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Κασσελάκης οµνύει στην ενότητα, από τις δηλώσεις των πιο στενών συνεργατών του, όπως της Θεοδώρας Τζάκρη, της ∆ώρας Αυγέρη και του Γιώργου Τσίπρα, φαίνεται πως ωθούνται στην έξοδο τα στελέχη που ασκούν σφοδρότατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό που θέλουν είναι από τον Νοέµβριο να κλείσει οριστικά ο κύκλος της εσωστρέφειας και να αφιερωθεί η ηγεσία στη µάχη των ευρωεκλογών, που, όπως προαναφέραµε, µοιάζει να είναι µάχη επιβίωσης για τον κ. Κασσελάκη. Αλλωστε, αν έχει υπάρξει διάσπαση και δηµιουργία κόµµατος που θα κατεβεί στις ευρωεκλογές από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι και µια καλή δικαιολογία για τον εξ Αµερικής πρόεδρο προκειµένου να αιτιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσµα στην περίπτωση που δεν είναι το επιθυµητό.

Αλλαγή εικόνας

Σε κάθε περίπτωση, µε τις τελευταίες κινήσεις που κάνει ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα... ελαφρότητας που παρουσίασε το προηγούµενο διάστηµα µε την υπερπροβολή της προσωπικής ζωής του, τα γυµναστήρια, το σκυλάκι κ.λπ. Επιθυµεί εµφανώς να καταδείξει ένα πιο θεσµικό και σοβαρό πρόσωπο, όπως έγινε µε την επίσκεψή του στον πρωθυπουργό και τις συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς, την οµιλία του στο συνέδριο του Economist και όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που προετοιµάζει το επιτελείο για τα ζητήµατα που αφορούν περισσότερο την κοινωνία. Συµπερασµατικά, θα λέγαµε πως ο κ. Κασσελάκης έχει µπροστά ένα κρίσιµο οκτάµηνο στο οποίο καλείται, αφενός, να επιλύσει τα τεράστια εσωκοµµατικά προβλήµατά του, αφετέρου να αντιµετωπίσει την απειλή κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ, που βλέπουν να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να πάρουν ψηφοφόρους από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Από το πώς θα τα αντιµετωπίσει όλα αυτά ο κ. Κασσελάκης φτάνοντας τον µαγικό αριθµό του 18% θα κριθεί εν πολλοίς η παραµονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής