Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης συμμετείχε στο συνέδριο του European Jewish Association (EJA) με τίτλο «Από την νύχτα των Κρυστάλλων στο Jasenovac: Αντισημιτισμός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη» (‘From Kristallnacht to Jasenovac: Antisemitism in Southeast Europe’).

Μαζί τον κύριο Καραγκούνη στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Χάρης Μαμουλάκης, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κύριος Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές από διάφορα Κοινοβούλια της Ευρώπης.

Το εν λόγω συνέδριο έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και σε αυτό συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής καθώς και Εβραίοι ηγέτες της Ευρώπης. Ειδικότερα, και μεταξύ των ομιλητών ήταν η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, ο Rémy Rebeyrotte, Γραμματέας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο Dragan Primorac, πρώην Υπουργός Παιδείας και Επίτιμος Πρόεδρος της Επιχειρηματικής Λέσχης Κροατίας-Ισραήλ, ο Luka Korlaet, Αντιδήμαρχος Ζάγκρεμπ, ο Raheli Baratz Rix, Επικεφαλής Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού, ο Gary Koren, Πρέσβης του Ισραήλ στην Κροατία καθώς και οι βουλευτές Natan Albahari, Βουλευτής του Εθνικού Κοινοβουλίου της Σερβίας, ο Alexander Simidchiev, Βουλευτής της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας καθώς και ο Pedja Grbin βουλευτής του Κοινοβουλίου της Κροατίας και Πρόεδρος του Κόμματος SDP.
karagkounis

Το συνέδριο, αν και αφορούσε στον αντισημιτισμό γενικότερα και το πώς αυτός εκδηλώνεται στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εστίασε στην σφαγή αθώων πολιτών την 7η Οκτωβρίου από την Χαμάς στο Ισραήλ, ένα γεγονός το οποίο επηρέασε βαθιά και συντάραξε τόσο την παγκόσμια κοινότητα όσο και τους Εβραίους της Ευρώπης, αλλά και κάθε εβραϊκή κοινότητα ανά τον κόσμο.

Ο κύριος Καραγκούνης στην εισήγησή του επεσήμανε ότι τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας εκδηλώνουν την στήριξή τους στο Ισραήλ σε αυτή τη δοκιμασία που περνάει με την ακραία βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς το λαό του Ισραήλ για τα χιλιάδες θύματά του. Αυτά τα αδιανόητα πλήγματα δείχνουν τον απάνθρωπο τρόπο των επιθέσεων των τρομοκρατών. Επανέλαβε τα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού πως το Ισραήλ έχει το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοάμυνά του και στην προστασία των πολιτών του και ότι δεν είναι ανεκτό τα σύνορά του να παραβιάζονται από τρομοκρατικές ενέργειες.
karagkounis2

Τέλος, ο κύριος Καραγκούνης υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της έναντι των τρομοκρατών και της Χαμάς κάνοντας λόγο για μια επίθεση που έγινε με επίκεντρο το Ισραήλ η οποία ωστόσο επηρεάζει όλη την Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο. Από κει και πέρα, εξειδίκευσε την παρέμβαση του στα ζητήματα της αντιμετώπισης του αντισημιτισμού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία, στην υποστήριξη των θυμάτων και κυρίως στο να υπάρξουν μηχανισμοί που θα ελέγχουν θεσμικά τις δράσεις που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.