Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ότι θα πραγματοποιούσε το ταξίδι που δεν έκανε εκείνη την ημέρα για λόγους ασφαλείας. Το σημερηνό ταξίδι του πρωθυπουργού, το οποίο είχε αναβληθεί προ ημερών για λόγους ασφαλείας, δεν ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος για τις ανάγκες της επίσκεψης στο Ισραήλ, δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο για το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Όλος ο διάλογος

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

Δείτε εικόνες από το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπ. Νετανιάχου

mitsotakis_netaniaxoumitsotakis-israel-1-006
mitsotakis_netaniaxoumitsotakis-israel-2-004
mitsotakis_netaniaxoumitsotakis-israel-5-001
mitsotakis_netaniaxoumitsotakis-israel-7-002
mitsotakis_netaniaxoumitsotakis-israel-8-005
mitsotakis_netaniaxoumitsotakis-israel-mak-003

Διεθνής προσπάθεια για αποτροπή της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται την ώρα που σε διεθνές επίπεδο γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί η χερσαία επίθεση από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να μην εξελιχθεί ακόμα χειρότερα η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και δηλώνει έτοιμη να συμβάλει σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία και, ως γειτονική χώρα. Η θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών.

Στο Τελ Αβίβ μεταβαίνει σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και αύριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία. Όλες οι πλευρές προσπαθούν να αποτρέψουν τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και να μην χειροτερέψει η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί. Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.