Κλιμακώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη και με φόντο την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος. Με τα στελέχη της «Ομπρέλας» να βάζουν καθημερινά στο «στόχαστρο» τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να «κονταροχτυπιούνται» μαζί τους για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει μπει σε τροχιά διάσπασης.

Την ίδια στιγμή η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επιθέσεις της εναντίον της μειοψηφίας, κατηγορώντας τα στελέχη της ότι όχι μόνο υπονομεύουν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και πως ετοιμάζεται να ιδρύσει κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, με όνομα «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά». 

Πιο συγκεριμένα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για την δημιουργία νέου κόμματος.

Μάλιστα, πηγές από την Κουμουνδούρου χρησιμοποιούν προς επιχείρημα τους το βίντεο με τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα στον ΣΚΑΪ, στο οποίο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Βίτσας: Ή θα φύγει ο καθένας μόνος ή ομαδικά

«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας λέγοντας ακόμη ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ωστόσο ότι διασπάσεις ή αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίων ή συνεδριάσεων κομματικών οργάνων δεν έχουν συμβεί.