Η παραίτηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωοµάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να προστεθεί στο πολιτικό σκορποχώρι που θυµίζει σε σηµαντικό βαθµό η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την τελευταία τετραετία, µετά δηλαδή την ανάδειξη νέων ευρωβουλευτών από την κάλπη του Μαΐου του 2019.

Σε ένα πανευρωπαϊκό και ιστορικό ίσως ρεκόρ, κανένα ελληνικό κόµµα δεν έχει την ίδια ευρωοµάδα µε εκείνη που αναδείχθηκε σε εκείνη την κάλπη. ∆εν έχει επίσης προηγούµενο ιστορικά το γεγονός ότι µέσα στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική περίοδο έχει αποφασιστεί η άρση ασυλίας για πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές: Γιάννη Λαγό, Αλέξη Γεωργούλη, Εύα Καϊλή, Μαρία Σπυράκη και Γιώργο Κύρτσο.

Στη Νέα ∆ηµοκρατία, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διεγράφη τον Ιανουάριο του 2020, µετά τις απειλές του ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί αν πέσει κατηγορία στο πρωτάθληµα ο ΠΑΟΚ, και επέστρεψε τελικά στην ευρωοµάδα της Ν.∆. έναν χρόνο αργότερα. Η Μαρία Σπυράκη διεγράφη προσωρινά από µέλος της Νέας ∆ηµοκρατίας τον ∆εκέµβριο του 2022, µέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται και η οποία αφορά αµοιβές συνεργάτη της στις Βρυξέλλες. Ο Γιώργος Κύρτσος διεγράφη πριν από ενάµιση χρόνο από τη Ν.∆., µε την Πειραιώς να σηµειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «δυσφηµεί διεθνώς τη χώρα αµφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής ∆ικαιοσύνης».

Αργότερα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, προκειµένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη, επειδή ως διευθύνων σύµβουλος της εφηµερίδας «Free Sunday» κατηγορείται για τη µη καταβολή ποσού ύψους 459.918,18 ευρώ προς το ελληνικό ∆ηµόσιο.

Κανένα ελληνικό κόµµα δεν έχει την ίδια ευρωοµάδα µε εκείνη που είχε αναδειχθεί από τις κάλπες του Μαΐου του 2019

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχαν σηµειωθεί τριγµοί µετά την αποκάλυψη -στα µέσα του 2020ότι ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης έχει στην κατοχή του πλήθος διαµερισµάτων, τα οποία είχε αγοράσει και νοίκιαζε µέσω σχετικών προγραµµάτων των αρµόδιων ΜΚΟ σε µετανάστες, η πρώτη «βόµβα» έσκασε την περασµένη άνοιξη, µετά τη δηµοσιοποίηση της καταγγελίας κατά του Αλέξη Γεωργούλη για τα αδικήµατα του βιασµού και της πρόκλησης σωµατικής βλάβης και τη διαγραφή του στη συνέχεια. Ακολούθησε µια αµιγώς πολιτική εξέλιξη, αυτή τη φορά µε την ανεξαρτητοποίηση προ ηµερών του Στέλιου Κούλογλου, που αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα στο κόµµα, όπως του ζήτησε η Κουµουνδούρου. Ο δε Πέτρος Κόκκαλης, σύµφωνα µε πληροφορίες, εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόµενο όχι µόνο να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά και να προχωρήσει στη δηµιουργία δικού του κόµµατος, που θα εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή έστω για τους επτά µήνες που υπολείπονται µέχρι τις ευρωεκλογές.

Σύλληψη

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο ένας εκλεγµένος ευρωβουλευτής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος λίγο πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε ο πρώτος επιλαχών, Νίκος Παπανδρέου, που βρίσκεται ωστόσο σε εµφανή απόσταση από την ηγεσία του κόµµατος.

Η δεύτερη ευρωβουλευτής ήταν η Εύα Καϊλή, η οποία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα πέρυσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες και παρέµεινε προφυλακισµένη για τέσσερις συνεχείς µήνες, ενώ σε βάρος της ασκήθηκε από τη βελγική Εισαγγελία ποινική δίωξη για τα αδικήµατα της εγκληµατικής οργάνωσης, της διαφθοράς και της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες. Πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι της στις Βρυξέλλες και κυκλοφορεί µε βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ενώ πρόσφατα βρέθηκε για πρώτη φορά µετά το ξέσπασµα του σκανδάλου «Catar-gate» (η σχετική δίκη δεν έχει αρχίσει ακόµα) στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην Ελληνική Λύση, ο Κυριάκος Βελόπουλος, που εξελέγη ευρωβουλευτής, έδωσε τη θέση του στον πρώτο επιλαχόντα, Εµµανουήλ Φράγκο, ενώ και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής (Λαγός, Κωνσταντίνου) έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Στο ΚΚΕ, η Σεµίνα ∆ιγενή παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής, για να κατέβει το 2019 υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά (δεν εξελέγη), και τη θέση της πήρε ο πρώτος επιλαχών, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Θλιβερή πρωτιά

Συµπερασµατικά, από τους 21 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν το 2019, τρεις έχουν παραιτηθεί από τη θέση τους (Ανδρουλάκης, Βελόπουλος και ∆ιγενή) και επτά έχουν είτε διαγραφεί από το κόµµα τους είτε ανεξαρτητοποιηθεί (Κύρτσος, Σπυράκη, Κούλογλου, Γεωργούλης, Καϊλή, Λαγός, Κωνσταντίνου).

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο παρουσιάζει ίσως τη χειρότερη εικόνα από το 1981 και τις πρώτες τότε ευρωεκλογές. Τα γεγονότα που τη στιγµάτισαν ήταν κυρίως η καταδίκη του Χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή και οι σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη. Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, η χώρα µας είχε πετύχει µια θλιβερή πρωτιά, που δεν τιµά την κοινοβουλευτική της παράδοση ούτε την εκπροσώπησή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Με βάση την παρουσία των ευρωβουλευτών στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (στα µισά της παρούσας θητείας), η χώρα µας ήταν στην τελευταία θέση από τα 27 κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οµάδα, δηλαδή, των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών, από τα µέσα του 2019 µέχρι το τέλος του 2021, έχει αθροιστικά τις περισσότερες απουσίες από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 27/10