Για κάποιους που επιχείρησαν να εξαργυρώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησαν στο ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Μάντζος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάντζος ανέφερε σχετικά με τις πολιτικές διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ κλείνοντας με κρότο την πόρτα θα βρουν την πόρτα αυτή κλειστή. Ειδικότερα, ο κ. Μάντζος μίλησε στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FM και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, αναφερόμενος τόσο στα πολιτικά ζητήματα όσο και στο θέμα των υποκλοπών.

Δημήτρης Μάντζος για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μάντζος σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ σοβαρά όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος είναι μάλιστα ένας κομβικός θεσμός, ένας φορέας  ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο έναν χρόνο και τρεις μήνες τώρα στην αποκάλυψη των πτυχών αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ από τον Ιούλιο του 2022 έχει πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και έχει την πρωτοπορία σε αυτή την υπόθεση, η οποία δεν είναι μια προσωπική υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη ούτε μια υπόθεση του κόμματός μας μόνο, είναι μια υπόθεση δημοκρατίας και κράτους Δικαίου. Και στη Βουλή και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη ο Ν. Ανδρουλάκης και το Κίνημά μας κατ’ επέκταση έχουν κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη με αυτή την υπόθεση. Τα τελευταία γεγονότα και η κατάθεση του κ. Ράμμου προς το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια ακόμα βασική πτυχή ενός πολύ σκοτεινού θρίλερ».

Ερωτηθείς αν πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών,  ο κ. Μάντζος τόνισε: «Δεν θα πάψουμε ποτέ, από θέση αρχής, να έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Πολιτείας μας και της Ε.Ε., όμως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να είμαστε τουλάχιστον προβληματισμένοι και ανήσυχοι για μια σειρά γεγονότων, στο θεσμικό επίπεδο, τα οποία μας κάνουν πραγματικά να ανησυχούμε. Το πρώτο έχει να κάνει με την αιφνίδια αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ την παραμονή μιας πολύ κρίσιμης απόφασης. Η εισήγηση του προέδρου ήταν να επιβληθεί βαρύ πρόστιμο στην ΕΥΠ για την άρνησή της να ενημερώσει τα θύματα των υποκλοπών και να δώσει τον φάκελο του Ν. Ανδρουλάκη. Και το δεύτερο είναι η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να πάρει μια ογκωδέστατη δικογραφία από τους δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που την είχαν μελετήσει και την είχαν φτάσει σε ένα ώριμο επίπεδο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο εισαγγελείς είχαν φτάσει πολύ κοντά να βρουν μέσω της ΑΔΑΕ την ταύτιση μεταξύ των παράνομων επισυνδέσεων της ΕΥΠ και των παράνομων επιθέσεων με Predator,  άρα να πούμε κοντολογίς ότι το Predator και η ΕΥΠ ταυτίζονται. Αυτό λεει η δημοσιογραφική πληροφορία ότι θα έβρισκαν οι δύο εισαγγελείς και αίφνης στο όνομα της αναβάθμισης και της επιτάχυνσης η Εισαγγελία τούς αφαιρεί τον φάκελο.  Έχουμε μεγάλη ανησυχία αν είναι αναβάθμιση ή υποβάθμιση και αν είναι εντέλει  επιτάχυνση, γιατί αν θέλαμε την επιτάχυνση, μπορούσαμε, για παράδειγμα, να αποσυμφορήσουμε τους δύο εισαγγελείς από όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις τους. Άρα υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, πολύ μεγάλος προβληματισμός. Αν είναι προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης και της αποσαφήνισης, θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα την ολοκλήρωση της υπόθεσης από εκεί που την είχαν αφήσει οι δύο εισαγγελείς.  Δεν μπορεί κανείς, όσο ψηλά και αν είναι, να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο για την αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι σε γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών αυτή η υπόθεση, έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις. 

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ευρωεκλογές

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο κ. Μάντζος ανέφερε: «Η πολιτική δεν είναι ένα παιχνίδι αθροισμάτων στελεχών. Δεν είναι ένα παιχνίδι απλώς να μαζευτούμε, μια φθινοπωρινή σύναξη στελεχών. Το ζητούμενο είναι οι πολιτικές διεργασίες, οι οποίες με πολιτικούς όρους θα δημιουργήσουν πλειοψηφίες κοινωνικές. Τώρα, εάν αυτό θα προκαλέσει και κινητικότητα στα στελέχη των κομμάτων, αυτό είναι μια διαδικασία φυσική, όμως πρέπει να επαναλάβουμε ότι όταν κάποιος έχει κλείσει πίσω την πόρτα του με κρότο και το πόμολο ξέρει ότι είναι από μέσα, θα βρει την πόρτα κλειστή. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν να εξαργυρώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησαν στο ΠΑΣΟΚ κάποτε και στην πολύ δύσκολη εποχή που βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ εκείνοι προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά».  

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Μάντζος απάντησε: «Είναι σαφές ότι, πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος, κάποιοι προσπαθούν να του θέσουν εμπόδια και εξηγώ ότι ο νέος δήμαρχος θα είναι δήμαρχος των Αθηναίων, όχι δήμαρχος του Μεγάρου Μαξίμου».