Με 260 εκατοµµύρια θα ενισχυθούν οι δήµοι και οι περιφέρειες προκειµένου να κατασκευάσουν τα απαραίτητα έργα αντιπληµµυρικής προστασίας. Τα χρήµατα διαχειρίζεται η Ειδική Γραµµατεία Προγραµµάτων Ευρωπαϊκού Ταµείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταµείου Συνοχής, η οποία κάλεσε τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να υποβάλουν προτάσεις στο πρόγραµµα «Περιβάλλον και Κλιµατική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι δήµοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να προτείνουν έργα αντιπληµµυρικής θωράκισης, ειδικά για τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πληµµύρες, τις πυρκαγιές και τα άλλα έντονα φυσικά φαινόµενα και κινδυνεύουν να ζήσουν και πάλι τις ίδιες καταστροφές στο µέλλον.

Ποια θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα

Για τα έργα που δεν θα µπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ θα προγραµµατιστεί η χρηµατοδότησή τους από το Ταµείο Ανάκαµψης. Οι µελέτες, ειδικά για τους δήµους της Θεσσαλίας, οι οποίες θα έχουν προτεραιότητα στη χρηµατοδότηση είναι: Εργα για τη διατήρηση των γεωµετρικών στοιχείων των διατοµών της κοίτης (ρέµατος - χειµάρρου - ποταµού) και κατά συνέπεια της παροχετευτικής της ικανότητας έναντι πληµµυρών, τεχνικά έργα, ενίσχυση πρανών, κατασκευή αναβαθµών, απάλυνση κλίσεως πρανών κ.ά.

Οι ανάγκες των περιοχών της Θεσσαλίας και του Εβρου είναι πολύ µεγάλες και οι παρεµβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιµετώπιση, άµεσα και µακροπρόθεσµα, των συνεπειών της κλιµατικής κρίσης. Τα έργα 260 εκατοµµυρίων που θα προτείνουν οι δήµοι και οι περιφέρειες µέσω του ΕΣΠΑ θα έρθουν να προστεθούν σε έργα 686 εκατοµµυρίων ευρώ που έχουν ήδη ενταχθεί στο αναθεωρηµένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Ωστόσο, παρότι τα κονδύλια είναι µεγάλα και η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατό πόρο για να ενισχύσει τις πληγείσες περιοχές, η Θεσσαλία και ο Εβρος θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κονδύλια, προκειµένου να αναταχθεί η οικονοµία του πρωτογενούς τοµέα και ο παραγωγικός ιστός αυτών των περιοχών.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών