Tον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην «Ομπρέλα» ανέλαβε χθες και επισήμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και του ζήτησε να πάρει πίσω τις διαγραφές του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη, του Δημήτρη Βίτσα και του Στέφανου Τζουμάκα, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα σχέδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα», είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει και αν το λύσει αυτό, θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανή ή όχι είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα και είπε ότι θα το μεριμνήσει».

"Θέλω πειθαρχία"

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης τού ανέφερε: «Θέλω πειθαρχία. Θέλω τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους να είναι προσεκτικά. Όποιες διαφωνίες έχουν να τις λένε στα όργανα, όπως ορίζει το καταστατικό». Μιλώντας προς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, δεν απέφυγε την αυτοκριτική, σημειώνοντας πως «πρέπει να αλλάξω κι εγώ προσέγγιση για τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης», ωστόσο δεν έκανε πίσω στις βασικές του επιλογές εμμένοντας στα ζητήματα πειθαρχίας. Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν πρέπει να ερμηνευτούν ως προάγγελος των εξελίξεων.

Η συνάντηση έγινε λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είχε ως μοναδικό θέμα τον απεγκλωβισμό του κόμματος από την εσωστρέφεια. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει αγκάλιασε και φίλησε όλες τις κυρίες που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Γραμματεία. Φυσικά τα φλας άστραψαν στον εναγκαλισμό που είχε με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας προς τα μέλη του κομματικού οργάνου, επέμεινε ότι θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία.

Αγκαλιές Κασσελάκη με Έφη Αχτσιόγλου στη Γραμματεία και συνάντηση με Τσακαλώτο για τις διαγραφές

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο διάστημα να επιχειρήσει να βάλει το κόμμα σε μία άλλη τροχιά, πιο κανονική και πιο πολιτική. Μια κανονικότητα ωστόσο η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά στη δεύτερη θέση. Η φράση «πάλι καλά» ακούστηκε από πολλά στόματα στην Κουμουνδούρου, όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις συνεχιστούν, τότε πολύ δύσκολα θα μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες όλων των ομάδων μέσα στο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ώρες όλες οι τάσεις συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που έκανε η Έφη Αχτσιόγλου μαζί με τους «6+6» αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός αν θα πρέπει να παραμείνουν ή να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμένοι εμφανίστηκαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι είναι δύσκολη η συνύπαρξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του. Αλλά και στη συνεδρίαση των στελεχών που στήριξαν τον Νίκο Παππά οι συμμετέχοντες μετέφεραν και την αγωνία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Βίτσας επανήλθε και χθες στη δημιουργία του νέου κόμματος, ρίχνοντας τους τόνους. «Να το κάνω ξεκάθαρο, γιατί από μένα ξεκίνησε. Το θέμα είναι τι περιθώρια έχεις μέσα στο υπάρχον κόμμα», είπε, ενώ μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν άφησε καμία αιχμή αμφισβήτησης της εκλογής του: «Αυτόν εκλέξαμε, δεν υπάρχει κριτική σε αυτό. Πέρυσι στο συνέδριο ήμουν εισηγητής της άλλης πρότασης, πήρε 25% του συνεδρίου, 75% πήρε η πρόταση Τσίπρα. Ας βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν έχει να κάνει με τον κύριο Κασσελάκη, αλλά με την όλη διαδικασία».

Η Δώρα Αυγέρη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο κόμμα αλλά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δήλωσε: «Ο κύριος Κασσελάκης αντιμετωπίζεται σαν να είναι πρόεδρος οκτώ χρόνια, αλλά είναι έναν μήνα». Ζήτησε, μάλιστα, από τα στελέχη του κόμματος να σέβονται τις καταστατικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές, διευκρίνισε ότι «ο κύριος Κασσελάκης δεν είπε ότι διαγράφει. Διατύπωσε την πολιτική του καταδίκη για πολιτικές συμπεριφορές και παρέπεμψε στα αρμόδια καταστατικά όργανα για να επιληφθούν του θέματος, τα οποία σεβόμαστε, όπως και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Θέση σε όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πήρε και η βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας ότι «το επόμενο διάστημα η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετική», ενώ όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η πλειοψηφία «έχει χάψει το επιχείρημα Κασσελάκη για λαμπερά πρόσωπα», εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην υπουργού, αναφέροντας ότι «κάποια στελέχη που ήταν και υποψήφιοι δεν έχουν βγάλει συμπεράσματα και αντί να κουνούν το δάχτυλο… να κοιτάξουν τι πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια».