Ο κύκλος των έξι εκλογικών αναµετρήσεων (διπλές κάλπες σε εθνικές εκλογές, δηµοτικές και περιφερειακές) µέσα σε διάστηµα µόλις πέντε µηνών έκλεισε και στο Μέγαρο Μαξίµου στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην υλοποίηση των µεταρρυθµίσεων, που θεωρούν ότι είναι και το «δυνατό χαρτί» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σχέση εµπιστοσύνης που χτίζει µε τους πολίτες. Η έµφαση δίνεται ιδίως στα ζητήµατα της καθηµερινότητας, στις αλλαγές δηλαδή εκείνες που επηρεάζουν την καθηµερινή ζωή και φέρνουν µικρή ή και µεγαλύτερη βελτίωση.

Τα μηνύματα από τις εκλογικές αναμετρήσεις

Η αποτίµηση του εκλογικού αυτού κύκλου από την κυβέρνηση είναι θετική, ξεκινώντας, βέβαια, από την ευρεία επικράτηση στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές στέκονται ιδίως στη µάχη των περιφερειών, µε τους υποψηφίους που στήριζε η Ν.∆. να έρχονται πρώτοι σε 11 από τις 13 περιφέρειες στον πρώτο γύρο, όπου και, σύµφωνα µε τον κ. Μητσοτάκη, εξάγονται και τα βασικά πολιτικά συµπεράσµατα. Εκτιµάται ότι µε τον τρόπο αυτό οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εµπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και τη Νέα ∆ηµοκρατία, χωρίς ωστόσο να υποτιµάται το µήνυµα που στέλνουν προς το κυβερνητικό στρατόπεδο τόσο η αποχή όσο και η εκλογή τεσσάρων περιφερειαρχών που προέρχονται από τη Ν.∆., αλλά κατέβηκαν ως «αντάρτες». Ο πρωθυπουργός έχει προβληµατιστεί ιδιαίτερα από τη συµπεριφορά συγκεκριµένων υπουργών, που έδειξαν σηµάδια έπαρσης και αλαζονείας, κάτι που εµφανώς ενόχλησε αρκετό κόσµο, και θέλει τέτοια φαινόµενα να εξαλειφθούν στους κόλπους της κυβέρνησης, ενόψει µάλιστα και των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες και να συµµετέχει στα διεθνή φόρα για τις κρίσιµες εξελίξεις στο Ισραήλ και στο πλαίσιο μετέβη το Σάββατο στο Κάιρο δίνοντας το «παρών» στη διεθνή διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργάνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ενώ την Πέµπτη και την Παρασκευή θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί αναµένεται εκ νέου να θέσει το ζήτηµα της ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης στο Παλαιστινιακό και στα τεκταινόµενα στη Μέση Ανατολή, αλλά και την ανάγκη αποφυγής µιας ανθρωπιστικής κρίσης και παράλληλα ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Με ταχύτητα η ψήφιση των νοµοσχεδίων

Το κρίσιµο µέγεθος, ωστόσο, για τον πρωθυπουργό παραµένει, όπως προαναφέραµε, ο όγκος του κυβερνητικού έργου, που έχει προγραµµατιστεί να µη µείνει πίσω, αλλά, αντίθετα, να προχωρήσει µε ταχύτητα η ψήφιση των νοµοσχεδίων και στη συνέχεια η υλοποίηση των όσων προβλέπουν. Προσωπική του πεποίθηση αποτελεί, εξάλλου, ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται εν πολλοίς στη διαχείριση της καθηµερινότητας του πολίτη και σε αυτό το πεδίο θέλει να ανοίξει το προσεχές διάστηµα µια «βεντάλια» µεταρρυθµίσεων, αλλά και έργων: Γρήγορη αποκατάσταση των ζηµιών στις υποδοµές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στον Εβρο και οι πληµµύρες στη Θεσσαλία. Αµεση εφαρµογή του νέου, πιο αξιοκρατικού συστήµατος επιλογής των επικεφαλής των φορέων και οργανισµών του ∆ηµοσίου, που θα δείξει ότι η κυβέρνηση αποµακρύνεται έµπρακτα από παλαιοκοµµατικές µεθόδους και πρακτικές του παρελθόντος. Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξηµένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών µε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, µε τη δηµιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 µονάδων εγκεφαλικών µε έξι κλίνες ανά µονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Η Υγεία είναι ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της καθηµερινότητας των πολιτών και στις δράσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση να τρέξουν γρήγορα ανήκει και η κάλυψη των κενών σε προσωπικό µε νέες προσλήψεις και οι παρεµβάσεις στο ΕΚΑΒ, ώστε να περιοριστούν τα προβλήµατα που καταγγέλλουν οι πολίτες µε την αργοπορηµένη άφιξη ασθενοφόρων. Σηµαντικά εκτιµάται πως είναι τα µέτρα ενίσχυσης του προσωπικού γιατρού, ώστε να εµπιστευθεί περισσότερος κόσµος το νέο αυτό εγχείρηµα.

Ο άλλος πυλώνας είναι η ∆ικαιοσύνη, όπου χιλιάδες πολίτες και επιχειρηµατίες ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις και έχουν δροµολογηθεί σηµαντικές τοµές.

Προστασία των δανειοληπτών και συντάξεις

Μείζονες παρεµβάσεις που αφορούν την καθηµερινότητα θεωρούνται και η προστασία των δανειοληπτών, και ιδίως των πλέον ευάλωτων, µε το νοµοσχέδιο Χατζηδάκη, η επίλυση του ζητήµατος µε τις χιλιάδες εκκρεµείς επικουρικές συντάξεις και η αύξηση του ανώτατου ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου Γεωργιάδη, που διευκολύνουν σε µια σειρά από ζητήµατα τους νυν και µελλοντικούς συνταξιούχους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/10