«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορηματικά δήλωσε πως «δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», προσθέτοντας ότι «ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι και αυτό της διάταξης των ΕΔ της χώρας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οποιαδήποτε συμφωνίας».

Γεραπετρίτης: Κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης ΕΔ

Ο κ. Γεραπετρίτης, υπογράμμισε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης ΕΔ». Παρέπεμψε τον βουλευτή σε όσα είπε προχθές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, όπου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία μείωση της στρατιωτικής μας ισχύος στα νησιά μας».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι «αυτονόητο πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις -της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων για την θωράκιση και την άμυνά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος». Η Ελλάδα είπε ο κ. Γεραπετρίτης έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, καθώς την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει τις ΕΔ σε προσωπικό και σε υποδομές, κάτι που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες και αφετέρου διπλωματικά η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες που ενισχύουν και θωρακίζουν την διεθνή της θέση, έχει αναπτύξει μια αυτοτελή δράση σε διπλωματικό επίπεδο, κερδίζοντας σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο. Για αυτό, όπως είπε ο υπουργός, «προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία -εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου στην βάση του διεθνούς δίκαιου και στις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ- είμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος».

Ο βουλευτής των Σπαρτιατών Αλέξανδρος Ζερβέας επικαλούμενος δημοσιεύματα και δηλώσεις υποστήριξε πως έχουμε μπει σε ένα διάλογο με την Τουρκία «που είναι κράτος-τρομοκράτης». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όπως «έχουν πει και διακεκριμένοι καθηγητές είναι ευκαιρία τώρα να σταματήσουμε το διάλογο με ένα κράτος που ευνοεί την τρομοκρατία», «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ». Ζήτησε «να προσφύγουμε στο δικαστήριο του Αμβούργου που ασχολείται μόνο με τις ΑΟΖ και όχι της Χάγης που είναι ένα πολιτικό δικαστήριο». Ο κ. Ζερβέας κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών, ρωτώντας «για ποιο λόγο θα πρέπει να παίρνουμε την έγκριση της Τουρκίας για να τοποθετήσουμε στρατό στα νησιά μας».