Για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Σπύρος Δανέλλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Πρέπει να μαζευτεί απόλυτα» το κλίμα αποχωρήσεων που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε αρχικά ο Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Και πρέπει να πειστούν όλοι οι σύντροφοι και συντρόφισσες ότι δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε απειλή αποχώρησης. Δεν αφήνεις το καράβι όταν κινδυνεύει, ούτε είναι εύκολο να χτίσεις ένα άλλο καράβι και μάλιστα σε μια τέτοια φουρτούνα. Οπότε οι προσπάθειές μας πρέπει να γίνουν συντροφικά και μέσα σε μια συμφωνία λογικής και ψυχραιμίας για να πάμε παρακάτω», πρόσθεσε ο κ. Δανέλλης.

Όσον αφορά τη χθεσινή εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, είπε πως «είναι μια πρώτη ένδειξη ανάκρουσης πρύμνας, που είναι ευκταίο να γίνει απ' όλες τις πλευρές, ώστε να υπάρξει μια αποσυμπίεση στην τεράστια πίεση που συσσωρεύεται τις τελευταίες μέρες».

«Γιατί άλλη είναι η πραγματικότητα γύρω μας και σε άλλα πράγματα μας καλεί ως ένα υπεύθυνο κόμμα, που υπήρξαμε και κυβερνών κόμμα και που θέλουμε να ξαναϋπάρξουμε. Οπότε ήταν θετική η εικόνα που δόθηκε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Βέβαια ένα άτυπο όργανο είναι με ελλιπή σύνθεση. Ελπίζω ότι και στην Πολιτική Γραμματεία που πρέπει να συνέλθει τις επόμενες μέρες, το κλίμα θα είναι αντίστοιχο», συμπλήρωσε ο Σπύρος Δανέλλης.

*Διαβάστε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο γραμματέας της Νομαρχιακής στην Ημαθία - Θα υποδεχόταν τον Κασσελάκη κατά την περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία


Σπύρος Δανέλλης: Η αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη έπρεπε να θεωρηθεί de facto αποδεκτή

«Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει βεβαίως να λυθούν και δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω από το χαλί. Υπάρχουν ζητήματα και συμπεριφορών αλλά και του πώς αντιλαμβανόμαστε τη νομιμότητα, την κομματική νομιμότητα, τη δημοκρατία στη λειτουργία του κόμματος και βεβαίως την εξωτερίκευση των πολιτικών μας προτάσεων και του πολιτικού μας λόγου. Υπάρχουν ζητήματα και από την άλλη πλευρά βεβαίως και το καταστατικό και η νομιμότητα δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το βλέπει κανείς αλά καρτ, είναι στο σύνολό του.

Προφανώς η εκλογή Κασσελάκη, όσο κι αν σόκαρε και αν δεν την περιμέναμε, που έπρεπε να την περιμένουμε με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, η αποδοχή της θα έπρεπε να θεωρείται de facto αποδεκτή απ' όλους. Θα έπρεπε δηλαδή να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Γιατί αφού μπήκαμε, αφού αποδεχτήκαμε αυτούς τους κανόνες σε αυτό το παιχνίδι εκλογής της μετα-Τσίπρα ηγεσίας, ούτως ή άλλως ήταν μια επώδυνη μετάβαση όπου και να πηγαίναμε, έπρεπε το όποιο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας να είναι σεβαστό απ' όλους και δεν έπρεπε να υπάρξει αμφισβήτησή της
», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης.

«Από εκεί και πέρα, η συνωμοσιολογία, το πώς ήρθε, πώς φυτεύτηκε, ποιοι τον στήριξαν, πώς τον στήριξαν, προφανώς δεν περιποιεί τιμή για κανέναν και δεν βοηθάει. Θα συμπλήρωνα ότι οι συζητήσεις και οι αμφισβητήσεις πρέπει να γίνονται με συντεταγμένο τρόπο, όπως ένα σοβαρό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και τη δημοκρατική λειτουργία πρέπει να λειτουργεί. Τα όργανα πρέπει να συνεδριάζουν και εκεί θα πρέπει να γίνεται και όλη η πάλη των διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών ιδεών», συνέχισε ο κ. Δανέλλης.

Με δεδομένο ότι το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας, ερωτηθείς αν θα πρέπει ενδεχομένως εκεί να χαμηλώσουν οι τόνοι, ο κ. Δανέλλης απάντησε πως αυτό πρέπει να γίνει, «αλλά δεν πρέπει να μείνουμε σε τακτικισμούς».

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή. Να γυρίσουμε σελίδα. Ο Κασσελάκης είναι πια πιο έμπειρος. Έπεσε από τα σύννεφα, βρέθηκε σε μια πραγματικότητα, την οποία, πια, αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Επειδή και γρήγορα μαθαίνει και αντιλαμβάνεται και νομίζω ότι είναι ένας ευφυής άνθρωπος, έτσι όπως όλα δείχνουν, ελπίζω ότι έχει καταλάβει ότι θα πρέπει να αποπιεστεί η πραγματικότητά μας για να περάσουμε σε αυτό που πρέπει να είμαστε και αυτό απαιτεί και από μέρους του τολμηρές κινήσεις που πρέπει να τις δείξει γρήγορα. Και η Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει στις 11 και 12 πρέπει να γίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που φάνηκε ή που φαινόταν μέχρι χθες ότι πάει να γίνει», είπε καταλήγοντας ο Σπύρος Δανέλλης.

*Πηγή: ΕΡΤ