Καθαρό ρόλο διαμεσολαβητή για τον πόλεμο στο Ισραήλ παίζει η Αίγυπτος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται, γι' αυτόν το λόγο, να δώσει το «παρών» σε σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο Κάιρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» (Cairo Summit for Peace) που διοργανώνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει στο Κάιρο τις θέσεις της Ελλάδας και τις θέσεις της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι παρών στη Διάσκεψη θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι θέσεις της Ελλάδας για τον πόλεμο στο Ισραήλ 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κοινωνήσει τις θέσεις της Ελλάδας για τον πόλεμο στο Ισραήλ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα: 

- Η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

- Υπάρχει ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και θα επαναλάβει την ανησυχία και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί.

- Αναμένεται ακόμα να τονίσει τις συνέπειες που θα είχε μια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

- Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

- Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις εξής χώρες: Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία. Επιπλέον, το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.