Σε έντονη αντιπαράθεση βρέθηκαν σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότερα, η κόντρα Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη είχε ως αφορμή το Μεσανατολικό. Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που καλλιέργησε σχέση με τον αραβικό κόσμο, με πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τις σχετικές αναφορές, επισημαίνοντας ότι η θέση της Ελλάδας δεν ήταν ισορροπημένη, καθώς το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε επίσημα τον Απρίλιο του 1990 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την Ελλάδα να είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση.

 «Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε και δημιούργησε μια σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο, με μεγάλες πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ. Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο αρχών, αξιών, πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως αυτή η παράταξη, αυτή η παράταξη ήταν αυτή που δεν εμπόδισε και δημιούργησε, εργάστηκε για να υπάρχει αυτή η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μια συμμαχία που θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε στην πρωτολογία του ο κ. Ανδρουλάκης.

 Αντίδραση Μητσοτάκη στην αναφορά Ανδρουλάκη για το Μεσανατολικό

Η αναφορά του στην εποχή Παπανδρέου – Αραφάτ προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, που στη δευτερολογία του τόνισε ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα δεν ασκούσε ισορροπημένη πολιτική, ενώ ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.


 «Κύριε Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ. Δεκαετία 1980. Ισχύει όμως τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας με την ευρύτερη γειτονιά μας; Γιατί, θέλω να σας θυμίσω, γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά, ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Κι αυτό έρχεστε και ισχυρίζεστε εσείς τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτήν τη συγκεκριμένη αναφορά. Δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίσαμε το Ισραήλ. Κι εσείς επανέρχεστε σε αυτήν την περίοδο», ανέφερε.