Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έφεραν στο προσκήνιο όχι μόνο τους μεγάλους νικημένους και τους αντίστοιχους ηττημένους, αλλά και δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν πρώην αρχηγό κόμματος και αντιπρόεδρο κυβέρνησης. Για διαφορετικούς λόγους, με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασχολήθηκαν ενεργά ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κοινώς, τρία από τα πιο εμβληματικά πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης δεκαετίας, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια των Μνημονίων.

Οι συνεργασίες από το παρελθόν, οι παρεμβάσεις στην πολιτική σκηνή και τα μηνύματα μετά την ανατροπή στον Δήμο της Αθήνας


«Προσωπικό στοίχημα» η εκλογή Πτωχού στη Θεσσαλία για τον Αντώνη Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς λειτούργησε κυριολεκτικά ως βουλευτής Μεσσηνίας, αλλά και όλων των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ένα μεγάλο «προσωπικό στοίχημα» η εκλογή του Δημήτρη Πτωχού στην ομώνυμη περιφέρεια. Οχι μόνο γιατί, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Πτωχός ήταν ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, αλλά και γιατί το δικό του «αίτημα» ουσιαστικά ικανοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόρριψη του εν ενεργεία περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, και την απλόχερη στήριξη που παρείχε στον Δημήτρη Πτωχό. Οσοι θυμούνται το οργανόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου την περίοδο που ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του τον ακολουθούσαν από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης. Ο κ. Πτωχός, παρότι δεν είχε καμία σχέση με το εν λόγω εγχείρημα, από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας Σαμαρά βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως διευθυντής του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού, με αντικείμενο τα αναπτυξιακά ζητήματα και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και ως γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης.

ptoxos_samaras_2

Από τότε οικοδομήθηκε μια στενή πολιτική σχέση και προσωπική φιλία, η οποία αποτυπώθηκε στον προεκλογικό αγώνα που έκανε ο κ. Σαμαράς με συναντήσεις, επαφές, προσωπικά τηλεφωνήματα κ.λπ. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία του στο πλευρό του κ. Πτωχού, όταν ο τελευταίος έκανε δηλώσεις το βράδυ της νίκης.

Η διαχρονική φιλία Βενιζέλου - Αγγελούδη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν έχει έναν στενό πολιτικό φίλο, αυτός δεν είναι άλλος από τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες ημέρες ήταν στη Θεσσαλονίκη και στήριζε με όλους τους τρόπους τον κ. Αγγελούδη, ενεργοποιώντας όλο τον μηχανισμό που είχε από τα χρόνια που ήταν βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης.

venizelos_aggeloudis

Η γνωριμία τους κρατάει πολλά χρόνια, ενώ είναι ενδεικτικό πως από όποιο υπουργείο κι αν πέρασε ο κ. Βενιζέλος, είχε σε θέσεις ευθύνης τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως όταν εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Στέλιος Αγγελούδης είχε κομβικό ρόλο στο κόμμα, και μάλιστα ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη τη στελέχωση του κυβερνητικού μηχανισμού σε συνεννόηση με τα αντίστοιχα πρόσωπα από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Η διαφορετική σχέση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Χάρη Δούκα

Διαφορετική είναι, από την άλλη, η σχέση του Γιώργου Παπανδρέου με τον νέο δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα. Ο τελευταίος ήταν απολύτως προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, του οποίου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ήταν σύμβουλος για θέματα ενεργειακής πολιτικής. Ο κ. Δούκας στις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ -παρότι τότε δεν ήταν επώνυμο στέλεχος- είχε στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρότι με τον Γιώργο Παπανδρέου τούς ένωνε η κοινή ατζέντα για ζητήματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης, τα οποία εδώ και δεκαετίες είναι στην κορωνίδα του πολιτικού λόγου του πρώην πρωθυπουργού.

doukas_papandreou

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο κ. Παπανδρέου έσπευσε πρώτος (πριν από τον κ. Ανδρουλάκη) στο εκλογικό κέντρο του κ. Δούκα, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του στον Δήμο της Αθήνας. Ηταν προφανές πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να αξιοποιήσει τη συνεργασία που έγινε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Κώστα Ζαχαριάδη, προκειμένου να στείλει πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, προκαλώντας αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι τρεις πρώην, λοιπόν, που παραμένουν πολιτικά ενεργοί, πέτυχαν το «τρία στα τρία», συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, εκλέγοντας τα πρόσωπα της αρεσκείας τους. Από την άλλη, και οι τρεις τους, ως βαθιά πολιτικά όντα, παρεμβαίνουν με συχνότητα στα θέματα της επικαιρότητας. Ο κ. Σαμαράς με έμφαση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος στα θεσμικά ζητήματα και όχι μόνο και ο κ. Παπανδρέου σε ένα μεγαλύτερο εύρος θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική έως την ατζέντα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Στον αντίποδα, τέλος, ένας άλλος πρώην, ο Κώστας Καραμανλής, φαίνεται πως δεν βοήθησε τον Κωνσαντίνο Ζέρβα στην επανεκλογή του στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο καφές που ήπιαν σε κεντρικό σημείο της πόλης, για να φανεί η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, αποδείχτηκε στην πράξη πως δεν άλλαξε την πολιτική «τύχη» του κ. Ζέρβα, ο οποίος ηττήθηκε με πολύ μεγάλη διαφορά από τον κ. Αγγελούδη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/10