Ενώ όλα δείχνουν ότι η τελική μάχη ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη της «Ομπρέλας» θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας παρέπεμψε τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών σε αυτό το όργανο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να θέλει να επανακτήσει την επαφή του με τους πολίτες, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και τα θέματα που -κατά την άποψή τους- είναι μείζονος σημασίας, αλλά έχουν παραμεληθεί από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου συναντήθηκε με τους συγγενείς των θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών και συνομίλησε μαζί τους αρκετή ώρα. «Δεν μπορούμε να είμαστε μια κοινωνία η οποία ανέχεται αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή», παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, χαρακτηρίζοντας το πολύνεκρο δυστύχημα «εθνικό» και «κοινωνικό» ζήτημα. «Πρέπει να αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνέχεια, πήγε στη Λάρισα, όπου είδε τον νέο περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, με τον οποίο μίλησε για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και για τη ροή των αποζημιώσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχόμενα τα «βέλη» της «Ομπρέλας» στον Στέφανο Κασσελάκη

Πάντως και χθες συνεχίστηκε η σκληρή κριτική των στελεχών της «Ομπρέλας» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρέας Ξανθός με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε: «Ένα πρόσωπο παντελώς άγνωστο, με αμφιλεγόμενο πολιτικό και επιχειρηματικό παρελθόν, με αμετροέπεια και συνεχή αυτοαναφορικότητα, χωρίς καμιά οργανική σχέση με την Αριστερά, αλλά και την ελληνική κοινωνία, δεν έχει καμιά πιθανότητα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το “εγχείρημα Κασσελάκη” είναι εγγενώς και εξ αρχής υπονομευμένο. Γιατί δεν σέβεται το αξιακό, προγραμματικό και δημοκρατικό κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που παρά τα προβλήματά του και τις παθογένειες ενός αρχηγικού κόμματος, είχε κατοχυρώσει μια κουλτούρα συλλογικής λειτουργίας και πάντα το “εμείς” ήταν ισχυρότερο του “εγώ”. Και γιατί δεν μπορεί -επειδή είναι “ξένο σώμα” και όχι “σαρξ εκ της σαρκός” της Αριστεράς, όπως ο Αλέξης Τσίπρας- να εμπνεύσει τους πολιτικά “εγγράμματους” αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, από την άλλη, με άρθρο της στο «Βήμα» υπερασπίστηκε την ενότητα του κόμματος: «Ένα μήνα μετά, η εικόνα που εκπέμπουμε δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Δημόσιες αντεγκλήσεις, καβγάδες του πληκτρολογίου, υπέρβαση των ορίων κριτικής στον νέο Πρόεδρο και μάλιστα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, διάφορα υπερεγώ πάνω από το εμείς. Συνεπώς, επείγει να βγούμε το συντομότερο δυνατό από το σημερινό αδιέξοδο και να οργανώσουμε με εξωστρέφεια και σχέδιο τις κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές μάχες, ανταποκρινόμενοι όπως αρμόζει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισαν με την ψήφο τους οι πολίτες. Διότι από τη σημερινή κατάσταση δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι εντός του κόμματος. Μόνος ηττημένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μόνος κερδισμένος ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Στο προσκήνιο οι διαγραφές

Χαμηλούς τόνους κράτησε ο υπό διαγραφή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στο Mega για τις εξελίξεις στο κόμμα και τον Στέφανο Κασσελάκη, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του τηλεφώνησε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου για να του ευχηθεί και τόνισε ότι η υποταγή δεν είναι επιλογή. «Με πήρε τηλέφωνο στη γιορτή μου ο κ. Κασσελάκης, ανταλλάξαμε ευχές και μου είπε πόσο με εκτιμά. Δεν μιλήσαμε για το εάν θα πάρει πίσω τις διαγραφές. Θεωρώ πως είναι ένας ευγενής άνθρωπος που απλά με πήρε να μου δώσει τις ευχές του για τη γιορτή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αναφέρθηκε στις διαγραφές των στελεχών. «Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν υπάρχουν ούτε φυτευτοί και βαλτοί ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι κενοί πολιτικού περιεχομένου. Αν θέλουμε να εστιάσουμε στις πραγματικές διαφορές, θα πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τη συζήτηση. Και να μιλήσουμε για τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, για το πώς θα συγκροτήσουμε την πολιτική μας ταυτότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας», τόνισε ο κ. Τεμπονέρας (ΕΡΤ).

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με άρθρο του στην «Αυγή» επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να συμπορευτούν ο Στέφανος Κασσελάκης και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Αλλά αυτή τη φορά «έδειξε» και την επιλογή της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ ως μία ελπιδοφόρα προοπτική για τις ριζοσπαστικές ανανεωτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Ενισχύοντας έτσι τα σενάρια που αναφέρουν ότι το οριστικό διαζύγιο είναι θέμα χρόνου. Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι «η εκλογή Κασσελάκη δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανέλθει σταδιακά σε τροχιά κυβερνησιμότητας», ότι ο νέος αρχηγός «δημιουργεί ένα κοινωνικό-πολιτικό τείχος απέναντί του και ισχυρές ρωγμές αξιοπιστίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «διατυπώνει θέσεις έξω από το πλαίσιο των συνεδριακών αποφάσεων, αλλά και από τις αρχές οποιασδήποτε Αριστεράς».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/10